HP lanserer bærbare med Athlon 64 prosessor

Rett før helgen lanserte HP tre nye bærbare PC modeller. Modellene går under navnet HP zv5000z, HP Compaq R3000z og HP nx9105. Samtlige modeller leveres med den kommende Athlon XP-M prosessoren basert på den foreløpig ikke lanserte ”Paris” kjernen. Sistnevnte kjerne er basert på AMDs x86-64 arkitektur, noe som skulle tilsi at den kan eksekvere 64-bit kode. Men det er her man tar feil.

Prosessorer basert på ”Paris” kjernen er modifisert på en slik måte at de ikke kan utføre 64-bit kode. Dette skyldes av at AMD har deaktivert eller lettere sagt plukket vekk 64-bit delen(e) av prosessoren for at prosessoren ikke skal kunne utføre slike operasjoner. Hvorfor AMD har gjort dette vites ikke, men det kan hende at økonomi knyttet til produksjon av prosessoren spiller en viktig rolle her. Utover denne modifikasjonen er ”Paris” prosessorer identiske med helt vanlige Athlon 64-M prosessorer.

Modellene til HP leveres med en Athlon XP-M 3000+ prosessor med en klokkefrekvens på 1.6Hz. Mange mener at dette er en ganske drøy PR-merking på en prosessor med en klokkefrekvens på 1.6GHz. Dette bryter også med AMDs tidligere PR-betegnelser på eksisterende Athlon XP/-M prosessorer. AMD har trolig tatt litt i når de har merket denne prosessoren for å markere forbedringene fra tidligere Athlon XP kjerner som ikke bygger på en x86-64 arkitektur.

Alle modellene fra HP er leveringsklare fra og med den 11 mars. Om maskinene kommer til Norge vites ikke. HP Norge har per i dag ikke tatt en endelig avgjørelse om de skal ta inn maskinene til Norge. Men maskinene er faktisk priset ganske hyggelig om man ganger prisen på HP sine websider med dagens dollarkurs.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen