Test HTC Windows Phone 8X

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Kul mobil med enkelte barnesykdommer

HTC Windows Phone 8X er en rask og lekker mobiltelefon. Men vi venter allerede på en oppdatering av Windows Phone 8.

Konklusjon

Super skjerm
Raske menyer
God spill- og app-ytelse
Gode businessapper
God lyd
Høyt sikkerhetsnivå
Bra kamera

Mangler navigasjon
Ikke utskiftbart batteri
Ikke støtte for minnekort
Begrenset utvalg av apper
Ingen mobil har høyere pikseltetthet i skjermen.
Ingen mobil har høyere pikseltetthet i skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Xbox 360 kan styres fra mobilskjermen.
Xbox 360 kan styres fra mobilskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

[Amobil.no]: HTC Windows Phone 8X  (WP8X) er en svært god mobiltelefon, men operativsystemet Windows Phone 8 fra Microsoft bærer preg av å være på barnestadiet. Det ser frisk og innbydende ut, og maskinvaren har krefter nok til at skjermsveip og sidebytter glir som en lek.

Samtidig mangler telefonen enkelte funksjoner vi tar som en selvfølge på mobiltelefoner i toppsjiktet. Blant annet savner vi en fungerende navigasjonsløsning, og kameraet har ingen HDR-funksjon. Til dette kommer at du ikke kan søke i musikken du har lagret på telefonen, eller justere lydbildet med en equalizer.

Lekker og solid utførelse

Selve telefonen er det fint lite å utsette på. HTC WP8X er en mobiltelefon som skiller seg litt fra andre smartmobiler ved at den har en putedesign, der telefonen er tynn og avrundet i kantene, mens den er en del tykkere på midten.

Overflaten er matt, og føles nesten som fløyel. Chassiset er i ett stykke polykarbonat, en solid og gjennomfarget plast som sikrer minimal antenneskjerming. Skjermen er 4,3 tommer stor, og har en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Dette er med andre ord en LCD-skjerm med svært høy pikseltetthet, noe som sammen med klare farger, god lysintensitet og god kontrast gir et av de beste skjermbildene du kan få på en mobiltelefon i dag.

Bra på foto og musikk

Vi nevnte at kameraet mangler HDR-funksjon, og kan legge til at det heller ikke har det som kalles «burst mode». HDR er teknologien som smelter sammen to bilder tatt med ulik lysfølsomhet, så du får med deg detaljer både i mørke og lyse områder på bildet.
Burst mode kalles det når du ved å trykke og holde på utløseren kan knipse en serie av bilder i rask rekkefølge.

Men selv om disse funksjonene mangler, er dette et svært godt mobilkamera. Det har høy lysfølsomhet, og signalbehandlingen foregår før bildet komprimeres til en jpg-fil og lagres på telefonen. Sluttresultatet blir stort sett meget bra.

Frontkameraet tar også brukbare bilder, og nytt her er en linse som tar inn litt mer av bredden i motivet, slik at du kan ta kan ta bilde av deg selv på en armlengdes avstand, og fortsatt få med deg to-tre venner på bildet.

Kameraet tar også opp HD-video som kvalitetsmessig er noe av det bedre et mobilkamera kan levere. Men siden øyet er et kresent organ, vil du på en større skjerm se at detaljrikdommen i filmene fra HTC WP8X slett ikke er så høy som betegnelsen HD 1080p kan lede til å tro. Også frontkameraet filmer i HD.

Lyden i HTC WP8X er svært kraftig, og skreddersydd for bruk med hodetelefoner fra Beats. Øreplugger følger selvsagt med, men disse er ikke fra Beats. HTC har valgt å spare penger ved å avspise deg med skrotplugger.

Sikkerheten er ivaretatt

Microsoft har ikke lagt skjul på at de utvikler mobiltelefoner med tanke på høy sikkerhet, og at bedriftsmarkedet er viktig for selskapet. HTC WP8X er også et solid lommekontor, med mobilversjoner av Microsofts Office-pakke. Her er regneark, tekstbehandling, presentasjoner og One Note, i tillegg til Outlook, Lync og mulighet for å jobbe via Sharepoint. Telefonen har også funksjoner for fjernadministrasjon og bruk av tvungen sikkerhetspolicy.

Løsningen «Barnehjørnet» gjør at du kan få tilgang til deler av telefonen uten å måtte låse den opp. Som navnet tilsier er dette primært ment for at du skal kunne la ungene spille spill eller leke med telefonen uten at de får gjort skade på innholdet ditt.

Mange apper, men ikke alle

Den som har latt seg fortelle at appene fra WP7.5 skal kunne kjøres på WP8, vil oppdage at det er en sannhet med sterke modifikasjoner. Mange sentrale apper er på plass, som TV2 Sumo, Netflix, Wimp og nettbankene DNB og Sparebank1. Men vi savner også flere – ikke minst populære apper  som  Spotify og Instagram.

Alt i alt er HTC WP8X en mobiltelefon med en maskinvare som fungerer svært bra, men som skjemmes noe av barnesykdommene i Windows Phone 8. Vi innser at mange av ankepunktene mot Windows Phone 8 nok kan forsvinne over tid, men vi forholder oss til telefonen slik den er. Det holder ikke til toppkarakter.

Alternativene

Om du ønsker en tilsvarende mobiltelefon med samme lydkvalitet og enda kraftigere maskinvare, er HTC One X+ et godt alternativ. Denne kjører Android 4.1 og har 64 GB minne, mot 16 på HTC WP8X. Til gjengjeld er den noe dyrere.

Om du vil ha en mobiltelefon som er enkel å bruke, har bra kamera og et hav av apper du kan installere, er Apple iPhone 5 et alternativ. Denne er riktig nok dyr i innkjøp.

Rimeligere Android-alternativer som matcher HTC WP8X på de fleste områder, er Sony Xperia P og LG Optimus 4X HD.

Vil du vite mer?
Les hele testen av HTC Windows Phone 8X på Amobil.no »

HTC 8X   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen