HP annonserer Alpha-prosessorens død

Alpha ble først introdusert av Digital Equipment i 1992 og ble påstått den tiden å være den raskeste prosessoren på markedet. Problemet med Alpha har nok alltid vært hvordan man skulle rette markedsføringen og denne ble aldri noen stor suksess - kanskje grunnet mangel på samarbeidspartnere og prisaspekt.

Arkitekturen fikk aldri noe gjennombrudd i arbeidsstasjoner, noe som førte til at den kun opererte i server-markedet og dermed ble svært begrenset med tanke på salg. I tillegg har det selvsagt alltid vært hard konkurranse fra IBM, Intel og Sun Microsystems.

Denne uken lanseres AlphaServer GS1280. Spesifikasjonene er som følger:

  • 2-64 1,15 GHz Alpha-prosessorer
  • 704 PCI/PCI-X spor, 1-64 AGP spor
  • Opptil 32 systempartisjoner
  • Tru64 Unix eller OpenVMS
  • Teoretisk I/O båndbredde på 205 GB/s

Selv om dette sies å være et meget høytytende system, markerer dette allikevel begynnelsen på slutten. Ifølge en talsmann for HP, kommer selskapet til å støtte Alpha-plattformen i lang tid fremover med oppdateringer både for hardware- og software, men det vil ikke bli lansert nye prosessorer. Han nevnte også at det var bedre å pensjonere Alpha-prosessoren med et "bang" i form av en nylansering, istedet for å annonsere slutten først når systemene er på vei til å bli fullstendig utdatert.

Man regner med at det finnes ca. 400 000 aktive Alpha-systemer pr. dags dato. Hewlett Packard har startet noe de kaller "AlphaServer Retain Trust program", der man vil hjelpe kundene å flytte over på andre plattformer, først og fremst Itanium-serien fra Intel.

Du kan lese mer om Alpha-servere fra HP her: http://h18002.www1.hp.com/alphaserver/

 

(Kilder: HP, TechWeb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen