GUIDE: Hjemmekino for folk flest
Guide

Hjemmekino for folk flest

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utstyr - del 1

Når du har bestemt deg for rommet du ønsker å nyte god film i, gjelder det bare å vite hva slags utstyr som trengs. Enten du har det fra før av, eller ei, kommer vi her til å liste opp det vi mener er absolutt nødvendig for å få en kino-opplevelse i hjemmet.

TV eller projektor

Skjermen er kanskje det mest avgjørende for kino-opplevelsen. Er bildet for lite, blir det vanskelig å leve seg inn i handlingen på samme måte som i en kinosal. Det finnes i hovedsak tre typer å velge mellom; LCD-TV, plasma-TV og projektor.

HD-ready, full-HD, 720p, 1080p, blir du forvirret? Under ser du et bilde som viser de ulike oppløsningene som finnes i TV-er og projektorer i dag.

Bilde hentet fra hdmovingpictures.com
Bilde hentet fra hdmovingpictures.com

Og her er en oversikt som sier litt om sitteavstand til skjermen, og hvor stor nytte man får av oppløsningen (én fot er ca. 30,5 cm).

Trykk på bildet for en større utgave. Bildet er hentet fra hometheaterforum.com
Trykk på bildet for en større utgave. Bildet er hentet fra hometheaterforum.com

Man ser for eksempel at det ikke er noen vits i å ha en 32-tommers skjerm med full-HD (1080p) om man sitter mer enn 2 meter unna skjermen. Da holder det i massevis med HD-ready (720p).

LCD
LCD-TV (bilde: Samsung)
Plasma
Plasma (bilde: Hitachi)
Projektor
Projektor (bilde: Epson)

I den siste tiden har plasma og LCD nærmet seg hverandre veldig i kvalitet og pris, men fremdeles er det slik at de fleste vil si plasma har bedre fargegjengivelse, kontrast og sortnivå og derfor egner seg best til film. LCD gir derimot sterkere lys, og høyere oppløsning på små skjermer. De passer som regel bedre i veldig lyse rom. Men her er forskjeller som sagt minimale, og samme hva man velger i dag, blir man stort sett fornøyd.

Det tredje alternativet er projektor, som også er det mest krevende. Mens de fleste har plass til en tynn LCD- eller plasma-skjerm, er det ikke like mange som liker tanken på å montere en projektor i tak eller vegg, og ha et stort lerret på veggen. Du må i tillegg ha muligheten for å fjerne alt av lys, siden et lyst rom gjør at bildet fra en projektor blir veldig svakt, og dermed vanskelig å nyte. En projektor bråker i tillegg litt, er treg i oppstarten, og har kostbare slitedeler (les: pærer). Av disse grunnene kan en projektor være slitsom å bruke til daglig.

En spennende kombinasjonsløsning er både flatskjerm og projektor. Lerretet kan ganske enkelt dras over TV-skjermen, og på den måten får du det beste fra begge verdener. Liten og praktisk TV, samt stort og imponerende bilde med projektor!

Finn de beste prisene på TV-er og projektorer i vår prisguide.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen