Test

Hjemmelaget vannkjøling, del 1

 

Vannkjøling

En av fordelene med å bruke vann til kjøling av prosessoren istedenfor ordinær luftkjøling er at vann er en mye bedre varmeleder. Dermed kan du oppnå mye bedre kjøling uten at du må stappe kabinettet fullt av bråkete monstervifter. Kjølevannet fra prosessoren ledes i rør/slanger til en separat radiator, som kan være mye større og mer effektiv enn en vanlig kjøleribbe.

Det finnes mange forskjellige løsninger når det gjelder vannkjøling. Du kan kjøpe komplette sett med alt du trenger eller du kan kjøpe delene separat og komponere ditt eget kjølesystem. En ulempe er at vannkjølings sett ofte koster ganske mye(1000-2000kr) slik at det kanskje ikke vil svare seg ut i fra hvor mye høyere du får overklokket. Nå skal det sies at et vannkjølingssystem forsåvidt er en engangsinvestering, da du kan bruke det igjen ved senere prosessoroppgraderinger. Vi ser uansett på den billigere metoden, hjemmelaget vannkjøling.

 

Hjemmelaget vannkjøling.

I den ene av våre Intel-baserte testmaskiner kjører vi en Celeron 600 stabilt overklokket til 900MHz ved 1,9 volt med en Alpha PEP-66 vifte/ribbe. Temperaturen på prosessoren målt tett intill coren er 38 grader ved full belastning, noe jeg syntes er i meste laget .

Da jeg i lengere tid har hatt veldig lyst til å bygge meg en maskin med vannkjøling men syntes at det var for dyrt med de ferdige settene, bestemte jeg meg for å lage et eget system. Det første jeg gjorde var å tenke gjennom hva jeg kom til å trenge og hvordan jeg skulle lage den. Deretter bar det i vei til den lokale søppelfyllinga for å lete etter passende emne til selve vankjølings blokken til prosessoren. Her ville jeg helst ha en blokk av kobber da det er det beste materialet å lage blokken av. Dette var dessverre vanskelig å oppdrive, men jeg fant en passende bit med aluminium som jeg kunne bruke.

Neste stopp var et bilopphuggeri der jeg fant et gammelt varmeapparatregister som skal gjøre nytten som radiator. Men min jakt på billige deler til vannkjølinga stopper ikke her, jeg tok nemlig en tur innom den svenske webshoppen Kylning.com. Aller helst ville jeg kjøpt en Eheim pumpe, men da dette skal være et billig prosjekt falt valget på en Senfu pumpe til 199kr. Biltema ble også besøkt, og der fant jeg det aller meste av det jeg manglet; slanger, koblinger, vanntank og et bryterpanel.

 

Deler til kjølesystemet

 1. Rund aluminiumsbit, diameter på ca 6cm og 3 cm tykk.(Fyllinga)
 2. Varmeapparatregister fra '79 Opel Kadett (Bilopphugger 50kr)
 3. Senfu vannpumpe (199kr fra kylning.com)
 4. Diverse slangekoblinger (Biltema ca100kr)
 5. Vanntank glass beregnet på sylteagurk etc.(Biltema 79kr)
 6. 5 meter armert slange ( Biltema 100kr)
 7. Bryterpanel til lensepumpe/lanterner på båt (Biltema 129kr)
 8. 2 stk 80mm kabinettvifter (plukket ut av gamle strømforsyninger)
 9. 1 stk 200w AT powersuply ( fra et gammelt kabinett jeg hadde)
 10. Et 60watt peltier element (hadde dette fra før men må du kjøpe koster de ca 3-400kr)
 11. Silikon (79kr)

   

  Totale kostnader: ca. 600 kroner

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen