Hjelpesystemet angripes


Bilde: Microsoft

Microsoft har sendt ut en melding om et smutthull i hjelpesystemet til Windows XP, et hull som skal være utnyttet av angripere.

Smutthullet ble først oppdaget 10. juni, og de første undersøkelsene viste lav aktivitet. Microsoft har overvåket angrepene, og disse skal i det siste ha eksplodert. Ifølge Microsoft skal over 10 000 maskiner være angrepet, men programvaregiganten skal fortsatt ikke ha fikset hullet. Maskinene skal ha vært infisert av blant annet trojanske hester, spamverktøy og virus.

Det aktuelle smutthullet gjør det mulig å installere tredjepartsoppdateringer, og nettopp dette kan brukes til å utnytte systemet.

Ifølge den siste rapporten (fra 30. juni) fra Microsoft skal det foreløpig være Windows XP-brukere i USA, Russland, Portugal, Tyskland og Brasil, som skal være rammet av dette.

Midlertidige tiltak

Microsoft oppfordrer nå brukere av Windows XP til å slå av hjelpesystemet i Windows, og har lagt ut et verktøy (hurtigreperasjon) som kan brukes til å ordne dette automatisk. Verktøyet ("Microsoft Fix it") finner du på support.microsoft.com – meningen er at du skal først klikke på løsning 50459 for å slå av hjelpesystemet, og deretter løsning 50460 for å slå på systemet igjen når Microsoft har lagt ut en ordentlig sikkerhetsoppdatering.

Videre bør brukerne ha oppdatert sikkerhetsprogrammer installert, blant annet Microsoft Security Essentials. Microsoft jobber nå med saken, og har planer om å legge ut en sikkerhetsoppdatering når denne er klar.

Detaljene finner du på technet.com.

(Kilder: BBC, Microsoft)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen