Høyesterett stadfester reklamasjonsrett

Etter dommen sier Elekronikkbransjen dette i en pressemelding:

— Vi er veldig skuffet over at vi ikke vant frem med to års reklamasjonsfrist for mobiltelefoner og at Høyesterett har stadfestet dommen i Oslo Tingrett og fastslått fem år. Dette mener vi er alt for lang frist for et produkt som ikke er ment å vare vesentlig lenger enn to år, men vi tar selvsagt dommen til etterretning. Høyesteretts beslutning betyr også at Norge får den lengste reklamasjonstiden for slike produkter i Europa. 


Les også:
Mobiler er på klagetoppen
Til retten om mobil levetid
Mobilforsikring – trenger vi det?


Det sier Synnøve Bjørke, adm. direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen , etter at dommen i Høyesterett er klar. Høyesterett har tatt stilling til mobiltelefonenes varighet i lovens forstand og har konkludert med at de er ment å vare i tre til fire år og at de derfor kommer inn under reklamasjonsfristen på fem år.

- Vi er også skuffet over at Høyesterett ikke har kommet med en mer presis avklaring enn at varigheten er tre til fire år. Det vil være vanskelig å tolke dette i praksis, både for forbrukerne som skal fremme mangelkrav og for handlerne i bransjen som skal håndtere reklamasjonene, sier Bjørke.

”Tom” reklamasjonsrett etter tre til fire år
En konsekvens av Høyesteretts dom er at en forbruker formelt kan reklamere hele femårsperioden. Men forbrukeren kan ikke nå frem med mangelkrav etter at produktets levetid er utløpt, selv om det er innenfor femårsfristen. Høyesterett har fastsatt denne perioden til tre til fire år for mobiltelefoner.

- Dette er ikke noe nytt, men slik gjeldende rett og lovens system er. Alle vet for eksempel at man ikke kan nå frem med mangelkrav for matvarer etter utløp av siste forbruksdag, selv om den formelle reklamasjonsfristen for slike produkter er to år, sier advokat Hege B. Ersdal i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA, som har ført saken for Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen