TEST: HP Pavilion dm1-3110

Test HP Pavilion dm1-3110

HP Pavilion dm1-3110

I bruk

På den nye Pavilion dm1 har HP gått for stil i sort og sølv – ingen revolusjon på designsiden altså. Materialvalget er i hovedsak matt plast, mens lokket har fått et mønster som gir den en halvblank finish. Både lokk og bunnplate er til en viss grad påvirkelige av fettete fingre, men på langt nær så mye som på virkelig blanke overflater.

Den eksterne DVD-brenneren har en litt annen stil. Her er det blank plast på sidene mens toppen har fått en metallplate med børstet finish.

Kvalitetsmessig virker dm1 som en stødig modell, selv om vi gjerne skulle sett et litt mer solid lokk. Men i forhold til maskinens vekt virker det godt nok så lenge du behandler den anstendig. Resten av karosseriet er uten knirk eller spesielt svake punkter.

Men det var en ting vi umiddelbart reagerte på – at hele maskinen vibrerer svakt. Ikke slik å forstå at den står og durer på bordplaten, men at vibrasjonene fra harddisken forplanter seg gjennom karosseriet og opp i hendene dine. For de fleste vil vel ikke dette bety så mye, men for andre kan det nok være detaljen som gjør at det ikke blir kjøp.

Skulle dog vibrasjonene fra harddisken være det eneste som irriterer deg vil det å bytte ut harddisken med en SSD fikse biffen.

Tastatur og pekeplate

Liten størrelse og lav vekt betyr ikke alt. Å ha verdens minste og letteste PC hjelper ikke dersom tastaturet er så lite at det er en plage å skrive på. Og her har HP levert varene med Pavilion dm1 – island style-tastaturet med kvadratiske taster er i full størrelse. Det er av den felles skandinaviske typen og har god layout alt tatt i betraktning, men merk at Home, End, Page Up og Page Down er ofret på grunn av plassmangel. Det lager svært lite støy og er ikke minst relativt godt å skrive på.

Pavilion dm1-3110 er dessuten tykkere i bakkant enn i fronten. Det gir kanskje ikke det aller mest elegante utseendet, men til gjengjeld får tastaturet en svak tilt oppover, som igjen øker skrivekomforten litt.

Pekeplaten er i ekstra bredformat og virker derfor nesten litt inneklemt. Det går en skillelinje mellom det generelle gli-arealet og området de "skjulte" museknappene ligger, men også arealet under linjen kan brukes til å styre pekeren. Følsomheten er god og det er støtte for multitouch – for eksempel bruker du to fingre på platen når du skal bevege deg opp eller ned en lang nettside.

Det er mulig å kjapt deaktivere pekeplaten ved å dobbeltappe øverst i det høyre hjørnet.

Skjerm

Som typisk i dag er HP Pavilion dm1-3110 utstyrt med en bredskjerm i 16:9-format. Oppløsningen er på anstendige 1366 x 768 piksler, som må sies å være mer enn godt nok på en 11,6-tommers skjerm. Lysstyrken er på linje med andre rimeligere småmaskiner og helt grei for innendørs bruk, men det blanke kontrastbelegget på skjermen gjør at den ikke kan betraktes som en typisk utendørsmaskin.

Høyttalere

Etter hva vi kan se er det Altec Lansing som har gitt HP en hjelpende tentakkel på Pavilion dm1-3110. Høyttalerne er plassert i front, så det beste er å sitte rett foran maskinen. Men som på mange bærbare er ikke det innebygde lydopplegget verd å bruke til stort annet enn systemlyder.

Tilkoblinger

Inn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA og HDMI
Lyd
Kombi hodetelefonutgang/mikrofoninngang
Enhetstilkobling
3 x USB 2.0
Nettverk
Gigabit ethernet
Annet
Integrert webkamera og mikrofon
Minnekortleser (SD, MMC)
Kensingtonlås
HDMI og en USB-kontakt på venstre side. Strøminntaket helt i bakkant.
HDMI og en USB-kontakt på venstre side. Strøminntaket helt i bakkant.

Dette er en bærbar som har det viktigste på plass. Med HDMI kan du enkelt bruke den som avspiller for tung HD-film til en flatskjerm – HD-video opp til 1080p er nemlig noe Brazos-plattformen takler med glans. Men vi mangler også bekvemmeligheter som USB 3.0 eller eSATA, verd å merke seg om du er av typen som ofte overfører store mengder data til eller fra eksterne enheter.

Minnekortleser, minijack for lyd, 2 x USB og VGA på høyre side. Under fliken bakerst skjuler nettverkskontakten seg.
Minnekortleser, minijack for lyd, 2 x USB og VGA på høyre side. Under fliken bakerst skjuler nettverkskontakten seg.

Temperatur og støy

Overflatetemperaturen er ikke av de laveste vi har sett, men dette er heller ikke en maskin som svir av dine edlere deler – du kan trygt sitte med denne på fanget. Merk at maksimum temperatur for håndleddene er målt fra et litt ekstra varmt punkt øverst på venstre støtte. Den generelle temperaturen for håndleddstøtten er altså et par grader Celsius lavere.

Med tanke på at vi har sett at AMD Brazos kan være helt passivt kjølt – altså helt uten vifter som surrer og støyer – er det ikke til å stikke under en stol at vi er skuffet når det kommer til støynivået på HP Pavilion dm1-3110. Viften går kontinuerlig, selv om luften som kommer ut føles kjølig, og suset har en karakter som høres relativt godt selv når maskinen står helt uten belastning (idle).

I kontorlandskapet med sine bakgrunnslyder tenker vi ikke så mye over det, men hjemme i en stille og rolig stue blir det vanskelig å ikke la seg merke av viftestøyen. Dette vet vi kan gjøres bedre.

Batteri og bunn

Enkel og god tilgang - bra!
Enkel og god tilgang - bra!

For maskinens underside har HP valgt en interessant løsning. Her sitter en bunnplate uten luftehull som er festet helt uten skruer – trenger du av en eller annen grunn tilgang er det bare å lirke det forsiktig av.

Utholdenhet på batteridrift er spesielt interessant og viktig for små, portable modeller. I MobileMark 2007, som forsøker å simulere hvordan en bærbar blir jobbet med, klarer Pavilion dm1-3110 seg i fem og en halv time med lysstyrken på skjermen skrudd helt opp. På det laveste holdt den i ganske nøyaktig syv timer. Dette er et godt resultat, men så skal det også legges til at laveste lysstyrke på denne maskinen er virkelig mørke greier.

HP Pavilion dm1-3101

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen