Test

HTC S710

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,2 x 5 x 1,9 cm
Vekt: 140 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Volum, talestyring, kamera
Kamera: Ja
Uttak: Mini USB
Pris: ca. 4000 kroner (klasse F)

Slik vurderer vi

S710 forfra

I lukket tilstand ser S710 ut som en hvilken som helst mobiltelefon.

S710 tastatur

Imidlertid skjuler det seg et fullverdig tastatur i S710.

HTC S710 er to ting på én gang. Det er både en vanlig mobiltelefon, samtidig som den har et tastatur som kan skyves frem for å gjøre den til en fullverdig smarttelefon.

Mange mobilprodusenter har forsøkt seg med forskjellige tasturturløsninger, med varierende hell. Når det gjelder utformingen av S710 er det bare å innrømme at HTC har truffet blink. Det er nesten så vi lurer på hvorfor vi ikke har sett en slik telefon før.

Lignende varianter har vi riktignok sett, men de har enten vært for store, slik som Nokia 9500, eller manglet det vanlige talltastaturet, slik som HTC TyTn. HTC har her klart å lage en telefon med både talltastatur og fullt bokstavtastatur uten at telefonen har blitt for stor og klumpete.

S710 er faktisk hakket mindre enn vanlige smarttelefoner som Nokia N73, samtidig som tastene er større.

Talltastaturet på forsiden av telefonen fungerer godt. Knappene er store med tydelig skrift, og er generelt behagelige å bruke.

Piltasten er dog ikke helt optimal. Når du skal trykke pilen nedover er det nemlig altfor lett å komme borti 2-tallet i steden. Dette gjør at telefonen plutselig kan bytte til en helt annen funksjon, noe som er ganske irriterende.

Etter litt trening får du brukt piltasten uten de store problemene, men vår erfaring er at du må bruke neglen til å trykke med skal du være sikker på å ikke taste feil.

Horribel volumtast
På siden av telefonen finner du en egen tast for å justere volumet. Denne knappen er av en eller annen grunn laget slik at den nærmest går i ett med resten av telefonen. Resultatet er at det blir tilnærmet umulig å justere volumet under en samtale uten å ta telefonen vekk fra øret for å se hvor du faktisk trykker.

S710 er en drøm å skrive meldinger og notater med. Du skyver bare frem fulltastaturet når du trenger å få opp tempoet. Enklest er det å holde telefonen med én eller begge hender og bruke tomlene til å taste med.

Selve skyvemekanismen er ikke spesielt hard, men vi hadde aldri problemer med at telefonen åpnet seg selv når den lå i bukselommen. Åpningsmekanismen er nemlig fjærbelastet, slik at tastaturet spretter tilbake hvis du ikke skyver det helt frem.

Fulltastaturet fungerer bra, størrelsen tatt i betrakting. Hver tast har i tillegg til bokstaven et tall eller spesialtegn som du får frem ved å trykke på funksjonstasten først.

Med litt tilvenning går det meget bra å bruke bokstavtastaturet. De norske bokstavene æ, ø og å har ikke egne taster, slik at du må først trykke på en funksjonstast før du kan velge en norsk bokstav. Dette er uansett ikke noe stort problem. Du kan nemlig bruke ordboken når du bruker bokstavtastaturet, slik at hvis du for eksempel skriver bokstavene "gar" så skjønner telefonen at du egentlig vil skrive "går" og foreslår dette.

Du skriver lettest med tomlene på tastaturet til S710
Du skriver lettest med tomlene på tastaturet til S710

Vekten er på 140 gram, noe som er mer enn en gjennomsnittslig mobiltelefon. På grunn av den hendige størrelsen oppleves ikke vekten som noe problem, vekten gir snarere inntrykk av en solid bygget telefon.

I bunnen av telefonen sitter en MiniUSB -kontakt som brukes til både lading og tilkobling av datakabel og håndfri. Utgangen dekkes av en beskyttende gummipropp, om du finner dette praktisk har litt med smak og behag å gjøre.

Det nesten bare positive ting å si om desgnet til S710. Det eneste som ikke er helt perfekt er en litt kronglete piltast og en vrien volumtast.

Stort sett uendrete menyer
Skjermen til S710 er et stort lyspunkt. Med en størrelse på 2,4 tommer er plassen utnyttet maksimalt, slik at du ikke bare har en høyoppløst, men også stor skjerm. Med en slik skjerm et det behagelig og funksjonelt å bruke funksjoner som kalender og e-post.

Skjermen har QVGA-oppløsning, noe som er nok for en skjerm på denne størrelsen, og på linje med det vi finner på andre smarttelefoner som Nokia N95 og Sony Ericsson P990i. Windows Mobile er utvilsomt et kraftig operativsystem for mobiltelefoner. HTC S710 er den første telefonen vi har fått kloa i som bruker nyeste versjon, Windows Mobile 6.0. Voldsomme forskjeller fra forrige versjon finner du ikke, det mest synlige er at telefonen leveres med flere Vista-lignende temaer. Stort sett virker programmer laget for Windows Mobile 5.0 også i versjon 6.0.

Skjerm og menyerHovedskjerm: TFT, 65 536 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Windows Mobile 6.0 Standard
Meny: Windows
Tekst: xt9, vanlig skrivemåte, QWERTY-tastatur
Firmware: CE OS 5.2.123 (Build 17740.0.2.0)

Slik vurderer vi

Fleksibiliteten er stor med muligheter for å installere et vell av tilleggsprogrammer, samtidig som kompabiliteten med Windows, Office-pakken og synkroniseringsløsninger som Exchange Server er på topp.

Vi synes fortsatt ikke at brukervennligheten er helt på nivå med for eksempel Nokias Series 60-telefoner. Blant annet kan du ikke tilpasse skjermbildet selv, men må pent nødt bruke et av de forhåndsdefinerte oppsettene.

Dette vil si at du ikke selv kan velge hvilke snarveier du vil ha fremme på skjermen. Skal du for eksempel sette på en klokkealarm eller skrive en ny tekstmelding, kreves det både tre og fire ganger så mange tastetrykk for å starte disse mye brukte funksjonene sammenlignet med konkurrerende operativsystemer.

Vi savner i det hele tatt et tema som er både oversiktlig samtidig som det viser den viktigste informasjonen uten å bry oss med mye unødvendig informasjon.

Rett nok er det mulig å lage egne temaer til telefonen, men dette krever at du får tak i og installerer egne programmer for dette på PC-en, og vi kan ikke se for oss at dette er noe gjennomsnittsbrukeren ønsker å styre med.

Dette er de seks temaene som følger med telefonen.
Du har valget om du vil fylle skjermen med informasjon, eller om du vil ha en mest mulig rensket skjerm.

I flere av temaene har du en snarveislinje med ikoner som viser de sist brukte ikonene. Det er nok litt smak og behag, men vi kunne tenkt oss at ikonene var faste og ikke viste de sist brukte programmene. Vi kunne også tenkt oss at det kom opp en forklarende tekst som sa hva det markerte ikonet betyr.

Vi skjønner heller ikke hvorfor telefonen ikke automatisk bytter over til høyttalende hvis du åpner tastaturet under en samtale, slik for eksempel Nokias Communicator-telefoner gjør. Heldigvis er det forholdsvis enkelt å aktivere høyttaleren, du trenger bare å holde nede den grønne ringe-knappen i et par sekunder.

I motsetning til de fleste andre telefoner bruker Windows Mobile ordboken også når du blar i kontaktlisten. Det er litt uvant til å begynne med, men etterhvert setter du pris på at det går raskere å bla i kontaktene dine.

Hvis du vil låse tastaturet gjør du forøvrig dette ved å holde nede den røde leggpå-tasten i noen sekunder.

Vi er altså forsatt ikke helt fornøyd med Windows-menyene, men det er for det meste mindre detaljer vi plukker på. Skjermen får på sin side kun godord fra oss.

HTC S710 med abonnement

HTC S710

HTC S710 med abonnement   Les mer »

HTC S710   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen