Hittil minste systemkamera med blits

I følge Panasonic er nemlig deres GF2 verdens minste systemkamera med innebygget blits, noe som unntar det fra en direkte størrelsessammenligning med Sonys bidrag, som riktignok er enda mindre, men mangler blitsen. I forhold til forgjengeren GF1 er GF2 slanket med noen millimeter i alle retninger, og 20 gram på vekta. Ikke all verdens, altså, og langt fra det mest spennende med nykomlingen.

Blitsen, bare så det er sagt, er heller ikke den mest spennende, selv om Panasonic benytter seg av dens eksistens for å distansere GF2 fra direkte størrelsessammenligning med Sony NEX. Ledetallet er 6, målt i meter og ved ISO 100, noe som vil si at den med et objektiv med blender f/4 maksimalt rekker halvannen meter. Ikke nok til å solbrenne noen, men den er ikke helt ubrukelig, selv om den er svak. Den kan nemlig fungere som fokushjelpelys i situasjoner med vanskelig lys, og selv om den ikke er kraftige saken, så er den i det minste der om behovet skulle dukke opp. En blits tar litt plass, og vi synes det er godt gjort av Panasonic å få skviset den inn i GF2.

Så til det spennende: GF2 får en skjerm på 3 tommer (ca 7,6 cm) med 460000 bildepunkter. Ikke spesielt imponerende i seg selv, men i tillegg er den berøringssensitiv, slik at man kan gjøre en hel del artig med kameraet, direkte på skjermen. For eksempel kan man angi fokus på et ansikt, som kameraet da følger selv om det flytter seg innennfor rammen. I tillegg kan man for eksempel finjustere fokus etter ansiktets øyne, om man skulle ønske å være ekstra nøye.

Og ikke nok med det: FullHD er også på plass. Maksimal videooppløsning er 1920 x 1080 punkter, og i PAL tas dette opp på brikken i 25 bilder per sekund (dvs 25p), mens det ut av kameraet kan ha hele 50 bilder per sekund (dvs 50i). Foretrekker man NTSC blir tallene henholdsvis 30p og 60i, og tempoet er etter sigende takket være fire minnekanaler fra bildebrikken.

Stillbildeoppløsningen er 12 megapiksler, of det vanlige knippet med funksjoner som skyggejustering, intelligent motivprogram, og så videre er selvsagt også på plass. Det er også RAW-støtte, og på full fart klarer GF2 å ta 2 bilder i sekundet, uansett format. Desverre holder det ikke tempoet i mer enn 3,5 sekunder i RAW, men i JPG er opptakslengden kun begrenset av minnekortstørrelse og batterilevetid. Sistnevnte er forresten 300 bilder etter CIPA-standarden.

GF2 blir tilgjengelig i fire ulike farger, og i sett med enten 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S. eller 14mm/F2.5 Pancake. Fulle spesifikasjoner og flere bilder finner du naturligvis i vår produktguide, og har du lyst til å diskutere nykomlingen kan du gjøre det i artikkeltråden.

Norsk pris er ennå ikke fastsatt, men Panasonic gjør regning med at kameraet skal være å finne i butikker her til lands i løpet av januar. De rekker med andre ord ikke julsalget, men kanskje bytterushet etterpå.

Les også: Guide: Systemkamera med og uten speil

Les også: Sniktitt: Er Olympus PEN EP-2 kameraet PEN EP-1 burde vært?

Les også: Test: Akam tester MFT, NX og NEX - Hvilken er best uten speil?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen