Høyt spill i OS-krigen

Nokias dominans i mobilmarkedet er truet, ikke minst som et resultat av at stadig flere velger å bytte fra standardmobiler til smartmobiler. I dette markedet har Nokia mistet det meste av glansen, selv om de fremdeles selger mange Symbian-mobiler. Symbian-modellen Nokia N8 vant også mange priser under gulltasten 2010. Men det skjedde snarere på tross av OS-et enn på grunn av det. Teknologisk er Nokia nemlig ingen sinke.

Microsoft posisjonerte seg
Nokias wonderboy og kronprins, Anssi Vanjoki, fikk aldri oveta tronen etter Olli-Pekka Kallavuo. Flere kilder skal ha det til at amerikanske investorer truet styreformann og tidligere toppsjef i Nokia, Jorma Ollila, til å velge en ekstern toppsjef. Da falt valget på Microsofts Stephen Elop.

Vi kan jo gjøre oss våre tanker om hva som fikk en av Microsofts best betalte sjefer til å overta ledelsen for en finsk mobilprodusent.

Ingen entusiasme
Microsoft lanserte sitt nye operativsystem Windows Phone 7 (WP7) for ett års tid siden, men det har tatt tid å få telefonene ut i markedet. Microsoft har heller ikke klart å skape entusiasme rundt WP7, slik Google og Apple har gjort rundt sine operativsystemer.

Nokia har forsøkt seg med en oppdatering av Symbian, men Symbian^3 ble heller ikke noen umiddelbar suksess.Nokia har svært god distribusjon, er på plass i alle segmenter og i alle markeder unntatt USA, kan lokasjonstilpasning og har verdens største mobilproduksjon. Dessuten har de et skrikende behov for å komme seg i angrepsposisjon. Med Microsoft på laget åpner det seg helt nye muligheter.

Enormt potensiale
Det kan være greit å minne seg selv på at Nokia fremdeles er verdensledende på smartmobiler, også når det gjelder nysalg. I 2010 solgte selskapet mer enn 100 millioner mobiltelefoner med operativsystemet Symbian. Nå faller riktig nok salgstallene, og finnene tar grep.

Vi er selvsagt like spent som alle andre på hvordan dette vil gå. Nokias aksjonærer er plassert i et vakuum som antakelig vil vare noen måneder. I denne tiden vil aksjeverdien trolig falle en del, med små oppturer i takt med at selskapene kommer med informasjon om videre planer.

Droppes av Samsung og LG?
Et annet spørsmål er hva Nokias konkurrenter synes om samarbeidet. Dersom Microsoft favoriserer Nokia vil konkurrentene ikke klare å følge samme utviklingstempo. Om konkurrentene går til Android eller kjører sitt eget løp med for eksempel Bada eller WebOS, så kan Nokia raskt komme til å bli den eneste WP7-mobilen.

For Nokia er gevinsten uansett et bedre operativsystem og en sterk finansiell partner som kan teknologi. Microsoft er tilstede i langt flere kanaler enn Nokia, og åpner et amerikansk markedet som til nå har vært tilnærmet stengt for finnene.

Nokia og Microsoft må jobbe raskt. De bør snarest mulig konkretisere sine videre planer, slik at aksjonærene i Nokia kan gjenvinne tilliten til selskapet. Klarer Nokia og Microsoft å kombinere det beste fra de to verdenene, så blir dette en suksess.

Ut og vekk
Uansett hvordan det måtte gå med samarbeidet mellom Nokia og Microsoft, så er det en gruppe som går en tøff tid i møte. Det er de som jobber med Nokia Qt, og som kom med i Nokia da Nokia kjøpte norske Trolltech. Microsoft har nemlig ingen planer om å integrere Qt i Windows Phone 7.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen