«Holografisk» skjerm lar deg ta og føle på ikoner i løse luften
(Bilde: ShinodaLab/YouTube)

«Holografisk» skjerm lar deg ta og føle på ikoner i løse luften

Forskere viser frem ny eksperimentell løsning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nå som berøringsskjermene så å si er blitt et allstedsværende fenomen har forskere begynt å leke seg med nye tilnærminger til berøringsteknologien, blant annet i form av det som litt upresist omtales som «holografiske» skjermer i ymse varianter.

Nettstedet Extremetech rapporterer nå om en ny dings som lar deg trykke og flytte på ikoner helt uten å berøre noen fysiske overflater i det hele tatt.

Denne gangen er den en gruppe forskere fra University of Tokyo i Japan som er på ferde, med en kreasjon de har kalt «HaptoMime».

«Luftskjerm»

HaptoMime fungerer ved å benytte seg av en vanlig LCD-skjerm som sender ut originalbildet og en såkalt «aerial imaging plate» (AIP), et system som projiserer bildet ut i løse luften. AIP-løsningen er riktignok ikke helt ny, og vi meldte allerede i fjor om en annen gruppe japanere som benyttet denne teknikken.

Det som imidlertid gjør at HaptoMime skiller seg litt ut er at brukeren faktisk kan kjenne ikonene som man trykkes på, til tross for at disse altså ikke befinner seg i et fysisk medium. Dette oppnådde forskerne ved å bruke ultrasoniske lydbølger, altså lydbølger med frekvenser utenfor det hørbare området.

Disse bølgene sendes ut fra et apparat plassert over selve skjermen og øver en mekanisk kraft på fingertuppene til brukeren. Bølgene koordineres med posisjonen til ikonene ved hjelp av en ultrasonisk reflektor som «styrer» bølgene.

Infrarød sensor

Samtidig følger en innebygget, infrarød sensor med på posisjonen til fingrene dine slik at du kan flytte rundt på ikoner på skjermen. Denne sensoren utløser også den fysiske tilbakemeldingen når du stikker fingrene inn i «skjermen».

Det å bruke ultralydbølger til å skape fysiske tilbakemeldinger er for øvrig også noe som er blitt eksperimentert med tidligere, for eksempel i det britiske UltraHaptic-konseptet vi skrev om i fjor.

Det er ennå uvisst akkurat hva forskerne ser for seg at innretningen skal brukes til, og ennå er det altså bare et eksperiment. En demonstrasjonsvideo av oppfinnelsen kan du se under.

Her er en annen «hologram»-teknologi: «Holografisk video» lar deg titte rundt objektene på bildet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen