HP lanserer GPS-telefon

Ryktene om ny serie med hybridtelefoner fra HP, kalt hw6500, har sirkulert en stund på nettet. Nå har endelig den offisielle lanseringen kommet.

Ifølge HP Norge kan vi vente nye modeller i slutten av mai, i form av modellene iPaq hw6510 og iPaq hw6515. Førstnevnte vil være uten kamera, mens toppmodellen vil ha et 1,3 megapikslers kamera. Prisene er foreløpig litt i det blå, men rundt 7000 kr har vært antydet.

Dersom prisantydningen skulle være korrekt, vil de nye modellene være meget konkurransedyktige i forhold til for eksempel PalmOnes Treo 650.

Spesifikasjonene er ikke så ulike, med unntak av at hw6500-serien kommer med innebygget GPS-mottaker. Dermed kan de bruke satelitter til å posisjonere seg selv med en nøyaktighet ned til meteren.

Programvaren i de nye enhetene skal være fra TomTom, og skal inkludere kart over de regionene de selges i. Med andre ord vil vi kunne kjøpe enheter med norske kart her til lands når modellene kommer i butikkene.

Samtlige modeller er utstyrt med et fullt QWERTY-tastatur under skjermen. Dette skal være et raskere alternativ til pekepennen, og gjør det mulig å skrive på både dokumenter og e-post uten å overanstrenge seg.

Skjermen til hw6500-serien er ikke den mest imponerende vi har sett, med sine 65000 farger og oppløsning på 240 x 240 piksler. Få andre Windows-baserte håndholdte har en så lav oppløsning som dette.

Telefondelen vil ha det meste unntatt UMTS, som vi forøvrig gjerne skulle sett i en PDA-telefon snart. På plass er imidlertid EDGE, som gir en permanent tilkobling mot nettet i 150-200 Kbps. Dette kan man bruke til å sende e-post, surfe og bruke den innebygde MSN Messenger.

HP har også utstyrt sin nye hybridmodell med trippelbånd, blåtann og infrarød overføring.

Det interne minnet er ikke større enn 64 MB RAM og 64 MB ROM, så mange vil nok se behovet for å kjøpe seg et minnekort i tillegg. Den nye enheten har både en plass til vanlige SD-kort og en egen plass for mini-SD-kort. Så selv om Wi-Fi mangler originalt, er det ingenting som hindrer en i å kjøpe et ekstra SD-kort med funksjonaliteten.

Som mange andre Microsoft PDA-er blir også hw6500-modellene levert med en komplett programvarepakke med blant annet Pocket Office. Operativsystemet har for øvrig fått et navn av det lengre slaget - Windows Mobile 2003 Second Edition, Phone Edition.

Hvor hendig hw6510 og hw6515 er tør vi ikke si sikkert før vi har holdt dem i hånden, men de fysiske målene på 118 x 71 x 21 mm og en vekt på kun 163,5 gram lover godt.

Mer informasjon om de nye modellene er å finne på HPs hjemmesider.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen