D-Link DCS-930L sender bilder til mobilen din

Teknofil Hold øye med huset i ferien

D-Link DCS-930L sender bilder til mobilen din

Et billig overvåkingskamera kan gi deg ro i sjela på ferieturen

Skjermdump fra iPhone 4
Skjermdump fra iPhone 4
Login til mydlink på LG Optimus 3D.
Login til mydlink på LG Optimus 3D.

D-Link har kommet opp med et lite og rimelig kamera som sammen med en mobilapplikasjon kan fungere som overvåkningskamera.

Mobilt bredbånd

Vi fikk kameraet til test, og satte det opp til å virke sammen med et modem for mobilt bredbånd levert av Ice. Med denne kombinasjonen kan kameraet brukes til å overvåke hytte, båtplass, campingvogn og andre steder hvor du har tilgang til strøm, men mangler en fast bredbåndsinstallasjon.

Overføringshastigheten i Ice er ikke like høy som når du bruker vanlig bredbånd. Men så er heller ikke strømmen av data fra DCS 930L så veldig stor. Kameraet streamer også data basert på tilgjengelig båndbredde. 

Oppsett

Å sette opp kameraet for førstegangsbruk er ingen vanskelig oppgave. Du blir guidet gjennom oppsettet, og kan ganske snart se bildene fra kameraet på mobiltelefonen. Under installasjonen må du sette opp en konto hos D-Link. Denne gir deg anledning til å gå inn på nettsiden www.mydlink.com og operere kameraet herfra.

Bilde på mobiltelefonen

For å se kamerabildene på mobiltelefonen trenger du applikasjonen Mydlink Lite. Denne installerte vi på en iPad2, en iPhone 4 og en HTC Sensation (Android).

Applikasjonen er gratis og gir deg anledning til å følge med på hva som til en hver tid måtte befinne seg foran kameraet.

Når applikasjonen er startet opp må du logge deg på med brukernavnet og passordet du er registrert med. Når det er gjort kommer det opp en oversikt over kameraer du har registrert. Om du har flere kameraer kan du se hvilke som er operative.

Kameraet plasserte vi i forteltet til en campingvogn 15 mil fra redaksjonslokalene. Her finnes ikke noen bredbåndforbindelse, mens dekningen på Ice er brukbar.

Når du har valgt hvilket kamera du ønsker å se, aktiveres et fremvisningsvindu. Noen sekunder senere dukker bildene fra kameraet opp på skjermen.

Krasjer på iPhone 4

Det er i alle fall slik det er ment å fungere. På iPhone er tjenesten svært ustabil. Ved første forsøk krasjet programmet når bildet skulle vises. Etter å ha lukket alle programmer på telefonen startet vi programmet på nytt. Nå fikk vi også frem bilder fra kameraet.

Siden har applikasjonen krasjet hver gang vi har forsøkt den, med mindre vi først har kjørt tvunget avslutning av mydlink Lite på iPhone. Applikasjonen på iPad 2 er identisk med iPhone-versjonen, men her fungerer den stabilt.

Få funksjoner

Det er lite funksjonalitet i mydlink Lite-applikasjonen. Vi kan se informasjon om oppløsning og overføringshastighet, ta snapshot, velge fullskjermvisning og velge kamera. Men vi kan ikke endre bildeoppløsning, sette varsler eller zoome digitalt.

Ettersom vi ikke har aktivert noen UPnP-funksjon i ruteren, så kobles kameraet automatisk ut etter ett minutt. Skal du bruke kameraet som babysitter sammen med mobiltelefonen, så må du altså bruke en UPnP-ruter for ikke å gå glipp av alt som skjer mellom påloggingene.

Dynamisk domenenavnserver

Det er mulig å logge seg på kameraet fra en PC hvor som helst i verden, forutsatt at du har konfigurert en Dynamisk DNS til kameraet, eller har det på en fast IP-adresse som du kjenner. I tillegg må portene i ruteren være satt opp så du slipper igjennom brannmuren.

Kameraet inneholder all teknologi som skal til for å koble seg til nett, så nær som selve modemet. Men befinner kameraet seg i en trådløs sone, så kan det sende bilder hvor du måtte ønske. I oppsettet kan du velge om alle bevegelser skal filmes og sendes på e-post, eller om du bare ønske registreringer gitt innenfor spesielle tidsrom.  Skal du gjøre endringer i alle innstillinger bør du ha en viss greie på hva du driver med. Her er ganske mange avanserte valg, som portformidling, innstillinger for virtuell server og tilordning av fast IP-adresse.

Men ingen ting av dette er nødvendig å tenke på dersom du bare skal se live video fra kameraet på mobiltelefonen..

Bildekvalitet

Oppløsningen på bildene som dukket opp på vår mobilskjerm var på 240 x 320 punkter. Det holder til å vise bildet på mobilskjermen, men blir for lite når vi ser bildet på iPad 2. Kameraet kan ta bilder med opp til 640 x 480 punkter, med 20 bilder per sekund. Det blir imidlertid i overkant av hva Ice-modemet klarer å levere.

Med overføringshastighet på ca 600 Kbit/s mottar vi ca 5 bilder per sekund, noe som blir for lite til at bildet flyter jevnt. Men det holder til at vi kan sjekke om det skjer noe foran kameraet.

Nattlys

Det er to ulike versjoner av kameraet. Den versjonen vi har satt opp heter D-Link DCS-930L, og kommer uten nattlys. Du skal kunne filme i helt ned til 1 lux, men vår erfaring er at kameraet er tilnærmet ubrukelig i dårlig lys. Det er ikke supert i godt lys heller, men minner litt om opptak gjort med eldre mobiltelefoner.

En annen versjon, DCS-932L, har IR-lys, og skal kunne filme i mørke omgivelser.

God nok for enklere oppgaver

D-Link DCS-930L er en rimelig og grei løsning om du har enkle overvåkningsbehov. Du kan sette det opp så du mottar varsel med bilder ved bevegelse i kamerabildet. Mobilapplikasjonen er imidlertid ikke egnet for annet enn å hente skjermbildet ”live” ved behov. Om du vil ha en stabil løsning som gir høyere kvalitet på bildene og i tillegg lar deg se opptak kameraet har gjort, så anbefaler vi Logitech Alert. Men dette er en mye dyrere løsning med langt mer robuste kameraer og høyere bildeoppløsning. Denne gir mulighet for å ta opp og lagre filmklipp også når nettet er nede.  I tillegg kan du kontrollere kameraene fra mobilapplikasjonen eller fra en nettside.

Om målet er å bruke systemet for å kunne holde et øye med kjæledyr eller småbarn når de sover, så trenger du ikke noe mer avansert system enn dette. Men skal du filme innbrusstyver som kommer snikende i mørket, så blir dette for spedt. Systemet er lett å sette opp til enkel bruk, og kan brukes i kombinasjon med flere kameraer. Men skal du ta i bruk de mest avanserte funksjonene blir det straks nokså innviklet.

Med små trådløse kameraer blir det enkelt å plassere dem der du trenger dem mest. La deg bare ikke falle for fristelsen til å plassere dem der de kan komme til å filme i strid med regelverket for bruk av overvåkningskameraer. Det er nemlig langt fra fritt frem for bruk av denne type teknologi.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen