Dette er en prototype av den nye løsningen.
Dette er en prototype av den nye løsningen. (Bilde: MIT)

«Holografiske» skjermer kan være nærmere en realitet

Forskere har laget en tredimensjonal skjermteknologi ved hjelp av glasspartikler i væske.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har allerede sett en del eksperimentelle forsøk på såkalt «holografisk» teknologi som ofte opererer med litt enkle, tabloide løsninger. Forskere ved MIT og Harvard har imidlertid nå gått ganske grundig til verks med en ny løsning de mener kan føre til holografiske skjermer.

Den nye løsningen, som omtales av MIT News, går ut på å produsere unike, optiske egenskaper ved å blande sammen faste og flytende stoffer, i dette tilfellet glasspartikler innkapslet i celler med væske.

Manipulerer lysbrytningen

Ved å endre på temperaturen i disse cellene med elektroder var forskerne i stand til å manipulere den såkalte lysbrytingsindeksen til cellene. Lysbrytning er det optiske fenomenet hvor en lysstråle skifter retning i grenseovergangen mellom to stoffer med ulik optisk tetthet.

Cellene består av glasspartikler i væske og kan endre lysbrytningsegenskapene gjennom endringer i temperaturen.
Cellene består av glasspartikler i væske og kan endre lysbrytningsegenskapene gjennom endringer i temperaturen. Foto: MIT

Ved å plassere flere av disse cellene ved siden av hverandre kan man så lage paneler som kan «styre» lyset i flere ulike retninger samtidig gjennom å benytte ulike temperaturer i de forskjellige cellene. 

Kan gi realistiske 3D-effekter

På denne måten kan man igjen simulere måten lys reflekteres på tredimensjonale overflater, som altså vil kunne gjøre det mulig å lage «holografiske» skjermer som kan vise troverdige illusjoner av tredimensjonale objekter.

Som alltid med eksperimentelle konsepter er det høyst uvisst om eller når teknologien vil kunne integreres i forbrukerprodukter for hvermansen, men løsningen ser lovende ut. For flere detaljer om den noe kompliserte virkemåten kan du besøke MIT.

Enkle hologrammer kan man se på mobilen sin: Dette Kickstarter-prosjekter gjør det mulig »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen