Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill
(Bilde: Google Deepmind / YouTube-klipp)

Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill

Googles «DeepMind» danket ut europamester i det svært kompliserte spillet «Go».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi serveres nesten daglig nye eksempler på hva fremskrittene innen kunstig intelligens kan utrette, og nå har Googles kunstige hjerne skrevet seg inn i historiebøkene med en temmelig imponerende bragd. Den har nemlig slått et menneske i et komplisert brettspill. Det melder The Guardian

Spillet det dreier seg om er det kinesiske brettspillet «Go». Googles kunstige intelligens utfordret tre ganger Europa-mester Fan Hui i spillet nylig, og gikk altså seirende ut med en stilling på intet mindre enn 5-0. Bragden regnes som historisk.

Komplisert spill

Go spilles på et kvadratisk rutenett med hvite og sorte brikker og går i korte trekk ut på å plassere brikkene på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, og «omringe» mer territorium enn motstanderen på brettet.

Spillet har relativt enkle grunnregler, men krever svært mye strategi for å lykkes i, og har langt høyere kompleksitet og antall mulige stillinger enn for eksempel sjakk. Go har således blitt regnet som mye vanskeligere å mestre for en datamaskin. 

Google klarte det altså likevel, ved hjelp av DeepMind-teknologien, et såkalt «nevralt nettverk» som tidligere blant annet har kjørt algoritmer som kan lære å spille dataspill helt på egen hånd. I dette tilfellet ble det benyttet en ny programvare kalt «AlphaGo».

«Forestiller» seg spillet

I likhet med tidligere systemer fungerer også AlphaGo ved å lære seg spillet og finne de optimale trekkene, men er vesentlig mer avansert enn tidligere løsninger når det gjelder virkemåten.

DeepMind-forsker David Silver fortalte The Guardian at AlphaGo er i stand til å «forestille» seg hvordan resten av spillet forløper seg mange ganger etter hverandre, for på den måten å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer. Den nøyaktige, tekniske virkemåten er naturlig nok ganske komplisert, men kan studeres i forskningsdokumentet (krever registrering). 

Kunstig intelligens kan nå også fortelle deg hvor minneverdig et bilde er: Det har forskere ved MIT sørget for »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen