Guide

Hjemmeserver - del 1

(Artikkelen ble første gang publisert 26. oktober)

Det er som regel ikke lenge snakk om en husholdning har en PC eller ikke, men hvor mange datamaskiner som faktisk finnes i huset. Samtidig har vi blitt storforbrukere av digitalt innhold - enorme mengder musikk, film, bilder finnes i dag som filer på datamaskinen. Og i arbeidet vårt, det være seg på skolen eller i arbeidslivet, går det også helt klart mot en papirløs hverdag.

Siden flere i husstanden gjerne bruker av de samme mediefilene, er det ikke noe poeng i at de skal ligge på flere datamaskiner. Det er også kjekt å ha en sentral løsning for automatisert backup, for tross alt er mange av oss ennå ikke spesielt flinke der.

Flere og flere husstander ser derfor fordelen av en ekstra PC i huset for å hjelpe til med å holde orden på dataene.

Hjemmeserver?
Ordet server kommer fra det engelske "to serve", som betyr å tjene. Servere kan derfor også kalles for tjenere. Vanlige datamaskiner i samme nettverk kalles klienter.

En server består grovt sett av to ting. Det ene er maskinvaren, som er til dels avhengig av hvilke oppgaver den skal utføre. For en server som kun skal brukes til noen få klienter holder det med det vi tenker på som en "vanlig" PC.Det andre som gjør en server til en server er operativsystem, programvare og innstillinger. Du trenger strengt tatt ikke noe "spesialisert" operativsystem, men det kan for eksempel lette på jobben med innstillinger og nettverk.

En hjemmeserver er altså i hovedsak en vanlig PC med litt spesielle oppgaver. Nøyaktig hva disse er bestemmes selvfølgelig av eieren, men for en hjemmeserver er den typiske hovedoppgaven å være et sentralt lager for filer som så kan deles mellom og streames til flere klienter. Andre typiske oppgaver kan være å la den ta seg av backup i nettverket, bruke den til nedlasting og deling av filer på internett, og deling av skrivere mellom alle klientene.

Det er fullt mulig å bygge sin egen server for hjemmebruk, og siden du som regel ikke trenger spesielt kraftig maskinvare i en server som kun skal betjene et hjemmemiljø, vil det være naturlig å bruke en eldre PC til dette. Andre igjen velger en av ferdigløsningene som finnes i handelen, og i den anledning skal vi her se på en slik sak fra HP. Den kjører Windows Home Server, og som navnet hinter til er det et operativsystem som er spesielt tilrettelagt for hjemmebruk.

Liten og nett
Mange tenker store kabinetter og når de hører ordet "server", men når vi kikker på HP MediaSmart Server EX490 er det ganske langt unna sannheten. I hvert fall om vi tenker størrelse - den lille kassa måler kun omtrent 14 x 25 x 25 cm. Slett ikke verst når vi tenker på at den har plass til fire harddisker internt.

Kabinettet har en finish i blank plast, og det meste av fronten er en hengslet dør i perforert metall. Dette gjør at den sipper gjennom luft for kjøling av harddiskene og resten av maskinvaren. Under døra finner vi en USB-port og statuslys. Det er også ett statuslys for hver enkelt harddisk.


Bak har vi av/på-knapp, 3 x USB, gigabit LAN, eSATA, plass for kensingtonlås og selvfølgelig strøminntak. Bak gitteret har vi også to vanlige vifter som sørger for luftgjennomstrømming. Det er også en liten vifte helt nederst, hovedsaklig for å sikre kjøling av strømforsyningen. De tre viftene gjør at den ikke akkurat kan beskrives som lydløs, men serveren plasseres jo normalt sett ikke framme uansett.

Av innvendig maskinvare noterer vi oss 2 GB minne, og prosessoren er en Intel Celeron 450 på 2,2 GHz. Serveren kommer med en harddisk på 1TB, og du kan som nevnt utvide med ytterligere tre harddisker internt. I tillegg er det mulig å koble på eksterne harddisker med eSATA og USB.

Den som nå har fulgt med i timen vil merke seg at det er noen forskjeller her fra en vanlig PC - og da spesielt at hjemmeserveren mangler muligheter for mus, tastatur, skjerm og høyttalere. Dette holder plassbehov og kostnader nede, og betyr at alt som skal gjøres med serveren må skje via en annen PC på det samme nettverket.

I neste del skal vi skal se på hvordan dette foregår, og ta en nærmere kikk på serverens operativsystem og hva den kan gjøre.

Artikkelen er første gang publisert i oktober 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen