Test

HIM - Venus Doom

Et hardrockband fra bortgjemte Finland er neppe noe man forbinder med internasjonal kommersiell suksess. HIM derimot, har med sin noe originale "Love Metal" virkelig slått gjennom. Med sin nyeste utgivelse, "Venus Doom", viser de nye sider vi ikke kjente til.

Gotisk stemning

HIMs vokalist jobber hardt, men lykkes bare halvveis i å skape god musikk.
HIMs vokalist jobber hardt, men lykkes bare halvveis i å skape god musikk.

Venus Doom er hardt, gromt og dystert. Platen åpner med mørke, solide gitarriff før vokalen kommer inn og synger åpningsordene «Leave all behind now to watch her crawl». Du får med andre ord beskjed om at dette er solide saker. Når de første gitarriffene griper tak skulle man nesten tro man befant seg i en mørk kjeller med motorsaga durende få centimeter fra halsen. Spenningen er kriminelt høy. Vokalist Ville Valo leverer varene så det holder. Hans stemme er elsket av noen, hatet av andre.

Til tider synger han ekstremt lavt og mørkt og stemmen varierer såpass at det er nødvendig å sjekke om HIM hadde tatt i bruk en gjestevokalist. Noen ganger dobler bandet med Valos lyse stemme når den er på topp og resultatet blir en massiv vegg av vokal som angriper med mer kraft enn Osama på steroider. En sterk kontrast mellom bandets harde riff og vokalist Ville Valos rene stemme er noe av det som har vært HIMs varemerke tidligere, og på "Venus Doom" har de gjennomført dette med hell.

Videre ut i platen får vi høre singlene Passions Killing Floor og The Kiss of Dawn som begge er gode låter med lett gjenkjennelige refreng, slik vi er vant til å høre fra HIM. Mye synthesizer er brukt, noe som er både positivt og negativt. Det er fint noen plasser, andre ganger kolliderer det helt med gitarrunking og bending til det kvalme. Hvorfor musikerne føler trangen til å ødelegge en fin melodi med sur gitar-bending forblir et mysterium.

Fyllstoff

Tidvis er
Tidvis er "Venus Doom" riktig så bra, men bare tidvis.

Lengre ut i albumet kommer låta Sleepwalking Past Hope på hele 10 minutter, altså HIMs lengste låt hittil. Og for å være ærlig kunne de godt spart seg for halve sangen. Versene og refrenget er like bra som alltid, men de lange instrumentale delene hvor gutta leker prog-band blir bare for dumme. På det verste blir du sittende å tenke; "huff, blir de ikke ferdig snart?". Rytme og tempo-skifter innenfor samme sang er tydeligvis ikke noe HIM behersker godt. Det høres nesten ut som om de har latt opptakeren stå på under en tilfeldig jam-session.

Resten av plata inneholder mye av det samme fyllstoffet, og det går lang tid mellom de få interessante delene. Som lytter mistet dabber interessen allerede ved det femte sporet. Andre halvdel av "Venus Doom" virker som noe produsenten hev på for å fylle opp resten av CD-platen. Det er jo en god tanke, det å lansere halvfulle CDer er jo ikke akkurat miljøvennlig.

Konklusjon

"Venus Doom" er til tider kjempebra saker, med heftige riff og strålende vokal. Men som sagt er det mye som ikke fungerer og mange tørre perioder. Det er ingen tvil om at et par av sangene kommer til å bli spilt hyppig i tiden fremover, men HIMs nye utgivelse er ingenting å hoppe i taket for.

HIM Venus Doom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen