Hisham Muhammad

Pakkebehandling

Hvordan fungerer pakkebehandleren - Compile?

Compile er teknisk sett ingen pakkebehandler, men et kompileringsverktøy. Compile henter og kompilerer kildekoden til et program, for så å installere programmet i filsystemet. For å gjøre dette benytter den seg av oppskrifter - recipes på engelsk - som inneholder informasjonen nødvendig for å hente og kompilere et gitt program (lignende PKGBUILD i Arch Linux).

Det viktigste med Compile er dens minimalisme. Etter design, ligger mest mulig informasjon om selve kompileringen i verktøyet, og ikke i oppskriftene. Oppskrifter trenger dermed ikke være større enn to linjer: En linje inneholder en URL for kildekoden, og en linje som sier at det er et prosjekt som benytter seg av autoconf-verktøy for å kompilere. Resten gjør Compile.

Det er selvfølgelig mulig å legge til mer informasjon om hvordan kompileringen skal foregå i oppskriften om dette er ønskelig. Oppskriften for Linux-kjernen er f.eks. ganske detaljert. Men dette legger ikke sluttbrukeren merke til. De trenger kun å skrive "Compile bash" eller Compile linux" osv.

Er det mulig for hvem som helst å laste opp oppskrifter til en offisiell pakkebrønn? Hvis ikke, hvordan kan brukerne dele sine oppskrifter?

Hvem som helst kan sende inn oppskrifter til vår recipes mailing list. Vi har mange brukere som mottar, anmelder, kommenterer og publiserer oppskrifter her. Brukere som ofte sender inn oppskrifter får vanligvis full tilgang til å publisere, anmelde og kommentere oppskrifter selv.

GoboLinux with KDE 3.5
GoboLinux med KDE 3.5

Hvilke planer har dere for å forbedre Compile?

Use Flags

Pakkebehandleren i Linux-distribusjonen Gentoo, benytter seg av såkalte "use flags" for å la brukeren konfigurere programmet de vil installere.

F.eks. kan "use flags" benyttes til å velge om en videoavspiller skal installeres med eller uten DVD-støtte.

Compile har utviklet seg mye i det siste. Michal Homer fra New Zealand og Jonas Karlsson fra Sverige har jobbet meget hardt på verktøyet, og det seneste de har lagt til er støtte for "use flags" som vi også finner i Gentoos pakkebehandler, Portage.

Har dere noen planer for å forbedre GoboLinux?

Vi har akkurat utgitt 014.01, som er en stabiliseringsoppdatering for 014 som vi gjorde tilgjengelig i begynnelsen av året. Vi planlegger å ha 015 klar en gang i årets andre halvdel, og kommer blant annet til å inkludere oppdatert programvare samt fokusere på KDE 4.

Følger GoboLinux et rullerende utgivelsessystem (som Arch) eller må du oppgradere GoboLinux fra en utgave til den neste (som Ubuntu)?

Dette bestemmer brukerene selv. Den modulære strukturen til GoboLinux tillater brukeren å oppgradere fra en utgave til den neste, men de fleste finner det bedre å oppdatere systemet slik at det hele tiden er oppdatert.

Eksempelvis gjør jeg dette intervjuet fra GoboLinux 013 (utgitt sent 2006), men systemet er oppdatert og bruker pakkene til 014.01 som er den nyeste utgaven av Gobo.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen