Man skal ikke være ukritisk til hva man legger ut av informasjon på Facebook, men noe skal man helst dele. Mange synes nemlig det er noe urovekkende over folk som er fraværende i sosiale medier.

Teknofil – Hold deg unna folk uten Facebook

Man skal ikke være ukritisk til hva man legger ut av informasjon på Facebook, men noe skal man helst dele. Mange synes nemlig det er noe urovekkende over folk som er fraværende i sosiale medier.

– Hold deg unna folk uten Facebook

Arbeidssøkende som ikke er synlig i sosiale medier, stemples som mistenkelig av arbeidsgivere, og enkelte advarer mot å date folk som ikke er på Facebook.

Vi er lenge blitt advart om farene ved å dele for mye informasjon om oss selv på internett.

Men også det motsatte – absolutt avholdenhet fra sosiale medier – kan virke suspekt.

I USA har arbeidsgivere begynt å be om å få se arbeidssøkeres Facebook-profiler, ifølge den tyske avisen Der Tagesspiel. De som ikke har en profil, anses som mistenkelig, fordi det kan virke som de har noe å skjule.

Også Forbes skriver at amerikanske HR-avdelinger er blitt stadig mer på vakt overfor mennesker som ikke har Facebook – det kan bety at de har hatt en konto så full av urovekkende innhold at den måtte slettes.

Les også: Fikk sparken etter Facebook-bilder

Fraråder dating

Det er ikke bare på arbeidsmarkedet folk uten Facebook vekker mistenksomhet.

Farhad Manjoo, nettmagasinet Slates teknologikommentator, advarer mot å date noen som ikke er medlem der. I en diskusjon om en utro mann hvis sidesprang oppdaget at han hadde en kjæreste gjennom Facebook, sier hun:

– Tenk om denne fyren ikke hadde en Facebook-profil. Det er grunnen. Du bør være mistenksom til alle som ikke gjør forholdet deres offisielt på en side som Facebook.

Slates journalist Emily Yoffee istemmer:

– (...) Hvis du er i en viss alder og har møtt noen du vil gå til sengs med, og den personen ikke har Facebook, kan du ha fått et falskt navn. Det kan være et slags rødt flagg.

De avslutter diskusjonen med en oppfordring om å alltid sjekke ut Facebook før man hopper til køys med noen.

– Signaliserer sunnhet

Det begynner å bli relativt uvanlig for unge mennesker i den vestlige verden å ikke delta på noen måte i sosiale medier. Ifølge statistikk fra Socialbakers.com har over halvparten av Norges befolkning en Facebook-konto, og den største brukergruppen er i alderen 18 - 34 år. 

Og selv om langt de fleste nok har gode, normale grunner til å holde seg unna, viser forskning at det kan være grunn til å bekymre seg over unge som er helt fraværende på nettet.

En sveitisk studie fra 2011, utført under ledelse av Richard E. Bélanger, viser nemlig at ungdom som bruker internett svært lite har høyere risiko for depresjon, enn de som er der jevnlig i inntil to timer om dagen.

Ekstremt lav aktivitet på nettet er like bekymringsverdig som ekstremt høy aktivitet, ifølge studien.

– Internett er blitt en naturlig del av livet, sier psykologen Christopher Møller til Der Tagesspiegel.

Han mener Facebook-bruk symboliserer at man har et sunt sosialt nettverk rundt seg.

Les også: 

Facebook-aksjene nesten halvert i verdi

Datatilsynet kritisk til ansiktsgjenkjenning på Facebook

Hack Facebook, vinn seks millioner

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen