TEST: HTC Desire S

Test HTC Desire S

Oppdatert suksessmodell

Kjapp og hendig med Android 2.3.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 115 x 59,8 x 11,6 millimeter
Vekt: 130 gram
Skjerm:S-LCD, 4 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volumtast, hovedbryter
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android 2.3

Pris: Fra 3199 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God skjerm
 – God respons
 – Bra skjermtastatur med norske taster
 – God byggekvalitet

dsad
 – Ingen HDMI

HTC Desire er en mobiltelefon som plasserer seg høyt oppe på listen over smartmobiler vi kan anbefale. Ikke fordi den er størst og raskest, men fordi den er passe stor, rask og ikke minst funksjonsrik. Dessuten er det en mobiltelefon som gir deg mye for pengene.

Forløperen til Desire S, HTC Desire, fikk stor oppmerksomhet da den kom på markedet for om lag et år siden, og denne mobiltelefonen har også vært en av HTCs bestselgere. Det er derfor med en viss spenning vi går løs på testen av HTC Desire S. Klarer den å fylle skoene etter HTC Desire?

Skjerm

Slektskapet mellom de to er påtakelig. Skjermstørrelsen er på 3,7 tommer med en oppløsning på 480 x 800 punkter. Skjermtypen er også den samme som på de senere versjonene av Desire, en S-LCD-skjerm som ble tatt i bruk etter at HTC gikk tom for AMOLED-skjermer til den første Desire-versjonen.

Skjermen fungerer svært godt, både når det gjelder farger, kontraster og lesbarhet. Den kan være vanskelig å lese i skarpt sollys, men ikke så vanskelig at det utgjør noe større problem.
De fysiske målene på Desire S og forgjengeren Desire er nesten like.

Men selv om det er mange fellestrekk mellom de Desire og Desire S, så har SHTC også gjort en del endringer.

Endret design

Det mest åpenbare når det gjelder fysiske endringer er at Desire S ikke har fysiske taster på fronten, slik Desire har. Borte er også det optiske styrefeltet. Du trenger det ikke, men om du er vant til å bruke det, så vil du muligens komme til å savne det – i alle fall den første tiden.

HTC Desire S har kun en sidetast og en tast på toppen. Tasten på siden regulerer volum, mens tasten på toppen er hovedbryteren. Hovedbryteren har imidlertid flere funksjoner enn å slå telefonen av eller på. Et kort trykk tenner eller slukker skjermen, mens et langt trykk gir deg tilgang til å slå av, gjøre en omstart eller sette telefonen i flymodus.

Desire S har også en ganske markant høyttalergrill over skjermen. Her siter også et kamera som brukes ved videosamtaler. Forgjengeren hadde ikke noe frontkamera. Bak har telefonen et kamera og en liten lampe som skal gi hjelp ved fotografering i mørke omgivelser. Kameraet er ellers det samme som i Desire.

Utgangen for hodetelefoner sitter på toppen (3,5 millimeter minijack), mens ladekontakten (MicroUSB) sitter på siden.

Telefonen har et chassis som er frest ut av ett stykke metall. Det betyr at den er uten sømmer i sidene. Øverst på baksiden er det et felt av plast, og nederst er det et plastlokk som kan trekkes av. Under det øverste plaststykket ligger antennene, under det nederste ligger batteri, SIM-kort og minnekort. En klaff holder det hele på plass.

Plasten har en matt overflate med god friksjon som gir deg godt grep på telefonen. Det kan knirke litt når vi trykker direkte på batterilokket, men ved normal bruk er dette ikke merkbart. Telefonen virker solid og godt sammensatt.

Brukergrensesnitt

Desire S har operativsystemet Android 2.3.3, også kjent som Gingerbread. Brukergrensesnittet er Sense. Det er lett å gjøre endringer på hva som skal vises på de i alt sju startskjermene. Her kan du legge til snarveier og miniprogrammer etter eget ønske. Startskjermen har også en snarvei til en palett der du kan velge ulike scener, bytte bakgrunn, velge tema (Skin) og legge til elementer på startsiden. Applikasjoner kan ordnes i mapper på startskjermene, og slik kan du organisere store mengder applikasjoner, bokmerker eller annet innhold på startskjermene.

Vi opplever HTC Desire S som er meget rask og lettnavigert mobiltelefon. Når du åpner programmenyen finner du alle de installerte programmene i alfabetisk rekkefølge. Du kan velge å sortere så de nyeste kommer først eller sist, men vi savner en mulighet for å kunne endre rekkefølgen fritt. Du kan imidlertid velge bare å vise programmene du bruker hyppig, eller bare programmer du selv har lastet ned.

Sense-grensesnittet gir deg sju startskjermer med en felles startlinje i bunnen. Denne inneholder snarvei til programmeny, snarvei til mobiltelefoni og en nevnte paletten for personlige innstillinger. I tillegg vises en markør som angir hvilke startskjerm du befinner deg på.

Du kan få oversikt over alle startskjermene i form av en samling miniatyrer ved å knipe med to fingre på en av startskjermene, eller ved å trykke på “hjem”-tasten mens en av startskjermene vises.

Under skjermen har HTC plassert fire ikoner. Det er standardtastene hjem, meny og tilbake, i tillegg til en tast som åpner for søkefunksjoner. Søketasten er god å ha, enten du skal lete etter en e-post eller finne en sang fra musikkbiblioteket. Hvilken funksjon du får ved å trykke på søketasten avhenger av hvilken applikasjon som er aktiv.

Vi savner ikke de fysiske tastene fra Desire. Men har du i dag en Desire Z med fremskyvbart tastatur, så er overgangen naturlig nok større. Men skjermtastene på Desire S fungerer bra, og det er egne taster for de norske tegnene. Snur du telefonen fra høyde til breddeformat vokser tastaturet betraktelig. En av ulempene med skjermtastatur merker du når du skal skrive inn tekst på nettsider. Da har tastaturet og boksen du skriver tekst i en tendens til å skjule nettsiden du jobber med. I noen tilfeller kan dette være plagsomt, men heldigvis kan tastaturet lukkes med en egen tastaturknapp. Trykker du i skrivefeltet kommer tastaturet tilbake.

Merking av tekst er også lett, etter at dette ble en standardfunksjon i Android.

Innhold i pakken

  • Mobiltelefon
  • Batteri
  • Lader
  • USB-kabel
  • Øreplugger
  • Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900/ MHz, HSPA 900/2100 MHz
Super-3G (HSPA): Ja, HSDPA 14.4 Mbps
3G: Ja
Edge: Ja
Bluetooth: Ja, v.2,1 med A2DP og EDR
GPS:Ja, med assistert
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid: 3G: 7 timer 10 minuttertaletid, 455 timer hviletid; GSM: 9 timer 50 minutter taletid, 430 timer hviletid
SAR-verdi: Ikke oppgitt

Prosessor: 1 GHz Scorpion
Lagringsplass: 1.1 GB
Minnekort: Micro-SD, 8 GB medfølger, støtter inntil 32 GB
Arbeidsminne: 768 MB
Lagring for operativsystem: Ukjent
E-postleser: POP3, IMAP4, SMTP, Google Mail
Nyttefunksjoner: Vekkerklokke, Quickoffice, kalkulator, kalender, nettleser, Android Market, Maps, HTC Likes, HTC Hub, Places, taleopptaker, lommelykt, Google Latitude, oppdateringstjeneste, News and Weather, Facebook, Peep, videoavspiller, YouTube, Google Talk, Aksjer, Adobe Reader,Dictionary, Friend Stream,
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook, Google


Kort sagt:
dsad
 – 8 GB minnekort følger med
 – GPS og Wi-Fi
 – Støtter Flash
 – Fungerer som Wi-Fi hotspot
 – Svært rask på nettet
 – "Alt" av funksjoner

dsad
 – Ikke Bluetooth 3.0

HTC Desire S er en mobiltelefon med 1 GHz Scorpion-prosessor og Adreno 205 GPU og brikkesettet Quallcom MSM8255 Snapdragon. Den kjører med andre ord med den samme “motoren” som Sony Ericsson Arc, HTC Desire HD, HTC Incredible S og 10-12 andre mobiltelefoner.

I praksis betyr det at dette er en rask mobiltelefon med en relativt kraftig grafikkprosessor. Den burde med andre ord ikke ha noen problemer med lagging ved zooming i skjermbilder, når du spiller grafikktunge spill eller ser film.
Sammenlikner vi spesifikasjonene med Incredible S, så er det nesten bare skjermstørrelsen og kameraet som skiller. Incredible S har en skjerm på 4 tommer, mens Desire S har en skjerm på 3,7 tommer. Incredible S tar bilder med 8 megapiksler oppløsning, Desire S har 5-megapikslerkamera.

En skikkelig spreking

Minnet i Desire S er på 1,1 GB, noe som betyr at den ikke har veldig stor plass til musikk og videoklipp. Et minnekort på 8 GB følger med, men det er mulig å bruke minnekort opp til 32 GB. Arbeidsminnet er på 768 MB. Det finnes enkelte mobiltelefoner med enda mer RAM, men 768 MB er likevel å regne som relativt brukbart. Hensikten med stort arbeidsminne er å kunne kjøre flere og tyngre prosesser uten at telefonen skal bli tregere. Vi opplever Desire S som en svært rask telefon, og vi har ikke vært plaget av at den henger seg opp eller blir treg når vi bruker den hardt.

For de som er opptatt av å måle ytelser i benchmark-programmer vil Desire S med sin prosessor komme et stykke bak toppmodellene med tokjerneprosessorer og høyere klokkefrekvens. For den som er opptatt av å ha en rask og funksjonell mobiltelefon er HTC Desire S antakelig rask nok i lange baner.

Telefonen støtter nedlastingshastigheter i mobilnettet opp til 14,4 Mbps. Den er med andre ord blant de raskeste i 3G-nettet. Det finnes riktig nok mobiltelefon med en teoretisk hastighet på 21 Mbps. Men ingen av dem er raskere enn mobilnettet de brukes i, og dermed blir det stort sett hipp som happ. Telefonen kan også brukes som trådløst modem og dele mobiltilkoblingen med andre enheter.

Mange nyttefunksjoner

Desire S har en egen bilmeny for tryggere fikling i fart.
Desire S har en egen bilmeny for tryggere fikling i fart.

HTC Desire S har ellers alt du kan forvente av en topp-modell, som GPS, navigasjonsprogram (mot lisens), tilkobling til HTC Hub, med mulighet for fjernsletting, lesing av tekstmeldinger på nett og sporing, dersom telefonen skulle bli borte. GPS-løsningen har vi testet for seg, og kort fortalt kan vi konkludere med at den virker bra. Det følger imidlertid ikke med noen bilholder, så for å ha glede av telefonen som navigasjonsverktøy i bil, så må du kjøpe en holder til frontruten. Plasserer du den i dashbordet risikerer du at den ikke får god nok sikt til satellittene.

Samtalekvalitet som holder

Som mobiltelfon er dette et bra produkt, med høy og klar lyd. Det er enkelt å finne frem i kontaktlisten, og vi har ikke opplevd problemer av noe slag i perioden vi har testet telefonen. Med smartdialling kan du ringe ved å taste inn de første bokstavene i navnet til kontakter du har lagret i kontaktlisten.

Du kan også gjøre anrop med stemmen, men det forutsetter at du får telefonen til å forstå uttalen din. Når vi testet funksjonen ble det såpass mange feilanrop at vi ikke fant det hensiktsmessig å bruke taleanrop.

Ved innkommende anrop dukker siste twittermelding eller Facebook-status fra kontakten opp sammen med et bilde av den som ringer. Kjekt, så kan du muligens ha en formening om noe av det kontakten har drevet med i det siste før du besvarer anropet.

Å legge inn kontakter fra en eldre mobil til HTC Desire S er også enkelt. Du kan bruke Active Sync om du har tilgang til en Exchange Server, eller du kan bruke Gmail. Men du kan også hente direkte fra gammel til ny telefon via Wi-Fi.

Sense

Desire S har også alle de Sense-funksjonene vi kjenner, som at den demper lyset når vi legger den mot øret, eller stenger av lyden om vi snur den opp ned ved ringing. Ligger telefonen i en lomme når det ringer, så øker ringelyden.

Om du ønsker det kan du bruke Google Talk, som følger med telefonen, eller du kan laste inn Skype eller Messenger fra Android Marked. Ved å logge på med HTC Sense får du også tilgang til HTC Likes, en egen markedsplass for HTC-brukere.

Businessmobil

Telefonen har to programmer for E-post. Det ene er Googles egen Gmail, mens den andre lar deg sette opp hva du måtte ønske å synkronisere av e-postkontoer. Den støtter også Exchange Server, for den som ønsker å bruke dette. Posten kan vises i en samlekasse, eller hver for seg.

HTC Desire S fungerer utmerket som business-mobil, med en egen Quickoffice- applikasjon for åpning av dokumentfiler og regneark. Den har også en PDF-leser, og du kan se presentasjoner. Programmet lar deg også opprette og redigere dokumenter på mobiltelefonen.

For den som er interessert finnes det en rekke applikasjoner for produktivitet på Android Marked, og her finner du også antivirus og andre sikkerhetsprogrammer. Kalenderen fungerer bra, og du kan svare direkte på møteinnkallinger fra Exchange.

Av andre nytteprogrammer kan nevnes de vanlige kalkulator- og klokke-funksjonene, med alarmer, nedtelling og det som hører til. Alarmer kan sette til å repetere med ulike intervaller, og du velger selvsagt selv hvilken alarmtone du ønsker. Ellers finner du Twitter-applikasjon, lommelykt og stemmesøk på Desire S.

Om vi skulle ønske noe mer, så måtte det være at batteriet varte litt lenger. HTC Desire S spiser ikke mer batteri enn tilsvarende smartmobiler, men ved aktiv bruk må vi lade telefonen en gang i døgnet. Bruker du GPS uten billader vil du også raskt stå uten både navigasjons- og ringemuligheter.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse,forhåndssatte lydutjevnerinnstillinger, lydeffekter, spillelister
Medieformater:MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, WMA, DivX, Xvid, MP4, H.264, H.263, WMV
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Javastøtte:Ja, via tredjepart
Spill og underholdning: YouTube, Peep, Teeter, Musikkgjenkjenning
Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, diodelampe.
Videopptak: HD (720p)
Annet: Ansiktigjenkjenning,selvutløser, hvitbalanse, ISO, bevegelsestabilisator, bildeeffekter, Geo-tagging, autofokus, berøringsfokus

Kort sagt:
dsad
 – God lyd
 – Minijack og DLNA
 – Veldig god musikkavspiller
 – Mange nedlastbare spill
 – Godt kamera
 – God å se film på

dsad
 – Klønete plassering av minnekortet
 – Svakt videokamera
 – Ikke video/HDMI-utgang
 – Standard filmavspiller støtter ikke HD

Selv om kameraet på Desire S ikke har mer enn 5 megapiksler oppløsning, så opplever vi det som et brukbart mobilkamera. Bildene blir skarpe og klare, i alle fall i godt lys, og det er ikke mere artifakter her enn det du må forvente av et kamera med såpass enkel optikk.

Kameraet har ingen beskyttelse over linsen bak, men med mer motstandsdyktig glass er heller ikke behovet så stort. Husk bare å tørke av glasset før du knipser.

Selve knipsingen går greit. Her er ingen egen kameratast, men en løsning hvor du finner utløseren som et ikon på søkerskjermen. Ved å berøre området du vil ha i fokus kan du velge å fokusere på bestemte objekter i bildet.

Ellers er dette en kameramobil med nokså standard kamerafunksjonalitet. All betjening skjer på skjermen, og når bildene er tatt kan du enkelt dele dem via e-post, meldinger, Bluetooth eller ulike sosiale nettsteder. Nederst på denne siden ser du bilder vi har knipset med Desire S.

Video

Videokameraet er greit nok, og du kan filme i HD (720p) med 30 bilder per sekund. Kvaliteten på videooptakene blir best om det er lite bevegelse i bildene. Dette er ett av de områdene hvor vi kunne hatt stor glede av mer prosessorkraft. Ved større bevegelser klarer ikke kameraet å lagre bildene raskt nok, og da hakker det noe ved avspilling. For å spare prosessorkraft kutter kameraet ut kontinuerlig autofokus ved filming, noe som betyr at du får uskarpe bilder om du starter å filme noe på kloss hold, for deretter å filme på lengre avstand (eller omvendt).

Filmene du tar kan spilles av på en TV eller mediespiller med DLNA. Noen HDMI-utgang har telefonen ikke.

Musikkspiller

Musikkspilleren i Desire S leverer som forventet. Det betyr at den er på høyde med det beste HTC har gjort, og at den er enkel å bruke med brukbar lyd.

Betjeningen av musikkspilleren er svært enkel, og du kan lett dele musikk eller overføre den via DLNA til et anlegg som støtter dette.  Her er også tilgang til equalizer, og du kan lett lage spillelister, sortere musikken etter album, låt, artist eller spillelister. Telefonen finner også filer som ligger på delte disker i nettverket og behandler disse omtrent som om de lå lokalt på telefonen.

Minne

Er du glad i bøker har Desire S en god e-bokleser. Du kan laste ned andre alternativer fra Android Marked.
Er du glad i bøker har Desire S en god e-bokleser. Du kan laste ned andre alternativer fra Android Marked.

Om vi skal ha et ankepunkt mot HTC Desire som mediespiller, så må det være at den ikke har et romslig innebygget minne, og at minnekortet er plassert på en slik måte at telefonen lett skrur seg av når du bytter det. Minnekortet sitter nemlig under den samme klaffen som holder batteriet på plass. Du kan bytte minnekort uten å skru av telefonen, men da må du passe godt på så batteriet ikke sklir frem når du åpner batteriklaffen.
Telefonen har også SoudHound installert, om du vil vite mer om musikken du hører.

Spill

Det er ikke mange spill på HTC Desire S når du pakker den ut av esken, men det kan du raskt gjøre noe med. På Android Market kryr det av spill, og mange av dem er gratis. Grafikkprosessoren i Desire S er god, så du kan spille avanserte spill og få bra utbytte av den 3,7 tommer store skjermen.

Konklusjon

dsad
+ Svært brukervennlig
+ Godt kamera
+ Sporing via Internett
+ God å se film på
+ Veldig rask på nett
+ Bra lyd
+ Hendig format


dsad
-Svakt videokamera
-Har ikke HDMI-utgang

Desire S er en verdig arvtaker til HTC Desire. Men for den som forventet at den skulle ligge flere hestehoder forran Desire HD eller Desire Z, så er det bare å beklage. Til det er forskjellene for små.

Desire S er en mobiltelefon med spesifikasjoner som ville gjort den til en vinner for ett år siden. Med siste versjon av Androids operativsystem er dette likevel ikke en utdatert modell. Nå kommer imidlertid mobiltelefoner med større skjermer og raskere prosessorer som perler på en snor, og dermed havner Desire S ikke helt i tetsjiktet.

Mye for pengene

Målt i forhold til hva du får for pengene blir bildet litt annerledes. Desire S er ingen billigmobil, men den er moderat priset i forhold til at den har egenskaper som løfter den høyt opp på listene over avanserte smartmobiler.

Desire S har en rask prosessor, gode tilkoblingsmuligheter til Mobilt Internett så vel som til Wi-Fi-nett. Størrelsen er hendig, brukergrensesnittet svært bra og designen er god.

Bra skjerm

Skjermen er 3,7 tommer stor. Den er litt større enn på iPhone, men en del mindre enn på modeller som Sony Ericsson Arc, Optimus 2X og Desire HD. Den mangler fysiske taster på fronten, men har berøringstaster som er greie nok – i alle fall på denne årstiden da de fleste har lagt vottene i skuffen.

Skjermoppløsningen er god, og S-LCD fungerer også godt for film og bilder.

Skjermen er kapasitiv, og zooming med to fingre går som en lek. Nettleseren fungerer bra, og her er god støtte for Flash 10.1. Den egner seg godt for surfing på internett, enten du vil se videoklipp på YouTube, søke etter informasjon på nettet, eller spille flash-baserte spill.

Greit kamera

Kameraet er ikke det råeste du kan få, men bildekvaliteten er bedre enn på svært mange kameraer med 5 megapiksler oppløsning. Videokameraet filmer HD (720p), men det er ikke HDMI-utgang på telefonen. Du kan likevel se filmene dine på storskjerm uten kabel ved å koble deg opp via DLNA (trådløst over lokalt nett). Videofuksjonen er imidlertid ikke så god som vi hadde håpet.

Lydkvaliteten ved samtaler er svært god, og brukergrensesnittet for telefonsamtaler fungerer også meget bra. Telefonen har god integrasjon av sosiale nettverk som Facebook og Twitter. Å skrive meldinger er heller ikke noen vanskelig oppgave. Telefonen har norske taster på skjermtastaturet. Vil du ha et annet tastatur, som Swype, så finnes det ulike alternativ i Android Marked.

Alternativer

Det er kommet svært mange mobiltelefoner med Android, og det er ikke like lett å stikke seg ut nå som det var da den første Desire-modellen kom på markedet. Det finnes også rimeligere alternativer som gir mye av den samme brukeropplevelsen som du får med Desire S, for eksempel Huawei U8800. Denne er riktig nok ikke like rask, men den ligger ikke så langt bak som prisforskjellen skulle tilsi.
Et annet alternativ er HTCs egen Incredible S. Denne har foreløpig Android 2.2, men med en oppdatering vil den være en alvorlig utfordrer til Desire S.

Målgruppen for denne mobiltelefonen blir trolig avanserte brukere som tenker fornuft fremfor status.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen