Høy ISO og optisk bildestabilisator i lommeformat

Men hvis vi beveger oss under overflaten, kan vi se at det her er snakk om en ganske stor oppgradering, som følger en trend vi har sett fra andre produsenter som for eksempel Ricoh og Panasonic.


ISO og bildestabilisator

Begge disse produsentene har utmerket seg ved å utstyre selv små kameraer med optisk bildestabilisator. Her følger Canon opp med sin nye toppmodell i Ixus-serien – Canon Digital IXUS 800 IS, som har fått optisk bildestabilisator. En annen tendens som vi også har sett i den senere tid er høye ISO-verdier, selv på små kompaktkameaer, blant annet Ricoh Caplio R3 med ISO 800 og Fujifilm Finepix F11 med ISO 1600. Også her er den nye IXUS 800 IS med på trenden, og tilbyr ISO 800 som høyeste lysfølsomhet.

Poenget med både bildestabilisator og høye ISO-verdier er at man kan fotografere under mørke forhold, uten å bruke blits, og likevel få skarpe bilder. Vi har alle sammen forsøkt å ta blitsbilder av en hyggelig sammenkomst i skjæret fra stearinlys, og oppdaget at den hyggelige, varme stemningen blir ødelagt av det harde, flate lyset fra en blits. Det kan det nå være slutt på med IXUS 800 IS.

Vi er litt skeptiske til bildekvaliteten ved så høye ISO-verdier som ISO 800. En ting er at bildestøyen selvfølgelig vil være synlig. Noe annet er om den er så kraftig at den ødelegger detaljgjengivelsen så mye at det blir ubrukelig. Det kan vi naturligvis ikke uttale oss om før vi har sett de første testbildene fra dette kameraet. Men et lite kamera med en liten sensor kan fort gi en del støy ved høye ISO-verdier.

De to andre modellene – Ixus 60 og 65, har også ISO 800 som høyeste ISO-verdi, men har ikke optisk bildestabilisator. De samme betraktninger om bildestøy gjør seg gjeldende her.

Store LCD-skjermer

LCD-skjermene har også vokst på de nye modellene. For Ixus 60 og 800 IS sitt vedkommende er skjermene nå på 2,5 tommer. På Ixus 65 er den på hele 3 tommer. Også på dette området følger de nye kameraene trenden fra andre små kompaktkameraer.

Skjermene på de tre kameraene har en oppløsning på 173 000 piksler. Vi kunne godt ha ønsket oss høyere oppløsning, særlig på Ixus 65, men det er bedre enn det har vært på tidligere modeller.

For Ixus 65 sitt vedkommende, der den store skjermen på 3 tommer dekker nesten hele kameraets bakside, har det vært nødvendig å redesigne kameraet, så funksjonshjulet er erstattet av en ny ”Touch control dial”, hvor menyene betjenes direkte på skjermen. Under en kort sesjon der vi fikk anledning til å prøve kameraene, fant jeg det umiddelbart ikke enkelt å bruke, men det var også kun en svært kort test, så hvordan det vil fungere når man har blitt vant til det får vi uttale oss om når vi får kameraet inn til test.

Både Ixus 60 og Ixus 800 IS har, i motsetning til det som ellers trenden, beholdt den optiske søkeren. Det setter vi pris på. På Ixus 65 har det ikke blitt plass til en optisk søker på grunn av skjermens størrelse.

Oppløsning og zoom

Alle de tre nye kameraene har en oppløsning på 6 megapiksler, 3x optisk zoom, tilsvarende en brennvidde på 35-105mm i 35mm-formatet, med unntak av Ixus 800 IS, som har 4x optisk zoom, tilsvarende 35-140mm.

Videofunksjon

Alle kameraene kan ta opp videoklipp på opp til 1 GB, med 30 bilder i sekundet i 640 x 480.. De kan også ta opp med 60 bilder i sekundet i 320 x 240.

Bildebehandling i kameraet

De tre nye modellene har fått en ny My Colors funksjon, der du nå kan endre fargene i bildet ette at det er tatt. Det vil si at man kan gjøre en hvit skjorte rød. Ennå et eksempel på en trend vi også ser fra andre produsenter, at bildebehandlingen flyttes over i kameraet.

Her er priser og tilgjengelighet for de nye Ixus-modellene:
Digital IXUS 60: Anb. utsalgspris inkl.mva 3.299,- og salgsstart er mars 2006.
Digital IXUS 65: Anb. utsalgspris inkl.mva 3.799,- og salgsstart er april 2006.
Digital IXUS 800IS: Anb. utsalgspris inkl.mva 4.699,- og salgsstart er april 2006

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen