Hold meg unna Facebook takk

For meg finnes det to gode grunner til å være medlem av Facebook: For å holde meg oppdatert på hva mine venner og bekjente gjør, og for å holde oversikt over hva mine venner og bekjente gjør med meg. Det siste punktet blir stadig viktigere.

Har Facebook blokkert for nettvettet?
Facebook gir store muligheter til å holde dine venner og bekjente oppdatert på hva som foregår i livet ditt, spesielt gjennom å legge ut bilder. De fleste medlemmer har fått med seg at fotoene kan markeres slik at det kan spesifiseres hvem som er med på bilde. Det dukker da opp fullt navn og lenke til deres profil, og personen på bildet og alle dens venner på nettsamfunnet får beskjed om at bildet er lagt ut. Det overrasker meg da stadig hvilke bilder av meg som havner på nett, og det helt uten mitt samtykke.

For noen år siden var det nærmest en selvfølge at du aldri la ut bilder eller informasjon om deg selv på nett under fullt navn. Frykten for at ukjente skulle få tak på denne informasjonen var stor nok til at den gjennomsnittlige nordmann unngikk dette. Med Facebook endret dette seg drastisk. Da ble det nærmest en selvfølge å legge ut så og si all personlig informasjon om seg selv på nett. Siden den gang har fyllebilder og foto fra "morsomme" situasjoner med fullt navn haglet på nett. Det fins nærmest ikke grenser for hva folk utleverer på nett, og ikke bare om seg selv, men også om sine nærmeste venner.

Les også: Norske lærere legger ut fyllebilder på nett.

Uheldige bilder på nett
For å ta et eksempel. For kort tid siden hadde vi en festlig liten sammenkomst hjemme hos meg. Der finnes det en større hattesamling som til stadighet kommer i festlighetenes fokus, spesielt etter inntak av alkohol. Som seg hør og bør blir det også knipset et bilde eller to underveis. Vittig å se på senere, ikke like festlig når bildet av meg med en gammel tyskerhjelm dukker opp på Facebook med mitt fulle navn.

Du lurer kanskje på hva en tyskerhjelm gjør i mitt hjem, det vil nok utvilsomt også en fremtidig arbeidsgiver undre over etter et kjapt lite nettsøk. Denne vil vel også undre hva denne gjør på mitt hode og hvilke politiske standpunkt jeg egentlig har. For ikke å snakke om hvis bildet blir lastet ned fra Facebook og så plasseres på en nettside med nynazistisk propaganda. En slik operasjon er gjort på kun få sekunder i dag, men resultatet kan bli katastrofalt.

Les også: Barna vet om ditt utroskap.


Å legge opp bilder på rimelig åpne nettsider uten andres samtykke blir stadig vanligere.

Hold meg unna takk
Det er aldri gøy å be sine venner fjerne bilder som er lagt opp, og det kan være enda vanskeligere å be om at du rett og slett ikke blir tatt bilde av. Men når det ukritisk lastes opp bilder på nett uten din viten, er det kanskje på tide at det sies i fra - helst før problemet i det hele tatt oppstår. Personlig vil jeg herved be alle mine Facebook-venner stoppe strømmen av "artige" bilder fra fest og moro, eller bilder fra dagligliv for den saks skyld. Jeg kan kanskje virke paranoid, men det er ikke alt jeg vil dele med gamle barneskolevenner, arbeidskolleger og sjefer, eller for den saks skyld resten av verdens nettbrukere. Inntil strømmen slutter, eller Facebook gir deg mulighet til å fjerne bilder av deg selv som andre har lastet opp, vil jeg fortsette å være en særdeles aktiv bruker av nettsamfunnet. Mest av alt for å se hva mine venner gjør med meg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen