HP innfører RFID-merking


Tidlig RFID-brikke
(Bilde: Sensational.ch)

RFID - eller Radio Frequency ID-brikker er bittesmå radiosendere som sender ut en unik 64-bits identifikasjonskode til alle som spør. RFID-brikker tar strøm fra det innkommende radiosignalet og har derfor ikke behov for sin egen strømkilde - som forklarer størrelsen på enhetene: De er like store som et sandkorn.

Når HP nå innfører RFID-brikker i skriverne sine, og også etter hvert laptopene, sender det et kraftig signal om at radiomerking har blitt svært populært. RFID er allerede tatt i bruk av den amerikanske hæren, Wal-Mart og engelske Tesco for å erstatte den gamle "strekkoden", som må scannes manuelt med laser.

RFID-brikker kan scannes fra avstand med radio, og den 64-sifrede tallkombinasjonen de kodes med gir omtrent 18 tusen billioner mulige kombinasjoner.

Det skumle aspektet med RFID-brikker er muligheten til å opprette datasystemer som kobler RFID-identiteten i for eksempel et klesplagg eller en mobiltelefon med navn, adresse og kredittkortdetaljer til eieren. Dermed kan "mørkemenn" følge med på bevegelsene til folk som er "merket" med radiobrikker gjennom livet.

RFID-brikker har derfor blitt angrepet i sterke ordelag av amerikanske journalister og borgerettighetsforkjempere. Disse frykter at RFID kan bringe oss en fremtid som ligner mer på filmen Minority Report enn de fleste ønsker.

Det er uklart om HPs RFID-brikker skal skrus av etter å ha blitt solgt til forbrukere, men det kan tenkes at de vil ønske å beholde den på for å følge den gjennom support-henvendelser og eventuelle reparasjoner. Da vil HP for eksempel enkel vite når, hvor og hvem som kjøpte printeren.

Les mer om RFID her og her.

(Kilder: Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen