Hisham Muhammad

Dette er GoboLinux

Hvem er du? Ditt navn, din bakgrunn og rolle i utviklingen av GoboLinux?

Edsger Dijkstra om BASIC

Det er praktisk talt umulig å lære god programmering til elever som har tidligere blitt eksponert for BASIC: som potensielle programmerere er de mentalt ødelagt uten håp for helbredelse.

Mitt navn er Hisham Muhammad. Mitt første møte med Linux var i 1999 i et fag som tok for seg operativsystem. Jeg brukte Conectiva Linux på den tiden, som var en brasiliansk distribusjon basert på Red Hat, hovedsakelig fordi det var den distribusjonen som hadde best støtte for det brasilianske språk (mao. fungerte bokstaver med aksenter ut-av-esken med brasilianske tastaturer!).

Jeg har holdt på med datamaskiner helt siden 1986; min første datamaskin var en Apple II og det første programmeringsspråket jeg lærte var BASIC. Og selv etter en bachelor i datavitenskap og en master i programmering, er jeg et levende bevis på Dijkstras sitat om det å være en programmerer som tidligere har vært eksponert for BASIC.

Når det gjelder Gobolinux, er jeg en av grunnleggerne av distribusjonen, og jeg er fortsatt aktiv som utvikler den dag idag.

Så hva er GoboLinux?

GoboLinux ble skapt i 2002 mens jeg og André Detsch var studenter på universitetet her i Brasil. Vi ville ha noe som hjalp oss i å styre våre egne datamaskiner, hvor brukerne hadde makten og ikke pakkesystemet eller distribusjonens pakkebrønn.

I begynnelsen var det bare et prosjekt vi delte med våre venner - noen av dem, som Lucas Villa Real, har senere blitt med i prosjektet som aktive utviklere! Da vi introduserte prosjektet til verden i 2003 merket vi at flere likte idéen vår, og etter en tid dannet det seg et miljø rundt distribusjonen.

Siden har vi jobbet med, og forbedret distribusjonen, og vi kan nå gledelig skryte av å ha utviklere fra hele verden! Nå om dagen er det vanskelig å arrangere møter over nett med utviklerne, hovedsakelig pga. tidssonene involvert.

På hvilken måte er filhierarki unikt i GoboLinux?

Hvert program bor i en enkelt mappe med egen struktur. Du kan vel si at hvert program har sitt eget Unix-tre. F.eks. vil oppstartsfila til musikkspilleren Audacious ligge i /Programs/Audacious/1.4.5/bin/audacious, og libaudacious biblioteket vil ligge i /Programs/Audacious/1.4.5/lib/libaudacious.so.

Systemet er organisert gjennom noen mapper som inneholder lenker til disse programmene. F.eks. er alle bibliotek filene tilgjengelige i /System/Links/Libraries (som også fungerer som /usr/lib, for Unix kompatibilitet). Du kan lese mer om dette her (engelsk).

GoboLinux booting up
GoboLinux starter opp

Hva annet enn filhierarkiet er spesielt med GoboLinux?

Faktum av at vi brøt Unix-tradisjonen for å prøve en ny fremgangsmåte har gitt oss noe jeg mener er en av våre mest distinktive egenskaper, nemlig vår fantastisk brukerbase. Ideene til GoboLinux tiltrekker mennesker som har en vane for å like alternative systemer, alternative programmeringsspråk osv., så jeg betegner miljøet rundt Gobo som et bestående av framsynte mennesker.

En annen ting som kanskje er litt rart å nevne, og som begynner å bli et sjeldent syn nå til dags, er at vi i Gobo respekterer koden bak programmene vi inkluderer i distribusjonen. Mao. endrer vi ikke logoer eller ikoner i programmene. I Gobo prøver vi å holde programmene så rene for endringer som overhodet mulig. Vi gjør dette for å slippe å skape feil og kompatibilitetsproblemer, men også ut av respekt for programutviklerne.

Hvordan kan brukerne bli en del av utviklingen?

Det beste er å sende inn oppskrifter (mer om dette på neste side) eller raportere om feil gjennom feilsøkeren (bugtracker?). Vi har også en epostliste for utviklere hvor hvem som helst kan sende inn feilrettinger i form av en patch og lignende.

Hvor mange utviklere jobber med GoboLinux? Tror du dette tallet vil øke med tiden?

Det er fem personer, inkludert meg selv, i teamet med kjerne-utviklere. Det er selvfølgelig andre aktive utviklere og oversettere som jobber med GoboLinux og de er listet opp her.

Som i de fleste andre tilfeller innen frie programmer vil utviklere komme og gå, men antall utviklere har økt gradvis gjennom årene og hvis denne trenden fortsetter... Vel, jeg er egentlig ganske fornøyd allerede.

Finnes det noen interessante prosjekter for GoboLinux fra brukermiljøet?

Code Documentation Project

Målet til dette miljø-drevne prosjektet, er hovedsakelig å kommentere så mye som mulig om scriptene som brukes i GoboLinux.

På denne måten skal det bli lettere for nye brukere å hacke distribusjonen for deres egen og andres fortjeneste. Med denne økte dokumentasjonen, blir ting også enklere for nye og fremtidige utviklere av GoboLinux.

Blant de nyeste finner vi Code Documentation Project, som ble startet av Daniele Maccari fra Italia og Aitor Iturri fra Spania.

Det er et ganske kult initiativ siden det fokuserer på å gjøre det lettere å bli en del av utviklingen til Gobo, og fordi det begynte med en diskusjon på IRC, og ikke var planlagt av noen av de mer etablerte utviklerne.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen