Historien om Julenissen

Hvert eneste år i november og desember kan vi glede oss over julefilmer både på kino og TV. Gamle klassikere og nye eventyr setter oss i julestemning og forbereder oss på at høytiden nærmer seg. "Historien om julenissen" er et nytt bidrag til de evige julefilmer, og denne gangen får vi se hvordan det hele startet.

Lille Nikolas hjelper til så godt han kan.
Lille Nikolas hjelper til så godt han kan.

Fra familie til familie

Nikolas (Hannu-Pekka Björkman) bor i en liten landsby sammen med sine foreldre og lillesøsteren Ada. Da foreldrene tar Ada med seg for å dra på sykehuset blir de utsatt for en tragisk ulykke og etterlater seg lille Nikolas foreldreløs.

Landsbyen er liten og menneskene som bor der er fattige. Det er ingen som har råd til å ta inn et nytt barn. Sammen bestemmer innbyggerne seg for å ta hånd om Nikolas ett år av gangen. På julaften hvert år skal han bytte familie. For å vise sin takknemlighet til familien han har bodd hos lager han julegaver som han gir til barna.

Julenissens begynnelse

Det er noe helt eget med julefilmer. De kan være morsomme, spennende, triste eller rørende. Det skal handle om jul og det skal aller helst være veldig koselig. "Historien om julenissen" tar oss med til julenissen og julegavenes opprinnelse. Idéen er kjempegod. Den lille gutten som på julaften hvert år må skifte familie og som legger han igjen gaver til barna for å vise takknemlighet . Dette er noe vi ikke har sett, og vi har kanskje alle lurt på hvordan julenissen egentlig ble julenissen. Og har vi ikke det, er det på tide å begynne. "Historien om julenissen" har blitt en sjarmerende film som gir julestemning. Den er i tillegg vakker å se på, med flotte landskapsbilder fra både høst og vinter. Likevel har filmen en del mangler.

Visuellt vakkert.
Visuellt vakkert.

Oppstykket

Det er utfordrende å lage en historie om et helt menneskeliv. De fleste mennesker har tross alt en lang og begivenhetsrik tilværelse. Man møter masse mennesker og opplever en hel del. Det kan være vanskelig å holde tungen rett i munnen og lage en rød tråd som følger hele livshistorien.

"Historien om julenissen" sliter med nettopp dette. Det virker som om mange ulike historier er kokt ned til én, og der hvor den ene slutter begynner den andre – midt i filmen og midt i historien. Man får ikke en følelse av helhet og det blir hele tiden mye nytt å sette seg inn i. I tillegg går enkelte ting veldig fort unna og det hadde nok vært en fordel å gjøre det filmen litt mer utfyllende, dramatisk og spennende.

Dubbing

Som barnefilmer flest har også denne gått gjennom en fornorsking av stemmene. Norge har ikke den beste tradisjonen når det gjelder dubbing og det høres ofte veldig rart ut. Dubbingen i "historien om julenissen" er for så vidt grei nok og siden dette er ukjente finske skuespillere fungerer det fint at de snakker norsk.

Julenissen blir til.
Julenissen blir til.

Konklusjon

"Historien om julenissen" er et nytt bidrag til julefilmene og denne gangen får vi se det hele fra starten av. Filmen har en veldig god idé, med historien om hvordan julenissen egentlig ble julenissen, men utføringen kunne vært bedre. Filmen sliter mest med en manglende helhet. Den virker veldig oppstykket og mye kunne godt vært fortalt grundigere, som igjen ville gjort filmen mer spennende. Men alt i alt er dette en koselig julefilm som hjelper deg å komme i julestemning.

Historien om julenissen

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen