Test

Hostel - Unrated

Se større versjon og flere bilder
Gutta på tur. Alle foto: Columbia TriStar

Paxton og Josh, henholdsvis spilt av Jay Hernandez og Derek Richardson, har stiftet bekjentskap med en likesinnet islender, Oli, på deres ryggsekktur rundt i Europa. Sammen utvider de sine horisonter i form av kjemisk substansinntak og damejakt. Når "midlene" er oppbrukt, reiser de videre – og etter et tips fra en slibrig kar bærer turen til Bratislava i Slovakia.

Vel framme i det "lovende land" ser det ved første øyekast ut som at stedet lever opp til sitt rykte, og de lovpriser det deretter. Lovprisningen er dog ikke evigvarende. Det viser seg nemlig at herberget er en velkonstruert velkomstdør til jordas svar på helvete.

Sympati? Prøv apati

Med det "sjarmerende" førsteinntrykket vi får av protagonistene, samt de latterlig svake karakteroppbygningene som kun avløses av usedvanlig billige følelsesinnskudd av typen "hjemsøkende barndomstraumer", er det vanskelig å akseptere den raske vendingen filmen tar. Og da er det snakk om akseptering i form av engasjement for ofrene. Uten sympati for disse menneskene blir man forholdsvis uengasjert i hva som skjer med dem, enten det er i form av nytelse eller grusomhet.

Vi trår heller inn på en likegyldig tankegang, hvor utfallet av torturhandlingene ikke er av så stor interesse. Vi blir heller kun fascinert av metodene. Og dette er neppe bevisst gjort, for å fremme en sosialkritikk à la det "Man Bites Dog" gjør, for eksempel. Det brå sjangerskiftet er heller noe som skal legge et større sjokkutgangspunkt. Bare synd det faller gjennom allerede før det virkelig har begynt.

Gjennomskuelig

Med inspirasjon i den svært så fascinerende, og brutale sådan, "exploitation"-bølgen fra 70-tallet, er hele prosjektet lagt på et fundament som består av det å kunne sjokkere. Interessant i seg selv, men regissør Eli Roth fremlegger sekvensene på en så utarbeidet måte, at selv ikke sjokkeffekten blir særskilt effektiv. Den blir tillagt, ikke frembrakt.

Se større versjon og flere bilder
Quentin Tarantino presenterer "Hostel".

Et utvilsomt høydepunkt finnes riktignok i filmen, og det er gjesteopptredenen til kultregissøren, -legenden og –geniet Takashi Miike. En svært så snedig ting å gjøre, og sekvensen vil nok tiltrekke seg ytterligere seere, sammen med faktumet at det er Quentin Tarantino som presenterer filmen.

Filmens DVD-utgivelse har for øvrig fått tjueårsgrense her til lands - en aldersgrense som ikke finnes. PR-ansvarlig Maria Danielsen hevder at dette er et "stunt", og kun lagt til for å advare eventuelle sarte sjeler.

Hostel   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen