(Foto: Illustrasjon)

Hørt om femtoceller?

En femtocelle er en egen basestasjon du kan ha i stua di.

Femtoceller

Femtoceller kan være basestasjoner for både UMTS, GSM, CDMA-2000, TD-SCDMA og Wimax.

Femtoceller bruker internettlinja for å kommunisere med resten av mobilnettet til operatøren din.

Operatørene evaluerer nå om de skal tilby femtoceller til kundene sine.

Femtoceller

Femtoceller kan være basestasjoner for både UMTS, GSM, CDMA-2000, TD-SCDMA og Wimax.

Femtoceller bruker internettlinja for å kommunisere med resten av mobilnettet til operatøren din.

Operatørene evaluerer nå om de skal tilby femtoceller til kundene sine.

Har du dårlig mobildekning, eller kanskje manglende 3G-dekning? Femtoceller er noe mobiloperatørene ser på med stor interesse, og som først og fremst skal forbedre mobildekningen.

En femtocelle fungerer akkurat som en basestasjon i mobilnettet. Den kobles til resten av mobilnettet, og sender ut trådløse radiosignaler som gir mobildekning. Forskjellen er bare at femtocelle skal kobles opp hjemme i stua di. Det er på denne måten du skal få bedre innendørs mobildekning – eller for eksempel 3G-dekning der det ikke er utbygget fra før.

For å kommunisere med resten av mobilnettet, bruker femtoceller internettilkoblingen din, og det hele krever altså at du har bredbånd hjemme.

Vurderer teknologien

Både Telenor og Netcom har interesse for femtoceller, og vurderer å tilby løsningen for kundene sine. Begge operatørene vurderer nemlig om dette kan være den mest kosteffektive løsningen for dekningsutbygging i mange tilfeller.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, forklarer at de i mange tilfeller har satt opp nye basestasjoner bare for å gi et fåtall kunder dekning. Det typiske eksempelet er der kolonier av boligblokker som er laget av mur reises, som mobilsignalene sliter med å gjennomtrenge. Her ville femtoceller inne hos kundene kanskje vært en grei løsning.

Byr på utfordringer

Femtoceller byr også på utfordringer. For eksempel det å i det hele tatt vite hvor alle femtocellene befinner seg, siden de er flyttbare i motsetning til fastmonterte basestasjoner. Dersom en kunde flytter og tar basestasjonen sin med seg, kan andre plutselig miste mobildekningen sin. I tillegg kan det tenkes at basestasjonene kan forstyrre annet trådløst utstyr.

Verken Telenor eller Netcom har tatt noen formell beslutning på om de vil tilby femtocelle-løsning til sine kunder. Men begge operatørene vurderer saken.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen