(Bilde: WestLicht Photographica Action)

Historisk Leica solgt for nær én million

Kameraet som tok bildet «Kysset» auksjonert bort denne måneden.

Bildet av sjømannen som kysser sykepleieren er et av de mest ikoniske fotografiene fra det forrige århundret. Nylig gikk kameraet bildet skal ha blitt tatt med, ett Leica Illa, under hammeren i en auksjon og sluttresultatet vekker mildt sagt oppsikt.

Femgangen

«Kysset».
«Kysset».Foto: WestLicht Photographica Action

I forkant hadde WestLicht Photographica Action estimert at kameraet ville gå for et sted mellom 20 000 og 25 000 euro, drøye 150 000 til 190 000 norske kroner. Dette viste seg å være et svært så forsiktig anslag.

Hele 114 000 euro ble sluttsummen auksjonarius klubbet i bordet, rundt regnet 865 000 kroner. Til sammenligning gikk et signert eksemplar av det berømte fotografiet for 24 000 euro, åtte tusen euro over estimatet på 16 000 til 18 000 euro.

Les også: Vil du ha Che på stueveggen?

Fotohistorie

Fotografen Alfred Eisenstaedt står bak bildet, som ble tatt på Times Square i New York 14. august i 1945. Det var dagen da Japan overga seg og Andre verdenskrig dermed i realiteten var over, og spontane feiringer brøt ut over hele USA.

Bildet ble verdenskjent da det en uke etter frigjøringsdagen var med i et bildebilag i det amerikanske magasinet Life, titulert «Seier», og er kjent under mange ulike navn; «Kysset», «V-Day» og «V-J Day iN Times Square».

I boken «The Eye of Eisenstaedt» forteller fotografen om hvordan han observerte en sjømann som kastet seg over og kysset ethvert hunnkjønn han kom over, ung som gammel. Han fokuserte på en sykepleier som befant seg i folkemengden og riktignok fikk også denne damen hilse på sjømannen.

Hvis denne jenta ikke hadde vært en sykepleier og heller hatt på seg mørke klær, ville jeg ikke hatt et bilde. Kontrasten mellom den hvite kjolen hennes og sjømannens mørke uniform gir bildet det lille ekstra, skriver han i boka.

Bildet har i ettertid kun vært trykket opp i et svært begrenset opplag.

Har du fotografert analogt før? Her er noen gode grunner til at du blir en bedre fotograf av å bruke film »

(Kilder: amateurphotographer.co.ukwestlicht-auction.com, wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen