Test HTC ChaCha

(Bilde: Audun M. Solheim)

HTCs mobil for Facebook-fanatikere

Android-mobil med fulltastatur og trykkskjerm

Å kalle en telefon med fulltastatur for ChaCha er kanskje noe dristig av HTC. Slike telefoner frembringer som regel heller kalkulator-assosiasjoner enn hete danserytmer. Kanskje er det kombinasjonen med den berøringsfølsomme skjermen som gjør at HTC mener det ikke bare er bøyen på telefonen det svinger av.

HTC ChaCha er altså en telefon uten bevegelige deler, men med fulltastatur under skjermen. I en fjern mobilfortid var det ikke uvanlig å se slike telefoner slynges ut av lommene på forretningsmenn som tok den årlige turen på dansegulvet i julebordsesongen. Noe senere fikk slike telefoner også en viss utbredelse blant den yngre garde, slik at de skulle rekke å taste avgårde noen koz og klemz mellom poppingen og breakingen på nærmeste flate underlag.

Design, skjerm og menyer

Form: Fulltastatur med trykkskjerm
Størrelse: 11,44 x 6,46 x 1,07 cm
Vekt: 120 gram
Skjerm: TFT, 2,6 tommer, 480 x 320 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum, Facebook
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: MicroSD, inntil 32 GB
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android OS 2.3

Firmware: Android 2.3.3
Pris: Fra 2300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Rask skriving med fullt tastatur
 – Solid og diskret sober
 – God å holde med buet form
 – Oppdaterte Android-menyer

dsad
 – Ikke dedikerte taster for æ, ø og å
 – Små ringetaster
 – Skjerm litt liten for trykkskjerm
 – Format gir mer uoversiktlig betjening
ChaCha leveres i akkurat den fargen du vil, så lenge det er sølv. Skjermen kan du derimot tilpasse selv.
ChaCha leveres i akkurat den fargen du vil, så lenge det er sølv. Skjermen kan du derimot tilpasse selv.
Buet form og runde kanter gjør at det er en dans på roser å holde ChaCha.
Buet form og runde kanter gjør at det er en dans på roser å holde ChaCha.

Chat med ChaCha

Det er ikke noe krav at du har buksen på knærne og heller sulter en uke enn å være uten internett én dag, men HTC har tydelig en yngre målgruppe i tankene med ChaCha.

Her er det sosiale medier, med andre ord Facebook, som står i sentrum på dansegulvet. Selve discokulen i så måte er Facebook-knappen som har fått en fremtredende plass for seg selv nederst på tastaturet.

ChaCha er altså telefonen for deg som vil være på nett hele tiden uten å gå glipp av noe virtuelt som skjer.

Trykker skoen?

Etterhvert som trykkskjermer har blitt allemannseie, har vi testet flere telefoner som både har fysisk tastatur og en skjerm du kan trykke på.

Akkurat som halling og hip-hop er det ikke alltid at fulltastatur og trykkskjerm er en spesielt vellykket kombinasjon, noe vi for eksempel konkluderte med da vi testet Nokia C3-01.

Rent umiddelbart er det liten tvil om at ChaCha stiller i en annen klasse. Skjermen er av den berøringsfølsomme typen, og gjør at du kan svinge deg fjærlett rundt i menyene. I tillegg har ChaCha et moderne operativsystem, nærmere bestemt Android 2.3.

Stilrent kostyme

Begynner vi ytterst med den ren fysiske fremtoningen så har ChaCha omtrent det motsatte utseendet av en gjennomsnittlig "Skal vi danse?"-deltaker, altså nokså nedtonet og stilrent. Fronten av telefonen er i matt sølv metallic, og de hvite tastene er akkompagnert av et matt hvitt felt nederst på telefonen. Skjermen er omkranset av en sort ramme, som på undersiden av skjermen huser fire berøringsfølsomme taster, nærmere bestemt en hjem-, meny-, tilbake-, og søketast.

Under dette igjen finner du to fysiske taster for å ringe og legge på. Disse er små og smale, og blir derfor litt knotete å betjene.

Baksiden er for det meste hvit, og det første vi legger merke til er batteridekselet, som sitter uvanlig godt. Vi kan ikke huske sist det var så vanskelig å få av et batterideksel. En trøst for de fleste er at så fort SIM-kortet er på plass, så vil behovet for å åpne batteridekselet være minimalt. Unntaket er hvis du bytter minnekort ofte, det sitter nemlig bak både batteriet og batteridekselet. En trøst for de med sarte fingre kan være at dekselet tross alt ble litt lettere å få av når vi hadde tatt det av og på noen ganger.

Tastaturet er sentralt på ChaCha, og det fungerer heldigvis godt. Tastene er buet, og stikker godt opp fra telefonen, noe som gjør dem enkle å skille fra hverandre. Har du store fingre vil du neppe være like fornøyd, og da vil tastene føles omtrent som et par ballettsko - ganske trange.

Mangler æøå

HTC har derimot bommet på takten når de har droppet å avse oss nordboere med dedikerte taster for æ, ø og å. I utgangspunktet må du trykke funksjonstasten først for å få frem våre særnorske bokstaver, men HTC har heldigvis også satt opp tastaturet slik at det holder å holde tasten inne et lite øyeblikk for å få frem det alternative tegnet.

Med litt trening kan du skrive nesten like fort som om det hadde vært dedikerte særnorske taster, takket være at trykket ikke behøver å være veldig langt før det alternative tegnet blir valgt. Samme funksjonalitet gjelder over hele tastaturet og gjør det til en lek å få frem tall og spesialtegn når du skriver.

HTC har laget sitt eget skall til Android, HTC Sense.
HTC har laget sitt eget skall til Android, HTC Sense.
Du kan velge hvordan du skal se hovedmenyen ved å velge filtrering til høyre.
Du kan velge hvordan du skal se hovedmenyen ved å velge filtrering til høyre.
Hadde det ikke vært for alle tastene kunne dette sett ut som et Apple-produkt for et par år siden.
Hadde det ikke vært for alle tastene kunne dette sett ut som et par år gammelt Apple-produkt.

Ingen storskjerm

Skjermen er i bredskjermformat, noe som setter sine begrensninger på størrelsen. Når du bruker programmer hvor mye informasjon skal vises samtidig, for eksempel i kalenderen, så merker du at skjermen gjerne kunne vært et hakk større.

Når du blar i menyene er skjermen imidlertid mer enn stor nok. Bredskjermformatet gjør at valgmenyen på høyre side av skjermen passer naturlig inn.

Skjermen er også skarp og fin, og om ikke lysstyrken og fargemetningen er helt i toppklasse så er den mer enn god nok for de aller fleste. Sollys er gjerne en utfordring for de fleste skjermer, men vi synes at skjermen i ChaCha var forholdsvis god å lese på også når solen skinte.

Gorilla Glass

ChaCha virker å henge godt sammen. Vi oppdaget ikke noe slinger i valsen, så kvalitetsfølelsen er med andre ord god. Skjermen er laget i såkalt Gorilla Glass, som er et spesielt ripebestandig materiale. Vi klarte da heller ikke å ripe den opp i binderstesten vår.

Bak skjermen gjemmer Android 2.3.3 seg. Dette er et moderne og utbredt operativsystem for mobiltelefoner. Tilgangen på programmer du kan installere er enorm, slik at du kan installere det meste du kan ønske deg av spill og programmer.

HTC har laget sitt eget skall for å sette sitt eget preg på menyene. Dette skallet heter HTC Sense, og er å finne på svært mange HTC-telefoner. Denne gangen fungerer grensesnittet forholdsvis greit, og menyene er mer oversiktlig enn det vi har sett på enkelte tidligere modeller. Spesielt liker vi at du når du er i menyen kan velge å vise de programmene du bruker mest. Dette gjør du ved å bla i en vertikal meny på høyre side av skjermen, og det hele er intuitivt og enkelt å bruke.

Når du blar i hovedmenyen så blar du ikke trinnløst nedover, men blar deg en og en side nedover av gangen.

Før du kan bla rundt i menyene må du låse opp skjermen, noe du gjør ved å dra fingeren over skjermen. Nederst på skjermen vises en slags ring, og når du drar fingeren over skjermen så drar du med deg denne ringen over skjermen og låser opp telefonen. På skjermen vises det fire snarveier når tastelåsen er på. Hvis du drar en av disse snarveiene ned i ringen nederst på skjermen, starter du den respektive funksjonen direkte.

Startskjermen kan tilpasses med flere sider, og du kan legge snarveier og vise forskjellig informasjon på startskjermene. For eksempel har du god funksjonalitet for å vise e-postboksene dine på skjermen.

Da merker du også for begrensningen som skjermstørrelsen her gir. Siden verken oppløsning eller skjermstørrelse er helt i det øvre sjiktet, blir det noe trangt om plassen på skjermen. Det gjør at du kanskje må fordele småprogrammene over flere startskjermer enn du ideelt sett ønsker.

Dette merker du også når du betjener telefonen. Skjermen reagerer i seg selv fjærlett på dine kommandoer, men det blir til tider litt trangt, noe som gjør at du kanskje må konsentrere deg vel mye for å treffe rett ikon når du blar deg rundt i menyene.

Det kreves nok litt mer tilvenning for å bruke en telefon som dette, hvor du både må forholde deg til trykkskjermen og et fullt tastatur. Siden skjermen er såpass liten til å være trykkskjerm, må du belage deg på å bruke tastaturet endel, samtidig som enkelte operasjoner krever at du ringer på skjermen. Sammenlignet med andre, tilsvarende telefoner, synes vi det fungerer bra, men vi synes ikke betjeningen blir like enkel som for eksempel på en rendyrket touch-telefon.

HTC ChaCha leveres med:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader/USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort på 2 GB
  • Stereo håndfri

HTC ChaCha med abonnement

HTC ChaCha

HTC ChaCha med abonnement   Les mer »

HTC ChaCha   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen