Historiens første "selfie"
(Bilde: Robert Cornelius)

Historiens første "selfie"

I 1839 krevde sjangeren at man kunne stå i ro i 15 minutter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Louis Daguerre lanserte sin oppfinnelse fotografiet («daguerrotypiet») for det franske vitenskapsakademiet i august 1839. Kun et par måneder etter, i oktober eller november 1839, var verdenshistoriens første «selfie» et faktum.

Amerikaner

Det var amerikaneren Robert Cornelius som sto for dette framskrittet. Han jobbet blant annet med forsølving i farens lampebutikk i Philadelphia, da en kunde bestilte en sølvbelagt plate for fotografisk bruk. Cornelius fattet interesse for den nye teknologien, og begynte å eksperimentere selv.

Han prøvde å videreutvikle og forbedre fototeknikken, og ett av de første resultatene av dette arbeidet er dette selvportrettet. Bildet ble tatt i oktober eller november i 1839, og er dermed det første fotografiske selvportrettet i historien – kanskje det til og med er det første portrettet, siden få betraktet daguerrotypiet som en praktisk måte å portrettere mennesker på.

15 minutters lukkertid

Bedre enn mange av dagens selfies, selv om det tok 15 minutter.
Bedre enn mange av dagens selfies, selv om det tok 15 minutter.Foto: Robert Cornelius

Det skyldes eksponeringstiden. På dette tidspunktet måtte «filmen» eksponeres i opptil 15 minutter, og mens eksponeringen pågikk var motivet naturligvis nødt til å være helt i ro.

«Kameraet» var heller ikke spesielt avansert – det var en lystett boks med en linse fra en teaterkikkert påmontert. Ikke hadde det noen lukkermekanisme heller; Cornelius stilte seg ganske enkelt foran kameraet etter at han tok av dekselet til «objektivet».

Deretter måtte han stå dønn i ro i et lite kvarter, men når vi ser resultatet, var det ventetiden verd. Mange av dagens selfies ser på langt nær så bra ut som Cornelius’ historiske selvportrett.

Dette bildet imøtegikk kritikerne av daguerrotypiet som portrettmedium, og Cornelius åpnet også ett av de aller første fotostudioene i USA. Det drev han i noen få år, før han fant ut at familiebedriften gav en tryggere inntekt. Det originale bildet finnes i dag i den amerikanske kongressens bibliotek.

Les også: - Vi er alle fotografer

 (Kilde: petapixel.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen