Hollywood vil styre teknologien

Nylig lanserte selskapet Realnetwork programmet RealDVD. Dette programmet har flere funksjoner, men den mest omdiskuterte er muligheten for kundene å lage personlige kopier av filmene de eier. Det liker ikke filmbransjen.

Leie, kopiere og eie
Alle de seks største filmselskapene i Hollywood har nå gått til sak for å få stanset programmet. De mener programmet vil skade salget av film dramatisk.

- Oppmuntringen til publikum er klar og skremmende. Hun eller han vil spørre seg "Hvorfor skal jeg betale 100 kroner for å kjøpe en DVD, når jeg kan leie filmen for 20 kroner og lage min egen kopi", skriver selskapet i en forespørsel hvor de ber om at programmet holdes tilbake, ifølge Yahoo News.

Også organisasjonen Motion Picture Association of America støtter opp om dette og omtaler det nye programmet som StealDVD.


Hollywood er lite glade for Realnetworks nye program.

Ikke et program for piratkopiering

Realnetworks er på sin side slett ikke enige i at dette programmet vil skade filmbransjen økonomisk. Kopiene som lages kan ikke overføres til andre maskiner enn der den originalt ble lagret. Filmkopiene kan dermed ikke misbrukes i stor skala.

- Dette er ikke et program som muliggjør piratkopiering. Men vi er åpne for forslag til løsning på dette problemet som krever innspill fra filmindustrien selv, sier Bob Kimball, ansvarlig rådgiver hos Realnetwork.

Bremser teknologisk nyvinning
Problemet for filmbransjen er at de her nok en gang viser liten vilje til å komme ny teknologi i møte. Kopiering av personlige DVD-er er slett ikke forbudt, og det eksisterer allerede en rekke gratis programmer som gjør dette meget enkelt. Et eksempel er DVD Shrink som lenge har vært tilgjengelig for publikum som vil lage personlige kopier av sine filmer. Disse programmene har derimot ingen sperrer for hvodan filmkopiene kan bli brukt.

Når filmbransjen da går til angrep på Realnetwork sitt nyeste program mener flere kritikere at de viser liten vilje til å komme teknologien i møte. Tvert imot virker det som om de forsøker å bremse teknologisk nyvinning kun fordi de kan.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen