Tux passer på de tre installasjons-CD-ene jeg brente ut.

Hjelp, Niklas må bruke Linux!

Tux passer på de tre installasjons-CD-ene jeg brente ut.

Hjelp, jeg må bruke Linux!

... Og nå har jeg valgt distro.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På mandag proklamerte jeg at jeg skulle prøve ut en Linux-distro i én måned, men at jeg først måtte finne ut hvilket distro jeg skulle bruke.

Responsen og tilbakemeldingene jeg har fått på de fire dagene har mildt sagt vært enorm, og det varmer godt å se at vi har så mange hjelpsomme sjeler der ute blant leserne våre.

Vanskelig valg

Når det er sagt er ikke alle de hjelpsomme sjelene like enige med hverandre, noe som ikke akkurat har gjort valget mitt noe lettere, selv om jeg føler meg langt mer egnet til å ta et valg i dag enn jeg var på mandag.

Jeg har trålet meg gjennom forumtråder, tester, anmeldelser og e-poster for å prøve å prøve å få en hvis forståelse for valgene jeg har, og ikke minst hva de har å by på.

Flere konkurrenter

Som jeg sa i min første artikkel sto det først mellom Ubuntu 11.10 og Linux Mint 11. Siden den tid har jeg imidlertid mottatt haugevis av forslag til andre distroer, samt støtte for de to opprinnelige distroene jeg så på. Noen likte Ubuntu, andre likte Linux Mint, og ofte kunne de ikke fordra hverandre.

Noe jeg allerede kan si jeg liker med Linux-distroer generelt er at de kan kjøres fra USB-pinner eller en CD-er, slik at jeg kunne få et lite inntrykk av hva jeg ville gå for. Jeg brente ut tre Live CD-er: Ubuntu 11.10, Linux Mint 11, og OpenSUSE 12.1 med KDE.

Disse tre distroene ble valgt ut for å få prøvd ut litt ulike grensesnitt (Ubuntu bruker Unity, Linux Mint bruker Gnome 2.3 mens OpenSUSE kom med flere valg, men jeg valgte KDE), men også fordi disse ble presentert for meg som brukervennlige og lette å forstå seg på.

Og valget ble...

Etter en meget overfladisk gjennomgang av de tre operativsystemene måtte jeg ta et valg, og det endte opp med å bli Ubuntu 11.10. La meg forklare hvorfor.

En av de største fordelene til Linux er for min del også en av de største problemene: Det er åpent. Det er fritt.

Det betyr at man skal kunne velge akkurat hvilken distro du skal ha, hva slags "skall" eller front-end det skal bruke, hvilke programmer som skal gjøre hva, og hvordan ting skal se ut.

I teorien er dette en kjempeidé, men det kan fort by på problemer. Det massive utvalget av distroer er én ting, men selv når man har valgt distro må man ta enda flere valg. Hvilket skall bør jeg bruke? Hvilke programmer skal være forhåndsinstallert?

Problemet blir for meg, som en ny bruker, å vite hva pokker jeg skal velge. Det blir for mange valg for en nybegynner, og selv med en god del research og mange hjelpsomme tips var jeg fortsatt ganske blank på hva jeg burde velge.

Dermed har jeg valgt å søke tilflukt hos Ubuntu, som virker som den distroen med mest målrettet opplevelse. Den er Gnome-basert, men har valgt å lage sin egen front-end som de kaller Unity, og ser ut til å ha småstrenge regler for hvordan ting skal se ut.

Ubuntus nettskytjeneste U1 virker også som et veldig spennende konsept som jeg gleder meg til å prøve ut.

Hjelp!

Selve testperioden vil starte på mandag, og vil gå i fire uker framover. I løpet av de fire ukene vil jeg antageligvis støte på et par problemer, noe som naturlig nok vil skje når man prøver ut noe helt nytt.

Neste artikkel vil komme på mandag, og kommer ta for seg mine første stunder i et nytt operativsystem, og hvordan det hele virker.

Jeg setter veldig stor på tilbakemeldinger og tips til hva jeg bør gjøre, spesielt nå i oppstartsfasen med en ny distro. Du kan enten skrive i kommentarfeltet nedenfor, eller sende meg en e-post. Jeg vil også takke alle de som allerede har sendt inn e-poster og kommentert i forumet, og gitt meg mye god informasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen