GUIDE: Hjemmekino for folk flest
Guide

Hjemmekino for folk flest

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering

Ikke alle rom er like godt egnet til hjemmekino, og det er forresten ikke alle hjem heller. Men med litt fantasi og oppfinnsomhet kan man allikevel få mye ut av utstyret man har. Den beste løsningen er selvfølgelig å kunne se av et eget rom til fornøyelsene, men det er langt fra alle forunt å ha slike muligheter. Hjemmekino i stuen trenger ikke være vondt for øyet, og til de designbevisstes store fryd, blir forbrukerelektronikk stadig stiligere.

Når det gjelder valget mellom TV og projektor, må man se an mulighetene i rommet. En kombinasjon av de to kan være den beste løsningen for mange. Det er i utgangspunktet ingen vits i å kjøpe en TV med full HD, dersom man uansett sitter så langt unna at en HD-klar skjerm ville holdt lenge.

Surroundanlegg er et must for de som ønsker en minneverdig filmopplevelse. Det er mange gode komplette løsninger man kan kjøpe, som inneholder høyttalere, receiver og DVD/Blu-ray-spiller. Det man må passe på her, er at receiveren har nok innganger og utganger til å passe til alt utstyret man har. Den bør i tillegg være kraftig nok til å kunne drive et sett med gode høyttalere.

Dette er drømmen for mange!
Dette er drømmen for mange!

Noe som virkelig kan gjøre en stor forskjell i opplevelsen av hjemmekinoen er en HTPC. Med denne blir all medie-behandling mye enklere, og bruksområdet til kinoen blir mye større.

Plassering av høyttalere og møbler, samt hvordan man dekorerer rommet betyr mye for hvordan lyden oppleves. Man kan også bruke møbler til å gjøre kino-opplevelsen enda mer autentisk.

Det er lite som irriterer mer når man ser film enn støy. Med bråkete naboer og omgivelses-støy som potensielle syndere, kan det være greit å vurdere litt polstring i rommet, eller bruke "riktige" møbler. Ved bruk av projektor er det viktig å stenge ut så mye lys som mulig.

De fleste vil være fornøyd med kablene som følger med utstyret. Det kan derimot være noe å hente her også, og dersom man har kjøpt nytt utstyr med kun analoge medfølgende kabler, kan de digitale motpartene i mange tilfeller gi en kvalitetsforbedring. Dette kan særlig måles med justerings-DVD-/Blu-ray-disker, som også kan sørge for riktig justering av bilde og lyd.

Dette er som sagt kun en liten introduksjon til hjemmekino-verdenen, og de som har god peiling på dette utstyret og teknikkene har sikkert flere gode råd på lager. Diskutér gjerne i kommentar-tråden til denne artikkelen og i hjemmekino-kategorien under lyd og bilde-delen av forumet.

Noen andre gode norske nettsider å lese mer om hjemmekino på, er Hjemmekino.no, Lyd og Bilde, AVForum og selvfølgelig audiovisuelt.no.

(Kilder: Your Home Movie Theater Blog, Channel 4, Techburgh, Home Theater Mag)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen