(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Hobbyreparatør angriper Iphone - del 2

Jepp, Internett er en vidunderlig oppfinnelse, og den som leter skal finne. Nå hadde vi altså klart å lete oss frem til en komplett mobilskjerm med glass og tynne bånd fulle av nesten usynlige kobbertråder. Etter at vårt første forsøk på å reparere en Iphone med sprukket glass endte med tragedie, var vi kommet til den erkjennelse at vi nok hadde vært litt optimistike da vi forsøkte en hurtigreprasjon på kjøkkenbordet.

Øvelse gjør mester
Men nå hadde vi ganske sikkert lært nok om hvordan det ikke skal gjøres, til at vi burde klare å bytte lcd-skjermen selv.

Det var derfor med godt håp og en selvikker mine at vi ga oss til å bryte den skadeskutte mobiltelefonen fra hverandre. Mens vi i første forsøk nøyde oss med å pirke ut det gamle glasset, var det nå klart for full operasjon.

Nok en gang skulle vi støtte oss på verdens største informasjonsbank, det forgjettede Internettet, for å laste ned en videoinstruksjon som forklarte oss fremgangsmåten.

Å finne en instruksjonsvideo var ingen sak, og kort tid etter hadde vi brutt fra hverandre sorte deksler, blanke deksler og ramme. Når sant skal sies var det ikke like enkelt som videoen gav inntrykk av. Blant annet måtte vi løsne noen flere skruer enn det stemmen som ledsaget videoen fortalte oss. – Pass på at du løsner kontaktene forsiktig, sa filmstemmen, og pekte på kontaktpunktene. Men det slapp vi å tenke på, for når vi forsiktig løftet på hovedkortet i mobiltelefonen ramlet alle kontaktene av helt av seg selv.

Kontaktene løsnet av seg selv. Her er kontakten til toppbryteren satt tilbake på plass.

Batteriet skulle vise seg å være limt fast inne i telefonen. Vi mistenker noen på fabrikken for å ha sølt ekstra med lim i vår Iphone, for batteriet satt som bein. Før vi fikk slitt det løs var det preget av omfattende deformering.

Som limt
Det var ikke så lett å ta ut den gamle skjermen i virkeligheten som det var på film. For mens mannen på filmen ganske enkelt trakk delene fra hverandre, så måtte vi forholde oss til at vår skjerm hadde vært limt. Det bød på en del plunder men ved list og lempe fikk vi fikk den til slutt ut.

Å dytte den nye skjermen inn i rammen var enklere enn fryktet. Men så startet marerittet. For hvordan i alle dager skulle vi klare å feste ledningene på hovedkortet? Når vi startet på topp, datt de første kontaktene av når vi skulle sette på de siste. Når vi forsøkte å gjøre det omvendt kom vi ikke til de siste kontaktene. Etter hvert fant vi ut at vi måtte starte på topp, og deretter brette batteriet opp, så vi kunne skyve den brede bunnkontakten inn etter at de andre var satt på. Enkelt var det ikke, men til slutt satt det øyensynlig slik det skulle.

Men da var to batteriledninger og en av de tynne hvite antenneledningene slitt av, og vi hadde fått anvendt de delene av vokabularet vi ellers forsøker å avstå fra.

Da vi endelig hadde fått delene på plass var tre ledninger røket. Det fikset vi med loddebolten.

En ny runde på internett viste at de hvite ledningene kunne kjøpes for en slikk og ingenting. De kostet bare drøyt 50 kroner, men ble om lag tre ganger så dyre når porto var lagt til.

En liten uke senere kom to små hvite ledninger, og reparasjonen kunne fortsette.

Lodding
Å lodde batteriledninger med en loddebolt til 20 kroner er tålmodighetsarbeid, men etter en del pirking og småbanning kunne vi konstatere at det satt som det skulle. Å skifte de to hvite ledningene var heller ikke enkelt. Klok av skade utviste vi ekstrem forsiktighet da hovedkort, batteri og hele sulamitten igjen måtte demonteres for at vi skulle komme til.

Nå begynte vi å få dreisen på saker og ting, og det tok ikke mange minuttene før alle deler igjen var montert på plass. Så satte vi telefonen i laderen og så hvordan det hvite eplet lyste opp på skjermen. Telefonen så nesten ut som om den var ny, og da vi startet Itunes fikk vi beskjed om at det var nettopp det den var. Før vi kunne fortsette måtte telefonen nødgjennopprettes.

Det ordnet PC-en ved at vi enkelt og greit klikket på gjenopprett.

Programvare
Så måtte vi gjennom prosedyren med tilpasning til bruk i Norge. Det fungerte også fint, helt til en liten hvit firkant dukket opp på skjermen og nektet å forsvinne. - Hvis den lille firkanten blir stående i mer enn tyve sekunder er det bare å slå av telefonen manuelt, og så starte den på nytt, kunne vi lese oss frem til på nett. For å slå av maskinen trykker du knappen på toppen og den runde knappen samtidig, og holder i fem sekunder.

Vi holdt i fem sekunder, i ti sekunder og i 20 sekunder, men ingen ting skjedde. Telefonen lot seg rett og slett ikke slå av.

Dermed var det bare å plukke alt fra hverandre igjen, for å se om en eller annen kontakt hadde løsnet.

Men kontaktene satt som de skulle. Kunne problemet være den runde trykk-knappen?

Kabelbånd
Etter enda mer demontering klarte vi å blottlegge et smalt bånd som skulle bringe signalene fra den runde knappen opp til hovedkortet. Denne var røket tvers av, og så ikke ut til å la seg reparere.


Dermed var vi nær ved å resignere. Hvor i all verden finner vi en slik del?

På Ebay, selvfølgelig. Der kan vi kjøpe mobiltelefoner som er ødelagt, men som forhåpentlig lar seg berge med alle delene jeg nå har til overs. For selv om reparasjonen snart har kostet oss langt mer enn å kjøpe en ny ville gjort, så kan vi ikke gi oss nå.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen