GUIDE: Hjemmekino for folk flest
Guide

Hjemmekino for folk flest

Isolasjon av lyd

Det er klart at man ikke kan isolere lyd på likt vis i et delt rom, som når man har et helt eget rom for hjemmekinoen. Vi tar for oss noen små tips som kan gjøre stor forskjell.

Dedikert hjemmekino

Her er det mye man kan gjøre for å sørge for at man ikke plages av distraherende støy fra omgivelsene, det være sirener, en misunnelig støvsuger eller naboen som spiller musikk på litt for høyt volum. Denne isolasjonen sørger også for at andre ikke plages av heftige biljakter og støyende slagmarker som utfolder seg foran deg.

Dersom man henger opp gardiner eller tepper på veggene, blir lyden bedre absorbert. Det er nemlig de tomme og harde veggene som reflekterer lyd mest. I tillegg til absorbering av lyden, bør den også deles opp i stor grad. I et helt firkantet rom kan det bli mye resonans. For å forhindre dette kan man benytte hyller som blir plassert på alle rommets vegger.

Hjemmekino i delt rom

Det er klart at lydisolasjon kan være ganske vanskelig i et rom som brukes både som stue og som hjemmekino. Her kan du jo ikke henge tepper på vegger eller plassere møbler hvor du enn måtte føle for det. Men å henge opp malerier, kjøpe litt store og myke puter, og kanskje vurdere en tekstil-sofa i steden for lær, kan mye av refleksjonene absorberes.

Isolasjon av lys

Det skal være mørkt på kino, og igjen er det stor forskjell på de to romtypene, man har rett og slett ikke den samme friheten i en kombinert romløsning. Det er også mye viktigere å lysisolere dersom man bruker en projektor enn med en flat-TV, rett og slett fordi desto lysere et rom er, desto dårligere blir bildet som projiseres.

Dedikert hjemmekino

Lys reflekteres i blanke overflater og lyse farger. I et hvitt rom vil hele rommet lyses opp av den sterke lyskilden som en TV eller projektor er. For å forhindre dette kan man male rommet sort, eller i alle fall med mørke farger. Møblene bør være så mørke som mulige, og man bør unngå skap med glassdører.

I tillegg har de fleste rom vinduer. Derfor bør man velge et rom med små, få eller ingen vinduer å ha dedikert hjemmekino i. Dette er en god grunn til å ha hjemmekinoen i en lyssky kjeller. I de lysåpningene man måtte ha, er det lurt å ha tykke gardiner eller lystette rullgardiner.

Hjemmekino i delt rom

Man vil selvsagt ha det lyst i stua, og sorte vegger, tak og gulv er det nok et fåtall som foretrekker. I tillegg til at man bør velge seg ut en projektor som er lyssterk nok til å gi godt bilde i lyse omgivelser, bør man også prøve å gjøre omgivelsene så mørke som mulig. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men det letteste er å slippe så lite lys inn som mulig.

Stuer har som regel vinduer, store og mange. Dette er et problem for de som ønsker projektor. Siden det muligens er din bedre halvdel som har valgt ut flotte gardiner, eller du rett og slett ikke ønsker å bytte dem ut, er tunge, lystette gardiner muligens ikke et alternativ. Persienner gjør en helt grei jobb, men aller best er lystette rullgardiner.

Rullgardiner kan man få i mange fine farger, og ikke bare sort, slik mange tror. De kan males på, og faktisk være en form for dekor i seg selv. Man kan til og med feste filmplakater til dem, som ikke tar skade av å rulles opp når filmen er slutt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen