Sniktitt

HP Pre³

HP Palm Pre³

Formfaktor: Trykkskjerm med fulltastatur
Størrelse: 11,1 x 6,4 x 1,6 cm
Vekt: 156 gram
Skjerm: 3,58 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv
Operativsystem: webOS
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSPA, Wi-Fi
Kamera: 5 megapiksler
Internminne: 512 MB RAM, 8 eller 16 GB tilgjengelig lagringsplass
Minnekort: nei
Teknologi: Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, HP Touchstone (trådløs lading)
Batteri: 1230 mAh
Tilgjengelighet: sommeren 2011 (norsk lansering ukjent)
Produktsjef Mike Akamine i Palm viser frem HP Palms nye modeller.
Produktsjef Mike Akamine i Palm viser frem HP Palms nye modeller.
Forsiden av Pre³ domineres av den store skjermen på 3,58 tommer.
Forsiden av Pre³ domineres av den store skjermen på 3,58 tommer.
Et stort tastatur lar seg skyve ut under skjermen.
Et stort tastatur lar seg skyve ut under skjermen.
Her er baksiden av Pre³, og HP Palms andre nyhet - minimobilen Veer som vi kommer tilbake til senere.
Her er baksiden av Pre³, og HP Palms andre nyhet - minimobilen Veer som vi kommer tilbake til senere.

Palms modeller har tradisjonelt blitt markedsført tungt mot bedriftsmarkedet og proffbrukere på grunn av de store fulltastaturene. HP Pre³ er den første modellen som tar over arven fra Palm etter oppkjøpet av HP, og den er intet unntak.

Blant annet stiller telefonen med det største fulltastaturet som har blitt brukt i disse modellene så langt. Den nye Pre-en ser imidlertid ut til å få styrker langt ut over det mobil tekstbehandling og regneark måtte kreve.

Lynrask enkeltkjerne

Telefonen er utstyrt med en skjerm på 3,58 tommer, og den har en oppløsning på 480 x 800 piksler, slik vi er vant til i denne størrelsen. Det dreier seg om en vanlig, men god, LCD-skjerm som gir grei fargegjengivelse, om enn ikke fullt så god som Samsungs Super AMOLED-varianter.

Motoren er en Snapdragon-brikke fra Qualcomm med en enkel prosessorkjerne i. Denne har en klokkehastighet på hele 1,4 GHz. Telefonen skal også ha 512 MB hurtigminne til operativsystem og applikasjoner, slik at kjøring av mange apps samtidig bør gå som en lek. For brukeren er 8 eller 16 GB lagringsplass tilgjengelig, avhengig av versjon.

Fleroppgavekjøring, eller multitasking om du vil, er også noe av det operativsystemet webOS har fått mest skryt for tidligere. Dette styres greit ved at hver applikasjon blir et såkalt "card" i menyen, og disse lar seg enkelt veksle mellom.

Fleroppgavekjøring med kort

Som vi kjenner fra Apples iOS og Googles Android fungerer det også her slik at applikasjonene i hovedsak går i dvale mens de ligger i bakgrunnen. På hvert av applikasjonskortene får vi se en forhåndsvisning av innholdet, men i motsetning til det vi så på BlackBerrys PlayBook står innholdet altså i ro på Pre³.

Bortsett fra den ulikheten har faktisk Pre³ noen ting til felles med BlackBerrys nettbrett. Eksempelvis foregår det meste av menynavigeringen ved at man trekker fingrene over skjermen, fremfor å trykke på bestemte knapper.

Som på PlayBook holder det å trekke et applikasjonskort oppover på skjermen for å avslutte applikasjonen, om man måtte ønske det. Veksling mellom applikasjonene skjer ved at man trekker fingrene vannrett over skjermen.

Ligger godt i hånden

Telefonen oppleves som svært rask og responsiv i alle ting vi gjør, og vi merker aldri noe til pauser i telefonens menysystem.

Tastaturet er også svært godt å trykke på, selv med ganske store pølsefingre. Formfaktoren oppleves også som ganske god til tross for at det dreier seg om en telefon med både stort fulltastatur og relativt stor skjerm.

Telefonen vi fikk prøvekjøre kjentes ellers nokså solid bygget, men den er også relativt tung med en vekt på 156 gram.

På materialsiden preges telefonen av matt plast på baksiden, i tillegg til et aluminiumspanel som er bak skjermen når telefonen er åpen. Forsiden domineres selvsagt av den store skjermen.

Nytt nett

På den tekniske siden har telefonen et par elementer som er forholdsvis nye. Dersom du har en såkalt "dual band"-ruter hjemme støtter Pre³ tilkobling med den nyeste standarden trådløst nett i frekvensområdene 2,4 og 5 GHz. Sistnevnte skal gi færre forstyrrelser fra omkringliggende nett eller elektriske produkter som for eksempel mikrobølgeovnen din.

Pre³ støtter også Palm Touchstone, som er en trådløs lader som virker ved hjelp av induksjon, altså omtrent på samme måte som en elektrisk tannbørste. Vi er ikke helt sikre på om det er mulig å bruke alternative trådløse ladere for å få dette til å fungere.

Les flere sniktitter fra Mobile World Congress:

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen