TEST: HP 2309m
Test

HP 2309m

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bredformatsskjermene skyter fart inn i LCD-markedet for dataskjermer, og giganten Hewlett Packard vil ikke ligge på latsiden. Produsenten er kjent for både ferdigproduserte stasjonære maskiner, printere og deres komplette IT-løsninger.

På skjermmarkedet har de tidligere vist muskler, og de har hentet hjem en og annen anbefaling fra våre anmeldelser. Med 2309m lover HP veldig lav responstid, full HD-oppløsning og egenproduserte teknologier som skal gjøre bildet skarpere. Vi ser oss aldri blinde på spesifikasjoner, så la oss se hva HP 2309m kan prestere!

Takk til HP som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 23"
 • Oppgitt responstid: 3 ms
 • Kontrast statisk: 1000:1
 • Kontrast dynamisk: 3000:1
 • Lysstyrke: 300 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 160˚ horisontalt og 160˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI, HDMI
 • Garanti: 1 år
 • Funksjoner: Høytalere
 • Fysiske funksjoner: Tilt
 • Vekt: 6,6 kg
 • Dimensjoner: 574 x 413 x 195 mm

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår LCD-guide så kanskje du finner ut av det.

Hewlett Packard 2309m er en bredformatsskjerm, noe som betyr at den er betydelige bredere i forhold til høyden. Om du fra før har hatt en skjerm med formatet 4:3, vil det i starten kanskje virke litt rart å gå over til 16:9 eller 16:10, men de fleste vil nok raskt venne seg til det. Et slikt format har mange fordeler og noen ulemper, men dette kommer vi mer tilbake til senere.

Skjermen bærer preg av sortfarger, med detaljer i sølv. Rammen rundt selve skjermpanelet er lakkert i blankpolert sort, med en ytre ramme i sølv. Nederst på skjermen, der menyknappene sitter, er det en ny sort ramme. Denne er derimot laget i ruglete plast, lakkert i en matt form for sort.

Skjermen hviler på en firkantet fot. Skjermen står stabilt og godt på denne, men på generelt grunnlag er selve skjermhodet litt ustabilt. Det skal ikke store dytten til før det rører på seg, men skjermen vil ikke tippe med det første.

Skjermens siderammer går i to trinn. Rammene føles dermed litt mindre enn hva de faktisk er. Skal du sette to HP 2309m-skjermer side om side vil det bli en glippe i mellom de to. De nøyaktige målene er følgende: Topp, 25 mm. Sider, 29 mm. Bunn, 45 mm.

Tilkoblinger

En bredformatsskjerm egner seg meget godt til film, og da er det naturlig at en slik skjerm skal ha HDMI-tilkobling. Det har HP fått på plass, sammen med både DVI- og VGA-tilkobling. Skjermen har også en lydinngang, som du kan trenge hvis du skal benytte deg av de to sistnevnte tilkoblingsmulighetene.

Tilbehør

Den gangen DVI kom på markedet som en avtaker for VGA, tok det litt tid før produsentene av skjermer faktisk la med denne kabelen selv om skjermen hadde tilkoblingsmuligheten. Det er også tilfellet i dag, hvor HDMI er på full fart inn i alle nye skjermer. HP har lagt ved alt du skulle trenge, foruten en HDMI-kabel. En VGA-kabel finner vi heller ikke, men det har vi naturlig nok forståelse for.

 • Manual
 • Driver-CD
 • Strømkabel
 • Lyskabel
 • DVI-kabel

Innstillingsmuligheter

Menyen behandler du langs bunnrammen til høyre. Knappene er godt skjult, men markeringen er godt synlig. Knappene sitter faktisk på undersiden av rammen, og skjermens hovedbryter lyser en kald blåfarge når skjermen er påskrudd.

Innstillingsmulighetene vi finner er vi meget fornøyd med. Hvis vi ser helt bort i fra det grunnleggende, slik som lysstyrke-, kontrast- og fysiske bildejusteringer så har HP fått lagt inn mye ekstra snadder. Vi kan styre den additive fargeblandingen helt fritt, kelvin kan justeres og muligheten for sRGB ligger inne.

Fysiske innstillinger

Skjermens fysiske innstillinger blir vi derimot ikke like imponert over. Her er alt begrenset til det absolutt minimale. Den eneste fysiske funksjonen skjermen har, er tilt. Skjermen kan ikke roteres eller høydejusteres, noe som er et stort savn. Man kan så klart roteres skjermen om man ønsker, men skjermen har ikke et eget snurrehjul. Undertegnede har den siste tiden fått litt dilla på piviot-funksjonen under tekstbehandling, men dette er heller ikke å finne.

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før og etter bilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett den nyeste James Bond-filmen, Quantum og Solace, samt snowboardfilmen Double Decade. Dette gir oss muligheten til å teste et relevant fargespekter i mange former.

Skjermen er også testet i Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Veldig fin, men en liten anelse rosa
 • Svart: Dyp og fin, men en anelse blå
 • Rødt: Super
 • Grønt: Super
 • Blått: Super

Første gang vi skrur på skjermen blir vi møtt av et godt og klart bilde med gode kontraster. Bredformatet er ikke bare fint til spill og film, men til normalt kontorbruk er det fint. 23 tommer er dessverre litt for lite for at du kan jobbe to sider parallelt i Word, men regnearkene dine blir brede og fine.

Etter kalibrering ser vi oss meget fornøyd med fargene vi ser. Kort fortalt kan vi si at et generelt bilde fremstår med gode kontraster mellom gode farger. Det eneste vi kan legge litt merke til, hvis vi ser meget nøye etter, er at hvitt kan trekke en anelse mot rosa.

På et helt vanlig skjermbilde i Windows, opplever vi ingen problemer med bakgrunnsbelysningen og ujevne farger som en følge av dette. Hvis vi derimot legger et sort bilde over hele skjermen og slår av alt lyset i rommet, ser vi tydelig at bakgrunnsbelysningen skinner igjennom opptil 5 cm inn på skjermbildet fra topp og bunnrammen. Dette gjennomskinnet av lys er heldigvis relativt jevnt og ikke alt for kraftig langs kantene – men det er tilstede.

2309m skal i teorien ha en innsynsvinkel på 160 grader både horisontalt og vertikalt. Horisontalt stemmer nok dette ganske bra, men vertikalt så er den noe mindre. Beveger vi hodet vertikalt trekker fargene fort mot lyseblå og bildet blir utydelig rundt 140-150 grader. Til å være en skjerm i denne klassen kunne vi godt ha ønsket oss en noe større innsynsvinkel vertikalt.

Film

Bredformatsskjermer passer helt ypperlig til filmbruk. De sorte rammene rundt bildet blir enten totalt borte, eller kuttet ned. Når disse sorte rammene er tilstedeværende blir den ujevne bakgrunnsbelysningen et merkbart punkt. De sorte rammene blir dermed ikke helt sorte, og ujevnheten er lett synlig.

Da vi så på stillbilder, kunne vi så vidt det var ane en tone rødt i hvitfargen. I snowboardfilmen er det store og åpne snølandskap, her kan vi ane en liten dose rødt, men det er snakk om så små doser at det egentlig ikke er verd å nevne.. Rent bortsett fra det opplever vi fargespillet som meget godt.

Spill

Når det helt generelle med spilling, må undertegnede selv innrømme at han har sansen for bredformat til akkurat dette formålet. Dette er selvsagt en subjektiv oppfattning, men vi har troen på at de fleste vil mene dette.

Hp lover selv at skjermen skal ha en så lav responstid som 3 ms. For filmbruk er ikke det akkurat en nødvendighet med så lav responstid uansett, men til spill er det ideelt. Sammenlignet med flere andre skjermer vi har testet, tror vi dette stemmer relativt godt. I spillet "Bouble Trouble" ser vi små spor av etterslep, en anelse mindre enn hva vi har sett på skjermer med en oppgitt responstid på 5 ms. Litt vill og ulogisk ramponering med brekkjernet i Half-Life 2 gir oss det samme inntrykket.

Hvis vi ser litt på fargespillet, er vi meget fornøyd når det er snakk om klare og skrikende farger, slik vi opplever i Trackmania Nations. Mye av dette inntrykket skyldes skjermens blanke overflate, men det er det samme punktet som feller skjermen i andre spill. Etter noen runder i Half-Life satt vi igjen med en følelse av at de tussmørke scene oppleves som lysere nettopp fordi skjermens overflate er så blank. Et annet problem som er tilknyttet samme sak er at du ser din egen refleksjon i skjermens overflate.

Konklusjon

Hewlett Packard har gjort mye riktig med deres nye produksjon, 2309m. Vi er derimot litt skuffet over at de ikke har gjort enkle grep som definitivt ville løftet skjermen opp blant de beste skjerme vi har testet.

Vi ser oss meget fornøyd med de fargene vi ser. RGB-fargene står spesielt godt frem. Sort og hvitt er også meget gode, men her finner vi spor at henholdsvis blått og rødt når vi ser godt etter. Filmtitting går fint, men bakgrunnsbelysningen skinner igjennom både oppe og nede.

Skjermen er hovedsaklig beregnet for filmbruk, men til spilling kan den også egne seg godt. Responstiden er vi tilfreds med, og hvis du spiller spill som er preget av lyse og sterke farger er skjermen så absolutt noe å anbefale. Men, så fort du møter på en mørk scene ser du fort din egen refleksjon i den blanke overflaten.

Skjermen har godt med tilkoblinger, deriblant HDMI. Skjermen har også full HD-støtte, noe som er et must for en slik skjerm som er beregnet for filmbruk. Bredformatet er spennende, og subjektive som vi er, står vi på at dette egner seg godt til både spill og film.

Med en prislapp på 2400 kroner i norske butikkhyller, er ikke skjermen avskrekkende dyr. Du finner billigere skjermer, men kvaliteten her er ofte lavere enn hva vi har sett i dag.

Alternativ tekst mangler

+ Gode farger
+ God til film
+ Responstid

Alternativ tekst mangler

- Fysiske innstillinger
- Bakgrunnsbelysning skinner igjennom

HP 2309m

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen