TEST: HTC Touch Diamond 2
Test

HTC Touch Diamond 2

I februar lanserte HTC Touch Diamond 2. Den siste uken har vi brukt til å se nærmere på Windows Mobile-telefonen og hva den har å tilby.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
10,79 x 5,31 x 1,37 cm
Vekt: 117 gram
Snarveistaster: Volum, tastelås
Uttak: Mini-USB med lydutgang
Kortplass: Nei
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem:Windows Mobile 6.1 med Touch Flo 3D
Meny: Dynamisk, rutenett, ikonrekke
Skjerm: TFT, 3,2 tommer, 800 x 480 piksler
Firmware: 1.37.409.3 NOR, Touch Flo 3D 1.0.1630.30
Pris: Fra 4600 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Veldig stor og god skjerm
 – Lekre menyer, som i tillegg er oppgraderte siden Diamond
 – Liten og lett
 – Høy byggekvalitet
dsad
 – Baksiden får lett fettflekker

Utseendemessig er det tydelig at Diamond 2 er en oppgradering fra den første Diamond-telefonen. Etterfølgeren er både mindre og slankere.

Telefonens forside er rammet inn i matt metall, noe som gir den et nokså anonymt, men stilfullt og solid utseende. Faktisk er bruken av matt metall en aldri så liten genistrek, siden fingermerker ikke synes på langt nær like godt som på blankt metall eller plastikk.

Baksiden av telefonen er riktignok dekket av blank plastikk, og i det rette lyset vises fingermerker veldig godt. Dette er imidlertid ingen krise, da du sannsynligvis skal holde telefonen mest med den andre siden opp.

De diamantformede nedfelte områdene på baksiden til den originale Diamond-telefonen er borte hos Diamond 2. Nå er det kun en trektant i matt metall som markerer kameraets plassering.

En annen forandring fra den gamle til den nye modellen er skjermstørrelsen, som har økt fra 2,8 til 3,2 tommer, noe vi setter umåtelig stor pris på.

Lekker skjerm

Skjermoppløsningen er også endret, fra 480 x 640 til 800 x 480 piksler. Skjermen fremstår som veldig skarp og klar, og både bilder og video er en fryd for øyet. Heller ikke sterkt sollys klarer å ødelegge for at du kan bruke Diamond 2 over alt.

Skjermen dekker nesten hele forsiden av telefonen, med unntak av et lite felt nederst. Her sitter knappene for å besvare og avslutte samtaler, og for å gå tilbake og se hovedmenyen. Og flere taster trenger du faktisk ikke med Diamond 2.

Diamond 2 har nemlig, som alle andre HTC-telefoner, selskapets eget menysystem liggende oppå Windows Mobile-menyene. Menyene kalles Touch Flo 3D, og lar deg i praksis styre telefonen med tommelen.

Startskjermen til Diamond 2 viser deg en stor klokke og en snarvei til samtaleloggen. Har du noen oppføringer i kalenderen som gjelder i dag eller i morgen, får du også se disse.

Nederst på startskjermen finner du en horisontal linje med snarveier til funksjoner du sannsynligvis bruker ofte, som e-post, SMS, kontakter, galleri og musikkspiller for å nevne noe. Du har også fiffige valg som værmelding og børsoversikt. Du kan velge selv hvilke funksjoner du vil ha på denne linjen.

Touch Flo 3D-menyene går imidlertid ikke så langt nedi systemet at du "slipper unna" Windows Mobile helt. Skal du bruke undermenyer til flere av telefonens funksjoner, må du regne med å bruke pekepennen ofte. Vi liker imidlertid at Touch Flo nå går dypere enn på tidligere modeller.

Oppgraderte menyer

Dette viser seg for eksempel i kalenderen, som nå har samme utseende som resten av Touch Flo 3D-systemet. Hovedmenyen med programmer og tjenester er nå også kommet inn under HTC-menyene, og likner mer på andre hovedmenyer som for eksempel Iphones og LG Arenas.

Alt i alt gjør Touch Flo 3D sitt til at Diamond 2 er en veldig enkel telefon å bruke. Menyene er oversiktlige og ryddige, og de visuelle effektene gjør også at det er en herlig opplevelse å navigere rundt på telefonen.

Et av de store ankepunktene ved Windows Mobile-telefoner har lenge vært treghet. En treghet så voldsom at det er nok til å forkaste både den ene og den andre telefonen.

Kjappis

I den senere tid har imidlertid disse telefonene fått raskere prosessorer, og du slipper så mye ventetid.

Diamond 2 er absolutt ingen treg telefon. Ting tar naturligvis lenger tid enn med en enkel telefon til 600 kroner, men med tanke på hvor mye informasjon Diamond 2 skal behandle for hvert tastetrykk ser vi ingen grunn til å klage på hastigheten.

Telefonen viser ingen tydelige tegn til treghet selv med flere programmer kjørende på en gang. Det er heller ikke vanskelig å få telefonen til å henge med i svingene når du skriver SMS kjapt.

Alt i alt er vi storfornøyd med både designen og menyene til Diamond 2.

Teknologi og funksjoner

Mobilnett: GSM 900/1800/1900 MHz. UMTS 2100 MHz
Internetthastighet: EDGE, 3G, super-3G (HSDPA)
Trådløs overføring : Bluetooth 2.0 m/ A2DP, Wi-fi
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Hotmail

Intern lagring: 288 MB
Adressebok: Dynamisk, praktisk ubegrenset
Kalender: Dynamisk, praktisk ubegrenset
E-postleser: Avansert, vedlegg, HTML
Standardfunksjoner: Vekkerklokke, notater, kalkulator, nettleser, zip, filbehandling, stemmegjenkjenning, hurtigvalg, Google Maps
Synkronisering: Outlook, Exchange, Activesync

Kort sagt:
dsad
 – Rask på nett over alt
 – USB til lading
 – Lekre epostmenyer
 – Godkjent batterilevetid
dsad
 – Magler skikkelig GPS-programvare

I denne delen av testen observerer vi at Diamond 2 er nærmest identisk med sin forgjenger.

På teknologifronten stiller de to telefonene likt, med alt fra super-3G til Edge for surfing i mobilnettet, og Wi-fi til surfing innenfor trådløse soner.

Til lokale filoverføringer kan du bruke Bluetooth 2.0 eller USB.

Det er like uproblematisk å koble Diamond 2 til PC-en din med kabel som det var med Diamond. Med en gang kabelen er festet i begge enhetene, popper det opp en meny på telefonen som spør deg hvordan du vil bruke telefonen sammen med PC-en.

Siden Diamond 2 kjører Windows Mobile, kan du naturlig nok synkronisere alle kontaktene, kalenderoppføringene og notatene dine med Outlook på PC-en.

Den nevnte USB-tilkoblingen bruker du også til å lade telefonen, samt til å bruke det medfølgende hodesettet. Vil du bruke et annet kablet hodesett til telefonen, må du altså ha en overgang.

Med i pakken følger det også med en strømadapter, slik at du kan lade telefonen fra veggen om du ikke skulle være i nærheten av en datamaskin.

Den nye Diamond-telefonen har også de samme GPS-mulighetene som den forrige. GPS er integrert, men noe annen programvvare enn Google Maps finnes ikke. Google Maps laster ned kartinformasjon ettersom du trenger det, noe som kan bli dyrt dersom du kun er tilkoblet mobilnettet.

Du kan imidlertid gå til innkjøp av et bedre navigasjonsprogram til telefonen selv, fra for eksempel Garmin eller Tomtom.

Å kunne lese e-post på farten blir viktigere for stadig flere, og Diamond 2 gjør alt den kan for at dette skal være så enkelt og lettvint som mulig.

Stilig e-postleser

Fra den horisontale menylinjen i startskjermen kan du klikke deg rett inn i innboksen, som også er en del av Touch Flo 3D-menyene. Her får du, med stilig grafikk, se den siste e-posten du har fått. E-posten vises som et brev i en konvolutt, og du får se hvem som er avsenderen og øverste del av innholdet i e-posten. Vil du lese mer, er det bare å klikke på e-posten.

For å se neste e-post, drar du tommelen nedover skjermen, og et nytt "brev" dukker opp i konvolutten.

Vi liker en så enkel inngangsport til epostboksen, da dette av og til er mye enklere å forholde seg til enn en lang liste med både nye og gamle eposter.

Bedre plass

Å skrive e-post og SMS på Diamond var en særdeles trang opplevelse. Tastaturet tok så mye av plassen på skjermen at det såvidt var plass til det du skrev.

Hos Diamond 2 er historien heldigvis en hel annen, og du får se flere linjer av gangen.

Alt du trenger

Ellers har Diamond 2 de fleste programmene du kan forvente å finne hos en Windows Mobile-telefon nå til dags. Telefonen har støtte for både lesing og redigering av Office-dokumenter. PDF-dokumenter kan du også lese. Telefonen har også en egen Youtube-applikasjon.

Som vanlig finner du mobilversjonen av Microsofts egen nettleser, Internet Explorer. Men HTC har imidlertid sørget for at Opera Mobile er satt som standard-nettleser. Vi anbefaler sistnevnte på det sterkeste, da leseren viser nettsider på en mer oversiktlig måte enn andre nettlesere til mobil.

Les mer om Opera mobile »

Nyttefunksjoner har Diamond 2 også, som for eksempel: Kalender, kalkulator, notater, børsoversikt, værmelding, internt søk, RSS-leser, Active sync, stemmeoppringing, filbehandler, taleopptak, Zip-filbehandler og Java-støtte.

Vi er som nevnt på forrige side svært fornøyd med kalenderen. I tillegg til en delikat månedsoversikt, får du også se hver dag for seg. Rosinen i pølsa er at HTC har integrert den med værmeldingstjenesten, slik at du får se været for de neste syv dagene samtidig som du sjekker ukens avtaler.

Lydkvaliteten er det ingenting i veien med. Stemmene er tydelige begge veier under samtaler. Volmet er også tilfredsstillende, og du bør ha nokså dårlig hørsel for å ikke høre hva som blir sagt. Det medfølgende hodesettet er greit nok å bruke til samtaler.

Bedre batteritid

I testen av Diamond fikk telefonen tyn for dårlig batterilevetid. HTC har tydeligvis fått med seg at det var litt slitsomt å måtte lade telefonen hver dag. Diamond 2 har nemlig et batteri på 1100 mAh, i motsetning til batteriet på 900 mAh hos forgjengeren.

I løpet av testperioden måtte vi lade telefonen omtrent hver fjerde dag, til tross for en del surfing, spilling og ringing. Dette er et solid skritt fremover for Diamond-serien.

Diamond 2 har et internminne på magre 288 MB. Dette er ganske lite om du skal bruke telefonen til å lagre både bilder, musikk, filer, programmer og annet. Men i motsetning til den første Diamond-telefonen, har Diamond 2 støtte for minnekort, nærmere bestemt av typen Micro-SD.

Oppsummert har Touch Diamond 2 alt du måtte ønske deg av teknologi og funksjoner. Det beste av alt er imidlertid at skulle du ønske deg noe mer, finnes det et hav av Windows Mobile-programmer til nedlasting fra internett.

Multimedia

Mediaavspilling: Touch Flo 3D, Windows Media Player
Mediafunksjoner: Mediebibliotek, tilfeldig avspilling, gjentakelse, lydutjevner
Mediaformater: AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI, M4A
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Proprietær
Javastøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0
Spill:Kabal, Bubble breaker, Teeter

Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Digital
Blits eller fotolys:
Nei

Kort sagt:
dsad
 – Funksjonell musikkspiller
 – God FM-radio
 – Morsomt spill (Teeter)
 – God lyd i ørepluggene (til samtaler)
dsad
 – Håndfrisettet fungerer dårlig til musikk
 – Lite internminne
 – Ørepluggene er vonde
 – Mangler dedikerte musikktaster

HTC Touch Diamond 2 kommer med tre spill installert: Bubble Breaker, kabal og Teeter. Sistnevnte er et spill som benytter seg av telefonens innebygde bevegelsessensor. Målet med spillet er å balansere en kule gjennom en labyrint uten at den faller ned i noen av hullene på veien.

Til sammen er spillene god underholdning, og du overlever fint med dette på veien til jobb eller på flyet. Skulle ikke dette være underholdende nok, finnes det nok av andre spill til Windows Mobile du kan laste ned og installere selv.

Musikkspilleren til Diamond 2 er innenfor Touch Flo 3D-menyene, og har derfor den samme designen som for eksempel kalenderen og hovedmenyen.

Spilleren er oversiktlig, og har i tillegg grafikk liknende den du finner i epostleseren. Her kan du bla deg gjennom albumomslagene ved å trekke tommelen loddrett over skjermen.

Diamond 2 er imidlertid ingen dedikert underholdningsmobil, men du har likevel mulighet til å velge for eksempel avspilling i tilfeldig rekkefølge og repetisjon. I tillegg kan du sortere musikken din etter album, sjanger og artist.

Ingen musikktaster

Telefonen har ingen dedikerte musikktaster, hvilket betyr at du må opp med telefonen, åpne musikkspilleren og bruke fingrene på skjermen hver gang du vil bytte sang eller gjøre andre forandringer.

Til tross for lekre menyer er ikke musikkopplevelsen av Diamond 2 særlig god. For det første er det laveste volumnivået for høyt når du bruker HTCs musikkspiller, faktisk så høyt at mange vil kunne oppleve lyden som ubehagelig.

Løsningen blir å bruke Windows Media Player, hvor du kan justere lyden bedre.

Men selve lyden er heller ikke god. Sanger blir skjærende og tynne, selv om equalizeren hjelper litt.Problemet skyldes nok i det store og hele at håndfrisettet HTC har sendt med Diamond 2 er ganske dårlig til musikklytting. Kobler du til et eget hodesett vil lydopplevelsen sannsynligvis være en helt annen.

Til å høre på radio fungerer håndfrisettet mer enn godt nok, og stemmene er tydelige.

Og når vi først er i gang med håndfrisettet, kan vi legge til at dette ikke er særlig behagelig å bruke. Pluggene er nokså store, slik at de med små ører kan slite med å få disse til å sitte skikikelig.

Labert kamera

Vi er egentlig litt skuffet over kameraet til Diamond 2, som tar bilder med fem megapikslers oppløsning. Dette er et prakteksempel på at antallet megapiksler har minimalt å si når det gjelder bildekvaliteten.

Sammenliknet med bilder tatt av den første Diamond-telefonen (3,2 megapikslers), kan vi nemlig ikke se noen forbedring på bildene tatt med Diamond 2. Ja vi vet at dette ikke er dedikerte kameramobiler, men håpet likevel at et knapt år skulle tilsi visse fremskritt.

Utendørs i dagslys blir bildene helt greie, om enn noe blasse. I mørkere omgivelser blir de fort kornete.

Videosnutter du måtte ta opp med Diamond 2, har omtrent den samme kvaliteten som på Diamond og faktisk også de fleste andre telefoner uten kamerafokus. Lyden blir ganske tynn, fargene blasse og bildet noe pikselert.

Vi konkluderer med at videofunksjonen på denne telefonen stort sett bør brukes i uhøytidelige omgivelser, som russefester og andre skøyerstreker.

Konklusjon

dsad
+ Nydelige menyer
+ Alle teknologier
+ Solid
+ Kommer med Opera Mobile

dsad
- Dårlig kamera
- Lite internminne

Diamond 2 er HTCs oppfølger til Diamond, som vi testet i fjor. Den nye telefonen har sjarmert oss minst like mye som forgjengeren.

Lekkerbisken

Telefonen er stilren, solid og lekker. Det er også blant de minste Windows-mobilene du kan kjøpe i dag.

Likevel har HTC klart å klemme inn en 3,2 tommer stor trykkskjerm, som i tillegg er både skarp og klar. Telefonen har ingen fysiske talltaster, så du styrer alle telefonens funksjoner ved å bruke tommelen eller den medfølgende pekepennen rett på skjermen.

Diamond 2 har HTCs eget menysystem, Touch Flo 3D, oppå de vanlige Windows-menyene. Disse er laget med tanke på at du skal kunne bruke tommelen i stedet for pekepennen til å styre mobilen.

Fine menyer

Disse menyene fungerer svært godt, og er også en fryd for øyet. Siden verden går fremover, er HTC-menyene til Diamond 2 noe oppdatert i forhold til Diamond. For eksempel har kalenderen nå fått Touch Flo 3D-utseende, noe som gjør den mye enklere å bruke.

Det skal ikke stå på mulighetene når det gjelder surfing med Diamond 2. Her har du nemlig alle valgmuligheter du kan forvente: Super-3G, 3G og Edge. I tillegg kan du surfe gratis innenfor trådløse soner med Wi-fi.

Telefonen har også nettleseren Opera Mobile installert, som gir deg god oversikt selv på vanlige nettsider.

GPS er også på plass. Telefonen mangler imidlertid skikkelig navigeringsprogramvare. Dette kan du kjøpe i tillegg.

Trangt om plassen

Siden Diamond 2 ikke har noe fysisk talltastatur, har telefonen et tastatur på skjermen som dukker opp ved behov. Det er imidlertid litt dårlig plass på skjermen når du bruker tastaturet. Dette tar nemlig opp mesteparten av skjermen, og det er lett å miste oversikten når du skriver lange meldinger eller e-post.

Telefonen fungerer greit som musikktelefon. Musikkspilleren gir deg de grunnleggende valgene som gjentakelse, tilfeldig avspilling og sortering etter blant annet artist og album. FM-radio er også på plass.

Det medfølgende håndfrisettet fungerer imidlertid veldig dårlig til musikklytting. Lyden blir hard, tynn og støyende. Vi anbefaler deg derfor å bruke et eget hodesett. Til samtaler fungerer hodesettet for øvrig greit.

Det kan være verdt å merke seg at Diamond 2 bruker mini-USB til alle tilkoblinger. Har du et vanlig hodesett du vil bruke til telefonen, må du derfor kjøpe en overgang.

Dårlig kamera

Den store skuffelsen ved Diamond 2 er det fem megapikslers kameraet. Bildene du tar ser ikke ut til å være et fnugg bedre enn de du tar med Diamond, som er omtrent et år gammel. Bildene blir nemlig blasse i dagslys og kornete i mørke omgivelser. Bilder tatt i mørket med en sterk lyskilde i nærheten blir imidlertid akseptable.

Telefonen har ganske lite internminne, bare 288 MB. Telefonen har imidlertid støtte for minnekort av typen MicroSD. Det følger ikke med noe minnekort i pakken.

Alt i alt synes vi Diamond 2 er en veldig god telefon. Den har alt du kan forlange av tådløs teknologi, samt gode og brukervennlige menyer. Men for prisen på 4600 kroner skulle vi gjerne også sett at telefonen tok skikkelige bilder.

Så er den verdt prisen? Ja, hvis alt annet enn kamera er viktig for deg.

Trenger du en proffere telefon med fulltastatur, se på Nokia E75. Vil du gjerne ha en trykkskjermmobil, bør du se nærmere på HTC Touch Cruise 2 eller Nokia 5800 Xpressmusic. Sony Ericssons Experia X1 kan også være et alternativ.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen