«Holografisk video» lar deg titte rundt objektene på bildet
(Bilde: Otoy/YouTube)

«Holografisk video» lar deg titte rundt objektene på bildet

Spennende teknologi kommer på markedet allerede neste år.

Av alle de nye, teknologiske konseptene som stadig unnfanges er kanskje den såkalte hologram-teknologien en av de mest eksperimentelle, perifere og muligens også tvetydige.

Blant løsningene som har brukt denne merkelappen har vi for eksempel sett et «Star Wars»-hologram som bruker speil og projektorer, et japansk konsept med «svevende» bilder og en slags interaktiv skjerm som baserer seg på tåke. Nå melder magasinet Variety om et nytt hologram-aktig konsept som er betydelig mer «håndfast» og faktisk heller ikke langt unna markedet.

Løsningen det meldes om denne gangen er noe som kalles «holografisk video», som er en ganske så høyteknologisk oppfinnelse utviklet av Otoy, et selskap som spesialiserer seg på avansert 3D-animasjon og nettskytjenester.

Som å kikke ut av et vindu

Det Otoy nå har presentert er en teknologi som gjør det mulig å skape bilder og video hvor seeren faktisk kan kikke på objektene på bildet fra alle mulige vinkler. Selskapet selv sammenligner konseptet med å «kikke ut av et vindu».

Selve teknologien bak er rimelig komplisert, men den baserer seg i grove trekk på noe som heter «light field»-teknikken. Det hele dreier seg om å først beregne måten lyset oppfører seg på i et gitt tredimensjonalt miljø i stor detalj, altså hvordan det brytes, reflekteres og påvirker overflatene.

Ved hjelp av massevis med datakraft «bakes» all denne informasjonen inn i hvert enkelt bilde i videoen på en slik måte at det tredimensjonale miljøet gjenskapes, og man kan således titte rundt objektene akkurat som i virkeligheten. De dypere, tekniske detaljene av hvordan det hele fungerer kan du finne hos Otoy.

Kan brukes med Oculus Rift

Utregningene som ligger bak denne prosessen er særdeles krevende, og mer enn hva vanlige forbrukerprodukter kan takle. Dette har Otoy løst ved å delegere selve prosesseringen til nettskyen, som deretter kan sende de renderte bildene tilbake til eneheten til en bruker.

Otoy ser for seg VR-briller ala Oculus Rift blir den beste måten å oppleve teknologien på, men det er uvisst akkurat på hvilken måte. Den skal også kunne fungere på vanlige skjermer, og selskapet har også egne skjermer på gang som er spesialdesignet for å vise holografisk video. Disse skal visstnok komme på markedet allerede i 2015.

I tillegg har selskapet også utviklet renderingsprogramvare og opptaksløsninger for produksjon av innhold, som skal tilbys til innholdsprodusenter. Otoy skal avsløre flere detaljer om konseptet på den kommende SIGGRAPH-konferansen, så da vil vi nok få vite mer om hvordan det virker. En smaksprøve kan du se i videoen under.

Løsningen vil kanskje også fungere med Samsungs VR-briller: Disse skal nå være rett rundt hjørnet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen