GUIDE: Hjemmekino for folk flest
Guide

Hjemmekino for folk flest

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Plassering av høyttalere

Det er ikke alt utstyr som bør plasseres foran eller under skjermen. Dersom man har gått til innkjøp av surroundhøyttalere er det helt klart, for opplevelsens skyld, verdt å bruke litt tid på å sette opp anlegget slik det var ment fra produsentens side.

Ved å plassere senterhøyttaleren rett foran deg, fronthøyttalerne relativt langt ut til siden, og bakhøyttalerne rett ovenfor fronthøyttalerne og bak deg, har du kommet langt på vei. Dette skaper et bredt og godt lydbilde. I tillegg bør høyttalerne foran deg være i noenlunde samme høyde, og bakhøyttalerne i din hodehøyde.

Her ser vi et ideelt oppsett. Bakhøyttalerne skal for det meste kun bidra med effektlyder for å skape en surround-opplevelse, mens alt annet sørger høyttalerne foran for.

Plasseringen av subwooferen er ikke så kritisk som for resten av høyttalerne, for bassen har nemlig ikke en bestemt retning. En fin måte å finne den optimale plasseringen på, er ved å sette subwooferen der man selv sitter til vanlig, for deretter å bevege seg rundt i rommet til bassen høres best ut. Her setter man subwooferen, enkelt og greit.

Noen høyttalere er ikke magnetisk skjermet, og dette bør man være obs på dersom de plasseres nærme TV-en (kun hvis man har en gammel CRT-skjerm, LCD og plasma blir ikke påvirket). Denne type høyttalere gjør fargene på skjermen forvrengt og de blir seende feil ut. De fleste senterhøyttalere i hjemmekinopakker er magnetisk skjermet, men det er greit å sjekke det ut, for å være på den sikre siden.

Møbler

Bilde hentet fra knowledgebase-script.com
(bilde: Knowledgebase-script.com)

Det er selvfølgelig en smakssak hva slags møbler man vil nyte filmen fra, og i en stue blir det som regel begrenset til normale salonger og sofaer. Skulle man derimot være på utkikk etter nye stuemøbler, og allerede har hjemmekino, eller planer om å lage det, kan det være greit å se etter møbler som passer godt til dette formålet. Det finnes flere sofaer der ryggen kan lenes litt bakover for hver sitteplass, som også ser fine ut når kinoen er stengt.

En ekte hjemmekino har også mange filmer å by på, og det er ikke noe galt i å være stolt av samlingen sin! Så vis den frem, kjøp pene DVD-reoler som passer til CD-er, DVD-er og Blu-ray-filmer. Noen har også innebygget spotlys som virkelig yter samlingen rettferdighet.

Dette er kult, enkelt og greit! Bilde er hentet fra dunktankrentals.net
Dette er kult, enkelt og greit! (bilde: dunktankrentals.net

Dersom man har et dedikert hjemmekino-rom står man selvsagt langt mer fritt når det gjelder møbler, og mange foretrekker autentiske kinoseter. Det er mye man kan få tak i på nett, men for ikke å risikere tresmak i baken, kan det være greit å prøve litt ut på forhånd. Individuelle godstoler, kanskje med en koppholder i armlenet, er også et populært valg.

I det dedikerte kinorommet kan man også trå til med flotte kinoplakater, teatergardin, autentisk popkornmaskin osv. Kun fantasien setter grenser – du er kinosjefen!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen