Hjernekirurger frykter mobilen

Hjernekirurger frykter mobilen

I USA raser debatten på nytt rundt strålingsfaren ved bruk av mobiltelefon, etter at flere hjernekirurger advarer mot å holde mobilen inntil øret når man snakker. Debatten har fått mye oppmerksomhet etter at den amerikanske senatoren Ted Kennedy fikk en form for hjernesvulst som tidligere har blitt forbundet med mobiltelefonbruk.
 
Ifølge The New York Times, fortalte tre spesialister innen neurologi at de selv bare bruker høytalerfunksjon eller headset når de prater i mobilen, da de var gjester på CNN-programmet Larry King Live.
 
For sikkerhetens skyld
Hjernekirurgen Dr. Keith Black sa at han bruker handsfree for å være på den sikre siden.
 
- Jeg tror det sikreste er å bruke en mottaker i øret for å holde mikrobølgeantennen (på mobilen) vekk fra hjernen, sier Black.
 
Bruker høytalerfunksjon
Professor i nevrokirurgi ved Australian National University Dr. Vini Khurana er også kritisk til bruk av mobiltelefon tett inntil øret.
 
- Jeg bruker høytalerfunksjonen. Jeg holder ikke mobilen tett inntil øret, sier Khurana.
 
- Sånn er det ikke i Norge
Sissel Reinlie, Avdelingssjef ved Nevrokirurgisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, reagerer på mobilvanene til de utenlandske hjernekirurgene.
 
- Sånn er det ikke i Norge. Vi har ikke kunnet påvise at bruk av mobiltelefon fører til hjernesvulst, så jeg er ikke bekymret, sier Reinlie til Mobilen.
 
Bekymret for barna
Den norske hjernekirurgen sier imidlertid at hun er mer bekymret med barn som bruker mobil i ung alder.
 
- Det er viktig å bruke mobilen fornuftig, men jeg er bekymret for at små barn vokser opp med mobiltelefon. Det er mye vi ikke vet om strålingsfaren, selv om det ikke er dokumentert at det fører til hjernesvulst, sier Reinlie.
 
- Sende meldinger er bra, avslutter hun.
 
Eksperter tviler
I USA har flere eksperter på kreft og stråling sagt at det ikke er grunn til å tro at det er en sammenheng mellom mobiltelefonbruk og hjernesvulst. Selv kreftforeningen American Cancer Society og det føderale kontrollorganet Food and Drug Administration avkrefter at mobilstråling er kreftfremkallende.
 
Likevel sier Dr. Sanjay Gupta, en tredje hjernekirurg på besøk hos Larry King, at han også bruker handsfree når han prater i mobilen, på grunn av frykt for mobilstråling.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen