Hobbyreparatør angriper Iphone – del 3

Hobbyreparatør angriper Iphone – del 3

Antakelig var det godt ment, da mitt jordiske opphav liret av seg denne, og lignende fraser, mens guttungen – altså jeg – slet over skolebøkene en gang tidlig på 70-tallet. Det er det som er så fint med å bli voksen. Da skjønner du så mye som du skulle ha skjønt for flere tiår siden. Som at du ikke skal ta alt så bokstavelig.

Men det som fester seg i et barnesinn er ikke alltid så lett å viske bort. Jeg ser ikke bort ifra at det var derfor jeg satt der, mer enn 30 år senere, bøyd over en skadeskutt Iphone, mens en stemme inne i meg hvisket – Det du vil, det får du til!

Det startet så greit med at min siste forelskelse, også kalt min Iphone, gikk i bakken med et søtt lite klask, for så å smile mot meg med skjermen full av roser. Lite visste jeg da om hvilke utfordringer som ventet meg. For en ting var jeg sikker på; dette skulle vi saktens få fikset!

Byttedeler
Det var i alle fall ikke viljen det stod på. Telefonen virket jo som før, og nytt glass ble bestilt. Hva som videre skjedde skal jeg ikke dvele ved (du kan lese det her), men jeg kom raskt frem til at ”operasjon nytt glass” ikke var noen suksess.

Det var jo åpenbart hva som var galt, så nytt LCD-display ble bestilt. Hadde jeg den gang visst det jeg vet i dag, ville mye antakelig vært annerledes. For her handler det om en annen dustefloskel – Learning by doing – Du lærer mest av det du gjør!

Skjermen kom, og skjermen ble skiftet (les om det her), men heller ikke denne operasjonen kan beskrives som noen større suksess. Det ble riktig nok liv i skjermen, men så virket ikke knappen nederst på telefonen. En ny dissekering av telefonen avslørte brudd i et kabelbånd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kabelbånd er ikke til å spøke med!

En ukes lidelse senere hadde kabelbåndet unnagjort strekningen Hong Kong- Hønefoss. Omtrent samtidig mottok jeg en hyggelig e-post fra ebay, med ballonger og beskjed om at jeg nå kunne påberope meg tittelen ”fully fledged member of eBay.co.uk community,” med mulighet for å pådra meg ytterligere ”standing and respect!”

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Prøve og feile
Jeg vet ikke om det er respekten som er grunnen til at ingen av komponentene jeg bestiller kommer med monteringsanvisning. Dermed måtte jeg forsiktig lirke frem det ødelagte kabelbåndet, og samtidig forsøke å forstå hvordan det nye skulle settes på plass.

Egentlig var det nå det virkelig gikk opp for meg at dette ikke er en aktivitet for amatører. På et punkt måtte båndet loddes løs, og på et annet skulle det på mystisk vis kobles til mikroskopiske kontakter på mikrofonen. Men å skille det gamle båndet fra mikrofonen lot seg rett og slett ikke gjøre. I alle fall ikke uten å ødelegge de ørsmå metallpinnene som var presset gjennom kabelbåndet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Godt voksne loddepunkter, men det satt i alle fall fast

Mikrofon på avveie
Jeg startet pent, men skiten var limt og satt dønn fast. Det var ikke annet å gjøre enn å legge stadig mer kraft på. Til slutt gikk det til helvete. Mikrofonen, som bare er en knøttliten dings, for som et prosjektil over skrivebordet og forsvant. Undertegnedes skrivebord er dessverre ikke av den ryddige sorten, så når små deler vandrer ut i ukjent terreng er det en utfordring å finne dem igjen.

Jeg fant omsider mikrofonen, men måtte innse at den var for ødelagt til å kunne festes på det nye kabelbåndet.

Trist, men ikke verdens undergang. For hva skal man egentlig med mikrofon? Jeg har jo tre ulike håndfrisett som alle kan brukes sammen med Iphone.

Speilvendt
Dermed ble kabelbåndet limt og loddet så godt det lot seg gjøre. Alle deler ble nok en gang satt sammen, og under over alle under – skjermen lyste opp med norsk meny!

Skjermbildet var riktig nok speilvendt. Det kan skje om kabelbåndet ikke sitter riktig, så dermed var det bare å vippe dekslene fra hverandre og koble på nytt.

Denne gangen gikk det bedre. Skjermen var normal igjen, og reagerte på berøring. Men den fordømte knappen som var grunnen til at vi byttet hele kabelbåndet, den var like død.

Nå ville telefonen heller ikke ta ladning via USB-kabelen, og jeg fikk ikke lenger kontakt med den via Itunes.

Nederlaget
Det er mulig det er noe i ordtaket om at det du vil, det får du til. Men nå kjenner jeg at motivasjonen for å gå løs på en ny runde med feilsøking og plundring med ørsmå kabler og mikroskopiske skruer er kraftig redusert. Jeg vil rett og slett ikke mer, og det eneste jeg er overbevist om at jeg skal få til, er å reparere den enda mer i stykker.

Og om to uker er Iphone 3G i butikk.


Nei, du sier ikke det? Denne meldingen dukket opp da vi satte telefonen i en bordlader.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen