HP satser sterkt på fargestyring

At HP siden 2001 har samarbeidet med DreamWorks, kjent fra blant andre Shrek-filmene, var vel egentlig ganske så velkjent, men at DreamWorks og HP nå i samarbeid har utviklet et nytt rammeverk for konsekvent fargebehandling kom som en nyhet på fotoindustrien.

Rammeverket, om man kan kalle det det, består nemlig ikke av nye måter å måle farge på, eller andre nye standarder for denslags, men heller en ny måte å binde eksisterende standarder sammen på for å benytte dem best mulig for å få samme farger på opptaksstadiet, redigeringsstadiet og utskriftsstadiet. HP og Dreamworks har gjennom sitt samarbeid på datafronten vært nødt til å gjøre lignende grep før, men da kun til internt bruk i de to selskapene, blant annet i forbindelse med produksjonen av de tre Shrek-filmene. Dette er imidlertid første gang noe slikt slippes i en versjon for den gjengse bruker.

HP DreamColor, som nyvinningen kalles, skal etter sigende være en åpen standard, men nøyaktig hva HP legger i dette kom ikke klart frem i talen som HPs Executive Vice President of Imaging Vyomesh Yoshi holdt på PMA sammen med Jeffrey Katzenberg fra DreamWorks, men ordene "Open Source" ble brukt om det nye systemet. Det ble senere fra annet hold innen HP sagt at DreamColor ville bli en åpen standard som andre firmaer med tiden kanskje ville henge seg på, men at HP ikke ville slippe løs data om standerden på en måte som gjør at den vil være open source. Det hersker altså en del forvirring omkring akkurat dette, også innad i HP, men at DreamColor vil være åpen i en aller annen definisjon av ordet er i det minste på det rene. Om du ønsker det kan du se videoen av talen her.

HP-produkter som slippes i inneværende år og fremover vil bli tilpasset DreamColor, og blant de første produktene dette gjelder finner vi HPs Photosmart Pro B9180 Photo Printer som Akams utsendte fikk tilbringe noen timer med. Skriveren klarer papirstørrelser opp til B3+ kantløst, og vil som første printer i sin klasse bli utstyrt med et innebygget fotospektrometer som automagisk måler og kalibrerer fargene og lager ICC-profiler. For at dette, og DreamColor, skal kunne fungere optimalt må man selvsagt støtte standerden over hele fjøla, og både kamera og skjerm må være kalibrert. Slik det er nå vil dette være vanskelig, men vi utelukker ikke at dette kan bli en svært interessant funksjonalitet å ha på fremtidige kameraer og skrivere, både fra HP og andre produsenter.

På våre testutskrifter fra denne skriveren ble bildene, tatt med HPs nye R837 og et Canon EOS 5D, til tider ganske så forskjellige i fargene at vi hadde våre små tvil angående hele DreamColor, men da det viste seg at skjermene på HP laptopene vi brukte ikke var kalibrerte, og at HPs folk hadde installert feil skriverdriver på dem i tillegg, valgte vi å svelge tvilen. Fargeforskjellene var ikke store, og resultatet må sies å ha vært meget bra alt tatt i betraktning. Ingen av skriverne var utstyrt med spesielle svart-hvitt-kit, men svart-hvite utskrifter ble likevel noe av det beste vi har sett fra en skriver i denne prisklassen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen