TEST: HIS Radeon HD 7750

Test HIS Radeon HD 7750

Stillegående og effektgjerrig skjermkort

AMDs billigste modell i den nye generasjonen er god, men har en prislapp som ikke treffer blink.

Konklusjon

HIS Radeon HD 7750 er i seg selv et veldig spennende skjermkort. Det har på plass det som trengs for å passe godt som et bindeledd mellom budsjett- og mellomklassemodellene. Ser man på faktorene som står utenfor ytelse og pris er dette ett av de beste skjermkortene i sitt område. Kortet er stillegående, godt temperert og effektgjerrig som få, samtidig som ytelsen legger seg nettopp mellom de to stolene den skal ligge i mellom.

Produktet er godt, men så kommer prisen inn i bildet. Og prisen gjør foreløpig dette kortet til et noe dårlig kjøp. AMD har satt den veiledende prisen til 109 USD, og blant norske nettbutikker betyr dette 900-1050 avhengig av hvilken modell du måtte velge. HIS sin modell, som vi i dag har testet, ligger på 950 kroner. Etter vår mening er dette et par hundrelapper for mye.

Hvorfor det er for mye kan kort og greit oppsummeres i én konkurrerende modell fra AMD selv – Radeon HD 6770, tidligere kjent som HD 5770. Kortet koster snaut 900 kroner og leverer mer ytelse, men det har et høyere effektforbruk. Dette er samtidig et kort som skal videreføres til HD 7000-serien.

Med samtlige av de nye HD 7000-kortene, helt fra toppmodellen HD 7970 til modellen vi i dag har testet, har prisnivået generelt sett vært høyere enn før. Det er litt spesielt, for kortene benytter en ny og lavere produksjonsteknikk, 28 nm, noe som normalt skal være med på å presse ytelsen opp uten at det skal påvirke prisen.

Den åpenbare grunnen til at AMD har lagt lista på dette nivået er nok at de har liten direkte konkurranse fra den eneste betydelige aktøren på markedet, Nvidia. Samtidig er det nok ikke lett for dem å være den eneste aktøren som produserer skjermkort med den nye produksjonsteknikken. Det er én fabrikk som produserer brikkene, TSCM, og uten Nvidia på banen er nok masseproduksjonen noe dyrere.

Vi har i all hovedsak testet dette skjermkortet i spill, et område testene viser det ikke er unikt godt til. Storebroren HD 7770 vil kunne dra unna det meste med anstendige innstillinger, mens dagens testkandidat faller litt bak. Testene viser at du i moderne spill må velge mellom å spille på lav oppløsning eller med lav bildekvalitet. Uansett hva du måtte velge når du nok ikke høyere enn middels bildekvalitet, eller en oppløsning rundt 1680 x 1050.

Alternativt bruk vil være i for eksempel en HTPC, der vil skjermkortet være mer enn kraftig nok, samtidig som det kan dra lette spilltitler som Half Life, Trackmania og strategispillet Civilization.

HIS-kortet vi i dag tester benytter ellers en veldig god kjøleløsning. Den er meget stillegående og gir kortet lave temperaturer. Skjermkortet har et meget lavt effekforbruk og teknologi på innsiden som lar kortet gå i dvale når skjermen skrus av. Dette er et ypperlig kort for mange, for det er nettopp i denne klassen det virkelig selges mye. Om du ser kortet i butikkhylla til rundt 700 kroner er det bare å kjøpe, men inntill det skjer bør du vente.


+ En god kjøler
+ Lavt støynivå
+ Lavt effektforbruk
+ Grei ytelse i seg selv, men..


- ..prisen er for høy
- Tar to PCIe-plasser

HIS Radeon HD 7750

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen