Hitachi sin nye harddisk får gnistrende kapasitet NB: Dette er bare en illustrasjon.
Hitachi sin nye harddisk får gnistrende kapasitet NB: Dette er bare en illustrasjon. (Bilde: Shutterstock)

Hitachi kommer med harddisk på 10 terabyte

Danker ut Seagate på kapasitet.

Hitachi hiver seg inn i kampen om hvem som kan lage den harddisken med høyest lagringskapasitet, og tar med sin nyeste modell over tronen fra Seagate. Samtidig passerer de en magisk grense med sin nye disk, melder Sweclockers

Med dagens fokus på skytjenester som ikke holder tett for inntrengere, øker etterspørselen etter større harddisker som brukere kan ha i sine private lagringsbokser. 

Med hele 10 TB (terabyte) kapasitet passerer Western Digital-eide Hitachi rivalen Seagate, som for kort tid siden slapp en ny harddisk med kapasitet på 8 TB. I likhet med Seagates nye modell kan du dog ikke beinfly avgårde til butikken for å sikre deg 10 TB-disken til Hitachi riktig ennå. 

Tar i bruk helium

En av utfordringene med å få plass til mer kapasitet på en 3,5-tommers harddisk, er at det oppstår problemer i form av luftmotstand og turbulens rundt lagringsplatene. Det har Hitachi løst ved å ta i bruk en ny gass inni selve enheten. 

Ved å skifte ut vanlig luft og heller bruke helium, kan Hitachi nå plassere lagrinsplatene nærmere hverandre. Dette tyder på at de har løst tilgangsproblemet på helium vi meldte om for et par år siden. Samtidig tyr de til en teknikk som heter Shingled Magnetic Recording (SMR) for å kunne levere hele 10 TB kapasitet. 

Teknologien fungerer på samme måte som takstein på huset ditt. Ved å plassere informasjonen slik takstein overlapper hverandre for å holde taket tett, klarer Hitachi altså å presse sammen plassbehovet nok til å skvise inn 10 TB med informasjon. 

Ikke optimal å bruke til alt

Dog betyr bruken av SMR-teknologien at harddisken får et begrenset bruksområde. Det å lagre informasjonen i overlappende lag betyr nemlig at skrivehastigheten er lang i fra et oljet lyn. 

Det betyr at du neppe vil ha Hitachis nye harddisk som en systemdisk eller bruke den til spill, men heller benytte den som lagringskapasitet i for eksempel en NAS. 

Harddisken fra Hitachi har ikke fått noe navn ennå, men sendes i skrivende stund ut til utvalgte kunder til testing før den slippes løs for masseproduksjon. Det betyr at prisen for denne harddisken også er helt i det blå.

Nedenfor kan du legge inn et prisvarsel, så sender vi deg en e-post når produktet er tilgjengelig, og ikke minst hvem som gir deg den beste prisen. 

Er du skeptisk å lagre bildene dine i skyen?
Slik lager du enkelt din private lagringssky (Ekstra) »

(Kilde: Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen