HTC Advantage

Klikk for video av HTC Advantage. (Alle foto: Marius Valle)

HTC Advantage X7500

Dimensjoner: 13,3 x 9,8 x 1,6 cm, 359 gram.
Skjerm: TFT, 5,0", 640 x 480 piksler
Teknologi: GSM 850, 900, 1800, 1900, EDGE, 3G, HSDPA, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g, GPS
Maskinvare: 128 MB innebygget minne + 8 GB harddisk, Minnekort: MiniSD
Kamera: 3 megapiksler, autofokus, video, sekundærkamera i front (videosamtale)
Batterilevetid: Taletid: 5 timer, standby: 12 døgn
Pris: ca 9000 kroner

(3GSM/Barcelona) Under 3GSM-messen lanserte HTC sin nye alt-i-ett-mobil HTC Advantage, også kjent som X7500 og Athena. Dette er mobilen som har alle funksjonene du trenger, og et par til.

Å skrive en fornuftig sniktitt av HTC Advantage er derfor alt annet enn enkelt. Denne modellen har så mange funksjoner at man ikke vet helt hvor man skal begynne, og langt mindre hva man skal teste når man står ansikt til ansikt med telefonen.

For når du møter på en telefon med EDGE, 3G, HSDPA, Wi-Fi, GPS, 8 GB harddisk, fullt tastatur, tre megapikslers kamera og en gigantisk fem tommers trykkfølsom skjerm med 640 x 480 pikslers oppløsning, er det vanskelig å finne et sted å begynne.

Om vi hadde hatt muligheten, kunne vi stått og fiklet med Advantage i flere dager, uten at vi hadde kommet igjennom alt.

Når det er sagt, så har vi også fått et solid førsteinntrykk at telefonen, eller datamaskinen om du vil.

Gigantisk
Det første du tenker på når du ser denne PDA-mobilen er at den er gigantisk. Advantage er en telefon som er såpass stor og tung at du bare kan glemme å få plass til den i lomma (med mindre du har veldig store lommer, selvsagt).

Klikk for større bilder. (Alle foto: Marius Valle)

Advantage kjører Windows Mobile 5, noe som betyr at dette er en fullblods smarttelefon. Man kan saktens spørre seg hvorfor telefonen ikke like godt kjører Windows XP, siden potensialet og maskinvaren absolutt er tilstede. Men det er en annen diskusjon.

Tynt tastatur
Det medfølgende tastaturet kan tas av og på, og gjør at du enkelt kan skrive e-post eller redigere Office-dokumenter i høyt tempo når det trengs. Har du ikke bruk for tastaturet, er det bare å hekte det av for å gjøre telefonen litt mer håndterbar. Tastaturet er veldig tynt, så om du velger å alltid ha det montert på, så spiller det ikke så stor rolle for størrelsen på Advantage.

Tastaturet er festet til telefonen med en kraftig magnet, så det er ingen fester som kan knekke. Når tastaturet er slått ut kan telefonen stå oppreist omtrent som en bærbar PC. Når du vil slå telefonen sammen, klapser du enkelt og greit tastaturet inntil skjermen.

Vi syntes tastaturet til Advantage var veldig behagelig å skrive på, og at det fungerer bra. Spesielt den fysiske størrelsen og det store mellomrommet mellom tastene gjør det til en god løsning.

Klikk for større bilder.

Stor og trykkfølsom
Skjermen til Advantage er som sagt stor og trykkfølsom. Den høye oppløsningen gjør det til en fryd å surfe på nettsider, kikke på filmer, spille eller hva det nå skal være. Skjermen er sylskarp og klar. Siden den er så stor, er det også veldig enkelt å bruke fingrene i stedet for pekepenn.

Om du vil ha skjermbildet på en større skjerm kan du koble til en skjermutgang på siden av telefonen. Gjennom denne kan telefonen kobles til en TV via en S-Video-overgang, eller til en PC-skjerm via en VGA-overgang.

VGA-overgang og skjermbilde. Klikk for større bilder.

Muspeker
Rundt skjermen finner du en del hurtigtaster for å komme til Advantages forskjellige funksjoner, som nettleser og startskjerm. Oppe i venstre hjørne sitter en styrepinne som lar deg styre en muspeker. Denne pekeren er lik den du er vant til å bruke på en vanlig PC.

På sidene finner du av- og på-knapp, og hurtigtaster for å starte opp kameraet og diktafonen. På baksiden sitter et tre megapikslers kamera.

Selve enheten er for det meste laget i metall, og er fri for knirking og knaking. Alt i alt føles Advantage veldig solid, men det er neppe noen god idé å slippe den i bakken.

Har nesten alt, men...
Ellers har Advantage nesten alt. På mangellista kan du likevel føre opp infrarød overføring om du fortsatt bruker det, USB 2.0 og ikke minst Windows Mobile 6. Selv om Advantage har det meste er USB 1.1 et forholdsvis stort ankepunkt.

Med USB 1.1 vil det ta veldig lang tid å fylle opp en harddisk på 8 GB. Dette er imponerende stor lagringskapasitet, og har hittil bare vært å finne på Samsung i310 og Nokia N91. Begge disse telefonene har USB 2.0.

Det er imidlertid verdt å få med seg at du kan fylle opp harddisken til Advantage ved hjelp av Wi-Fi-overføring. Dette er helt trådløst og forholdsvist raskt.

At Advantage mangler Windows Mobile 6 betyr at telefonen har gårsdagens operativsystem. Du har derfor ikke har umiddelbart tilgang til de nye Live-tjenestene fra Microsoft, den nye startmenyen og den nye epostleseren for å nevne noe.

Les mer om Windows Mobile 6 >

Klikk for større bilder.

Konklusjon
Det er ikke så lett å bli klok på Advantage. Telefonen er alt for stor for de aller fleste av oss, og prisen på rundt 9000 kroner gjør den for dyr til å bli en slager. Siden den kjører Windows Mobile, og ikke Windows XP, kan den heller ikke erstatte en bærbar PC fullt ut.

Til gjengjeld har den det aller meste av teknologier, som GPS, Wi-Fi, super-3G, åtte GB harddisk og en stor og skarp skjerm. Vi er absolutt ikke motstandere av konseptet, men vi tviler på at Advantage klarer å nå ut til et spesielt bredt publikum.

Vi ser frem til å få telefonen inn til testbenken og få prøvekjørt den skikkelig. Advantage skal komme i butikkene i løpet av mars og ha en pris på rundt 9000 kroner.

I prisguiden finner du fulle spesifikasjoner og prisvarsling >

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen