Hør lydene som NASA sendte ut i verdensrommet i 1977
Teknofil
(Bilde: NASA/SoundCloud/montasje)

Hør lydene som NASA sendte ut i verdensrommet i 1977

Romvesener vil kunne høre alt fra barnegråt til traktormotorer fra Jorden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utforskningsromsonden Voyager 1 forlot vårt solsystem i 2012, etter 35 års reise i verdensrommet, men sender fortsatt signaler tilbake til Jorden. Ombord på sonden finnes det en vinylplate i gull som inneholder lyder fra vår planet, kalt The Golden Record. Voyager 2, som også ble sendt ut i 1977, inneholder en tilsvarende plate.

Her ser du platecoveret til The Golden Record.
Her ser du platecoveret til The Golden Record. Foto: NASA

Tanken bak prosjektet var å sende en slags flaskepost ut i verdensrommet, og at dersom sonden ble plukket opp av intelligent liv, ville de uteomjordiske skapningene klare å spille av platen. Visuelle instrukser for avspilling er risset inn i platecoveret.

Du har kanskje hørt om denne platen før, men du har sannsynligvis ikke hørt lydsporene. Det kan du gjøre nå, for NASA har gjort dem tilgjengelig musikktjenesten SoundCloud, skriver Cnet. Forrige gang lydene ble offisielt utgitt var på CD-ROM 1992.

Mannen som hadde hovedansvaret for å velge ut lydene fra Jorden var ingen ringere enn astronom og forfatter Carl Sagan, som også var programleder for TV-programmet Cosmos i 1980.

Et romvesens første møte med menneskeheten

Sannsynligheten for at intelligent liv et sted langt ute i verdensrommet faktisk vil finne Voyager 1 er nok i beste fall mikroskopiske. Sjansen for at utenomjordiske skapninger i tillegg klarer å spille av vinylplaten, vil vel være nærmest nanoskopisk. Likevel synes i alle fall vi at prosjektet symboliserer menneskehetens nysgjerrighet og optimisme på en herlig måte.

Lydsporene på gullplata inkluderer blant annet av hest og kjerre, ville dyr, fugler, tog, traktor, morsekode, vind, regn, hjerteslag og menneskestemmer. Hør alle lydene her:

Evolusjonsekspert tror ikke vi får møte tentakkelvesener fra andre planeter:
– Romvesener vil se omtrent ut som oss »

(Kilder: NASACnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen