Samletest Høstens nye nettbrett

iPad er ikke lenger kongen på haugen

Vi har testet alle de nye nettbrettene.

Nettbrettene brer om seg som en farsott, og er i ferd med å overta hele markedet for de letteste og enkleste bærbare PC-ene.

Andre generasjon

Nettbrettene som selges nå kan gjerne omtales som andre generasjons nettbrett. Til første generasjon hører modeller som den første iPad-en fra Apple, og de enkleste Android-brettene med 7 tommer skjerm og et operativsystem som egentlig var ment for mobiltelefoner.

Den største forskjellen på første og andre generasjons nettbrett er at brettene har fått mere kraft. Brettene er også blitt slankere og lettere, i tillegg til at de trykkfølsomme skjermene ser ut til å gå over i historien. Dagens brett reagerer ikke på trykk, men på berøring. Det gir en raskere og bedre brukeropplevelse.

Ikke en PC

For den som skal kjøpe et nettbrett for første gang, så er det viktig å vite at dette ikke er en fullverdig erstatning for en PC. De viktigste forskjellene er at du ikke kan kjøre vanlige PC-programmer som Office eller Photoshop på brettene, kun svært forenklede versjoner. Nettbrettet har heller ikke krefter nok til å løse de tyngste oppgavene en PC kan klare, som å drive de aller råeste 3D-spillene eller spille av ukomprimerte Blu-ray-filmer. Lagringsplassen er også langt mer begrenset på et nettbrett enn på en bærbar PC.

Dagens brett støtter imidlertid tilleggsutstyr som mus og tastatur via Bluetooth, du kan lese av minnekort fra kamera, og en av modellene har sågar støtte for USB-tilkobling av slike enheter.

De største nettbrettene har skjermer som måler 10,1 tommer diagonalt. Men de tidligste Android-brettene hadde skjermer på 7 tommer og kunne til nød få plass i en jakkelomme. På teknologimesser er det nå vist et enda bredere utvalg av brett, med ulike skjermstørrelser ned til 5 tommer og helt opp til 10,1 tommer.

Gode på underholdning

Nettbrettene har også mulighet for å vise bilder og film på en TV, enten via HDMI, eller via trådløse teknologier som AirPlay (Apple) og DLNA (alle de andre). Men det opereres med flere ulike standarder for HDMI-tilkobling til brettene, slik det også gjøres på smartmobiler.

Men om du skal bruke brettet for å surfe på nett, sende meldinger, se film, høre musikk, styre lydanlegg, bruke nettbank, lese e-post, vise bilder, spille spill, se mobil-TV eller løse små oppgaver ved hjelp av de mange applikasjonene du kan velge mellom, så er nettbrettet suverent. Det er lite og lett, har lang batterilevetid, og det er klart til bruk med det samme du trenger det.

Men for å virkelig få glede av den nye verdenen av nettbrett, er det viktig at du velger rett modell. Det er nemlig fremdeles stor forskjell på produktene og brukeropplevelsene disse gir.

Vi har testet åtte aktuelle brett for å skille klinten fra hveten.

  • Acer Iconia Tab A500
  • Apple iPad 2
  • Asus Eee Pad Transformer
  • HTC Flyer
  • Motorola Xoom
  • RIM Blackberry Playbook
  • Samsung Galaxy Tab 10.1
  • ZTE V9 Light

Bla om til neste side for å se hvilket nettbrett som vinner

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen