HP iPaq 514

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,7 x 1,86 x 1,63 cm
Vekt: 102 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Volum, stemmestyring, "hjem"-tast
Kamera: Ja
Uttak: Mini-USB, 2,5 mm minijack
Pris: ca. 2200 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi
Mini-USB sørger for at du kan lade mobilen med standard-ladere.
Mini-USB sørger for at du kan lade mobilen med standard-ladere.
Tasteme er gode og behagelige.
Tastene er gode og behagelige.
Tre skinnende blanke taster skiller seg ut.
Tre skinnende blanke taster skiller seg ut.

HP iPaq 514 har et helt klassisk design, og en helt klassisk størrelse. Noen sprek satsing utseendemessig har ikke HP gjort, hvilket gjør den litt "rett frem" og kjedelig enten du måtte synes at det er positivt eller negativt.

Ipaq 514 tar liten plass i lomma. Gitt at det er en smarttelefon med Windows vi snakker om, er det absolutt ikke store klumpen - og selv HTC S710 utgjør en større bul på bukselommen. Vekten på 102 gram er heller ikke spesielt mye.

For å bla i menyene bruker du en fireveis navigasjonstast med en bekreftelsestast i midten. Denne fungerer godt i praksis, og om vi skulle sette en kresen finger på noe må vi si at bekreftelsestasten gjerne kunne vært litt lettere å treffe.

Greie taster

Tastene fungerer helt greit. De er logisk plasserte, og er opphøyde slik at de er enkle å treffe. Men de føles likevel litt for sammenhengende, slik at store upresise fingre kan bomme. Det hadde heller ikke gjort noe om de hadde vært litt større.

Skjermen i iPaq 514 er latterlig liten til å være i en smarttelefon, og plassen på fremsiden av telefonen kunne godt ha vært utnyttet bedre.

Ipaq 514 har ikke mange hurtigtaster. På sidene av telefonen finner du en tast for å sku opp og ned volumet, så vel som en tast for talekommandoer. På fremsiden finner du en hurtigtast for å gå til "skrivebordet".

Alt i alt er designen til iPaq 514 helt greit å se på, og det fungerer greit i bruk.

For å lade iPaq 514 bruker du mini-USB, som gjør at telefonen kan brukes med ladere fra en rekke digitalkameraer, PDA-er, GPS-mottakere og telefoner fra for eksempel HTC eller Motorola. Det setter vi pris på.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 65 536 farger
Oppløsning: 176 x 220 punkter
Operativsystem: Windows Mobile 6
Meny: Rutenett, 3 x 3 ikoner
Tekst: Ordbok
Firmware: OS 5.2.1237

Slik vurderer vi
Slik er iPaq 514 i hvilemodus.
Slik er iPaq 514 i hvilemodus.
Her er hovedmenyen til iPaq 514.
Her er hovedmenyen til iPaq 514.

Skjermen til iPaq 514 er ikke mer enn 2 tommer stor, noe som er altfor trangt for proffbrukeren.

Oppløsningen på 176 x 144 bildepunkter er også elendig til avansert bruk. Det gjør at du får plass til lite tekst på ett skjermbilde, og at du dermed mister oversikten og må navigere mye.

Den lille skjermen og den svake oppløsningen er spesielt en ulempe når en tenker på at iPaq 514 har Windows Mobile 6, og som nærmest er skreddersydd for avansert bruk som e-post, dokumenter.

Som i andre Windows-mobiler får du opp en snarveismeny i hvilemodus til de programmene du sist har brukt. Denne er grei å ha, men det hadde vært enda enklere om det var mulig å lage sine egne snarveier. I tillegg viser listen kun fem snarveier, og ikke ni slik som i de fleste andre Windows-telefoner. Dette er på grunn av den lille skjermen.

Enkelte av ikonene for de forskjellige programmene i snarveislisten er dessverre helt identiske - noe som gjør snarveislisten ubrukelig om du bruker disse programmene mye. Det være seg oppgavebehandling, plassbehandling og ressursbehandling.

Oppgavebehandlingen er også ellers mer vrien enn i andre Windows-telefoner. Her kan du ikke velge å "maksimere" et program som ligger skjult. Du må rett og slett ut i menyene for å finne frem programmet.

I oppgavebehandlingen kan vi også si oss litt forvirret over de to avslutt-tastene som har forskjellige betydninger. Den ene avslutter programmet du har valgt, og den andre avslutter oppgavebehandlingen.

Forøvrig finner du en helt annen snarveisliste ved å trykke "snarveier" i hvilemodus. Denne kan skreddersys slik at du enklere kan entre de funksjonene og programmene du bruker mest.

Vanskeligstilt tastelås

Tastelåsen er ikke like enkel å finne som i mobiler flest. For å låse tastene må du nemlig holde inne hjem-tasten i 3-4 sekunder, og deretter velge "lås". I stedet for å bla deg ned til lås-knappen kan du eventuelt trykke nummertast 3, men det tar uansett ganske lang tid.

Vanligvis er tastelåsen i Windows-telefoner lettere tilgjengelig ved å trykke kjapt på avknappen og deretter velge "lås", eller å holde inne den røde tasten på telefonen slik som i Samsung i600 og HTC S710.

Heldigvis følger det med et solid tips-system, der du kan bla gjennom tips fra HP og lære deg nye måter å gjøre ting på. Her forklares også tastelåsen.

Når du slår på tastelåsen er det forøvrig lett å komme borti "slå av". Dette kan bli plagsomt dersom du ikke er veldig forsiktig og treffer de rette tastene.

Ipaq 514 har ikke fulltastatur slik vi er vante med fra en rekke andre Windows-telefoner. Dermed må du bruke det vanlige mobiltastaturet, eventuelt med ordbok aktivert. Ordboken fungerer greit. Den foreslår ord, og du blar opp og ned for å velge. Du kan også enkelt legge til et ord når du har bladd gjennom listen uten å finne ordet du er på jakt etter.

Stort sett er menyene kjappe i bruk, men vi synes godt HP kunne gjort et par småting for å gjøre de mer oversiktlige.

HP iPAQ 514 med abonnement

HP iPAQ 514

HP iPAQ 514 med abonnement

HP iPAQ 514

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen